Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Eντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που εγκρίθηκε από τη διαδικτυακή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Κατά την διαδικτυακή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, στην οποία εκπροσωπήθηκε το 73,74% των μετόχων της εταιρείας, από το οποίο το 51% κατέχει το Δημόσιο δια του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, εγκρίθηκε με ποσοστό 99% η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, μέσω της οποίας το ποσοστό του δημοσίου θα περιοριστεί στο 34% και δόθηκε η σχετική εξουσιοδότηση στο ΔΣ της εταιρείας για καθορίσει τους όρους και την τιμή της διάθεσης 231 εκατ. νέων μετοχών σε ιδιώτες, εν μέρει μέσω Χρηματιστηρίου Αθήνας και εν μέρει με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.
Στη μοναδική ερώτηση ουσίας που ετέθη από εκπρόσωπο μερίδας των μικρομετόχων για τη θέση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου για την αύξηση κεφαλαίου και τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης απάντησε αφενός ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους κανενός μετόχου, αφετέρου ότι δεν προβλέπει η διαδικασία υποχρέωση μετόχου να τοποθετηθεί. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ δήλωσε εξ αρχής ότι εκπροσωπεί το 9,24% των θεσμικών επενδυτών μετόχων της ΔΕΗ.
Η συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε επίσης την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquirie, μέσω θυγατρικής της, καθώς και την απόσχιση του δικτύου διανομής της ΔΕΗ που απορροφάται πλήρως από τον ιδιωτικοποιημένο, έστω και μερικώς ΔΕΔΔΗΕ. Σε ερώτηση μετόχου αν η απόσχιση του δικτύου μειώνει την αξία των παγίων της ΔΕΗ, ο Γ. Στάσσης απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει αφού η ΔΕΗ κρατά τον πλήρη έλεγχο με το 51% στον ΔΕΔΔΗΕ.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση προχωράει το έγκλημα απώλειας του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα, απευθύνοντας ύστατη έκκληση ότι: «ακόμα και σήμερα, και μέχρι την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, επιβάλλεται η πολιτεία να κάνει ό,τι οφείλει ώστε να μην χαθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗ».
Δεν είναι μια λάθος απόφαση – Είναι μια καταστροφική απόφαση, τονίζει απ’ την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που σήμερα προχώρησε σε 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι «θα πλήξει τους καταναλωτές».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με τη σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, γίνεται ένα ακόμη βήμα στο εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, όχι μόνο είναι αδιάφορη για το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι και υπεύθυνη για την ακρίβεια, εφόσον επιλέγει να χάσει τον δημόσιο έλεγχο στον ενεργειακό πυλώνα της χώρας.
Σήμερα που η Ελλάδα «στέφεται» πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή χονδρικής, 253,33 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τους ενεργειακούς φορείς και εταιρείες, επιλέγει να χάσει την πλειοψηφία στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και να εκχωρήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) σε ένα κερδοσκοπικό fund, το οποίο θα λαμβάνει μόνιμα κέρδη χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις.
Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ επιλέγουν να αφαιρέσουν το Δ, δηλαδή το Δημόσιο, από τη ΔΕΗ. Αυτή ήταν η στρατηγική τους από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ξεκίνησε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 που επιβάρυναν με 500 εκατ. ευρώ το χρόνο τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, συνέχισε με την ανοχή αισχροκέρδειας των προμηθευτών ηλεκτρισμού το 2020, όπου συμμετείχε και η ΔΕΗ, καθώς και με την ανοχή «παιχνιδιών» στην αγορά εξισορρόπησης. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η ΔΕΗ λειτουργεί κερδοσκοπικά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσά της θέση στην αγορά, έχοντας ξεχάσει τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό της ρόλο.
Η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, ενεργειακή φτώχεια και αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στο αγαθό της ενέργειας.
Ακόμα και σήμερα, και μέχρι την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, επιβάλλεται η πολιτεία να κάνει ό,τι οφείλει ώστε να μην χαθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια κατάληξη θα εγείρει ζήτημα σοβαρών ευθυνών τόσο των πολιτικών προσώπων όσο και της διοίκησης της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έγκλημα χωρίς καταλογισμό ευθυνών.
Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Δεν είναι μια λάθος απόφαση – Είναι μια καταστροφική απόφαση
Η σημερινή απόφαση της έκτακτης γενικής (και διαδικτυακής) συνέλευσης της ΔΕΗ είναι η τελευταία πράξη στην καταστροφική απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης της εταιρίας για την ΑΜΚ.
Μιας απόφασης που επιχειρεί να ακυρώσει το ρόλο μιας μεγάλης και στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρησης και ταυτόχρονα αφαιρεί από την επιχείρηση την ταυτότητα και τον εταιρικό της σκοπό. Δηλαδή την ύπαρξη και λειτουργία της υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος.
Ταυτόχρονα, η σημερινή απόφαση θα πλήξει τους καταναλωτές. Αφενός γιατί το κράτος θα χάσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σταθεροποιητικά στην αγορά ενέργειας και αφετέρου γιατί οι ιδιώτες πάροχοι δεν έχουν ευαισθησίες. Αντίθετα, έχουν συμβόλαια με «ψιλά γράμματα».
Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής που ικανοποιεί μόνον τους traders και τα fund’s …
Τα τεχνικά προβλήματα στη διαδικτυακή γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την ΑΜΚ
δεν είναι τα μόνα : Υπάρχουν ηθικά και νομικά ζητήματα!