EURACTIV: Η παραίτηση Κουρτς για σκάνδαλο χειραγώγησης των ΜΜΕ ανοίγει τη συζήτηση για την ελευθερία των Μέσων στην Ελλάδα
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε για χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε δημόσια κεφάλαια. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ κρατικά χρήματα έχουν δοθεί στα ΜΜΕ από την ελληνική συντηρητική κυβέρνηση και όλα λειτουργούν ως συνήθως, δήλωσε το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα Σύριζα.
«Τον περασμένο Μάιο, ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurtz απονεμήθηκε το βραβείο Media Freedom. Ποιος έδωσε τον πανηγυρικό λόγο; Ο στενός πολιτικός του φίλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης », έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο Facebook.
Και συνεχίζει το δημοσίευμα του Euractiv:
«Σήμερα, πέντε μήνες αργότερα, ο Κουρτς είναι εκτός γραφείου, αναγκάζεται να παραιτηθεί μετά από ένα τεράστιο σκάνδαλο, στο οποίο κατηγορείται για πλαστογραφημένες δημοσκοπήσεις και απόπειρα χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης […] Στην Αυστρία, τα θεσμικά όργανα λειτούργησαν, η δικαιοσύνη έλαβε μέτρα αμέσως ενώ στην Ελλάδα επικράτησε η σιωπή », πρόσθεσε ο Τσίπρας.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) μοίρασε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους, έντυπα περιοδικά και τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Μένουμε σπίτι», καλώντας τους πολίτες να σεβαστούν το lockdown.
Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δημόσια κονδύλια για να χειριστεί τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ελέγχει επίσης δημοσκοπήσεις που «παραβιάζουν κατάφωρα κάθε όριο αξιοπιστίας και κοινής λογικής».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2021 , η Ελλάδα είχε μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε επίπεδο ΕΕ. Κατατάσσεται 70 από 180 χώρες, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (92) και τη Βουλγαρία (112).