Γερμανικός Τύπος: “Ένας ήρωας ονόματι Όλαφ”- Ποιος είναι ο μεγάλος νικητής-Τα σενάρια της επόμενης μέρας
«Ο Σολτς κέρδισε. Αλλά πόση αξία έχει αυτή η νίκη; – Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον Όλαφ Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για την καγκελαρία» σημειώνει το Spiegel Online για το εκλογικό αποτέλεσμα, που μέχρι στιγμής κλίνει με μικρή διαφορά υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών. «Ο Σολτς θέλει την εξουσία, ο Λάσετ επίσης-Το πόκερ ξεκινά» γράφει η Βild για τη μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία.
Για την εκλογική βραδιά-θρίλερ η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de σημειώνει: «Το SPD οδεύει με μεγάλη αυτοπεποίθηση προς την καγκελαρία -θα μπορούσε όμως να μείνει ακόμη και με άδεια χέρια. Η Χριστιανική Ένωση προσπαθεί να φύγει μπροστά. Κοινό στοιχείο των δύο διεκδικητών της καγκελαρίας η αναγκαία θέληση να συγκυβερνήσουν με άλλους».
«Το SPD έχει επιτέλους κάτι να γιορτάσει»
Σε σχόλιό της με τίτλο «Ένας ήρωας ονόματι Όλαφ» η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι «πολλοί ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά τον υποψήφιο καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Αυτό πρέπει να είναι σαφές στο κόμμα, όταν θα αρχίσει να διαπραγματεύεται για μια συγκυβέρνηση με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους» ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Θα έχει ενδιαφέρον εάν ο Σολτς φέρει εις πέρας με επιτυχία τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του SPD για την Oμοσπονδιακή Bουλή, για τους οποίους εδώ και μήνες το ενδεχόμενο μιας κοινοβουλευτικής θητείας φαινόταν σενάριο απατηλό αλλά τώρα το πέτυχαν, θα πρέπει να βλέπουν τον Όλαφ Σολτς ως ήρωά τους. Η διαφορά με το 2017 και το φαινόμενο Σουλτς, είναι ότι το 2021 το φαινόμενο Σολτς τελικά είχε μεγαλύτερη διάρκεια».
Από την πλευρά της Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «ο Σολτς, ο οποίος κάποτε κάθε άλλο από αγαπητός ήταν, που οι Σοσιαλδημοκράτες δεν τον ήθελαν το 2019 καν ως αρχηγό κόμματος και τον οποίο παλαιότερα είχαν συχνά τιμωρήσει σε κομματικά συνέδρια, είναι σήμερα θριαμβευτικά ο νικητής της βραδιάς. Ή μάλλον καλύτερα, της δεκαετίας. Μετά από όλες εκείνες τις θλιβερές, ανεπιτυχείς προεκλογικές εκστρατείες των τελευταίων ετών το SPD έχει επιτέλους λόγο για να ξαναγιορτάσει. Και δεν θα σταματήσει εκεί τόσο γρήγορα».
Ποιος είναι ο Όλαφ Σολτς
Ο 59 ετών Σολτς από το 2007 ως το 2009 διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και από τις 7 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2018 δήμαρχος του Αμβούργου. Ο Σολτς είναι από το 2009 ένας από τους αναπληρωτές προέδρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, καθώς και πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο Αμβούργο. Από τις 13 Φεβρουαρίου 2018 είναι ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD.
Από γραμματέας του SPD “σκαρφάλωσε” στην εσωκομματική ηγεσία ως υπουργός Εσωτερικών και σήμερα υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Όλαφ Σολτς είχε το προφίλ ενός μετριοπαθούς αλλά όχι ιδιαίτερα χαρισματικού πολιτικού, ο οποίος σχεδιάζει να κάνει πράξη τις “προφητείες” των τελευταίων δημοσκοπήσεων και να γίνει ο επόμενος καγκελάριος του SPD, 16 χρόνια μετά τον μέντορά του, Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο Σολτς στο παρελθόν συχνά χλευάστηκε για τη λιτή του εμφάνιση και τις μονότονες ομιλίες του.
Από το 2019 κι έπειτα έχει πάρει όμως άλλη στροφή, καθώς η συμπεριφορά του έχει γίνει πιο συναισθηματική, πιο προσιτή και κυρίως φιλική. Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε την όρεξή του για δουλειά. Ωστόσο, εσωκομματικά ηττήθηκε από το δίδυμο της “αριστερής” πτέρυγας του SPD, τους Saskia Esken και Norbert Walter-Borjans.
Ως παλιός στρατιώτης του κόμματος, ο Σολτς στάθηκε όρθιος μετά από τη ήττα αυτή, έμεινε συγκεντρωμένος στο έργο του στην κυβέρνηση και άφησε τους νέους ηγέτες του SPD να το συνεχίσουν.
Τους μήνες που ακολούθησαν την υποψηφιότητά του, ο Σολτς κατάφερε να αποφύγει τα μεγάλα λάθη, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο, η δημοτικότητά του να αρχίσει να ανεβαίνει. Αυτοπροσδιορίζεται ως φάρος σταθερότητας και θεωρείται ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος για την απροσδόκητη άνοδο του SPD στις δημοσκοπήσεις.
Ένα από τα κεντρικά θέματα που υπερασπιζόταν ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD αφορούν στην κοινωνική στέγαση και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που εντάσσεται στο σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του #ausrespekt (“από σεβασμό”).
Θεωρείται πολιτικός χαμηλών τόνων, ο οποίος ωστόσο δηλώνει ότι “όποιος ζητά από μένα ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα την λάβει”.
Ο Όλαφ Σολτς ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του SPD. Έχει συνδέσει το όνομά του με τις σκληρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005), που προέβλεπαν την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 65 στα 67. Από τη θέση του τότε γενικού γραμματέα του κόμματος ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που διχάζουν ακόμα και σήμερα τους Σοσιαλδημοκράτες, μιας και αποδόμησαν, στην ουσία, το κράτος προνοίας.
Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική ο Όλαφ Σολτς θεωρείται “άγραφο χαρτί” διότι δεν έχει εμπειρία σε αυτό το επίπεδο. Δεν χωρά ωστόσο αμφιβολία ότι θα εφαρμόσει τους στόχους του μεγάλου συνασπισμού για την Ευρώπη, που είναι πρωτίστως στόχοι των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι προβλέπουν μεταξύ άλλων: τερματισμό της πολιτικής λιτότητας, υψηλότερες επενδύσεις στην ΕΕ, ειδικό προϋπολογισμό επενδύσεων για την Ευρωζώνη, πόρους για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και πιο «δίκαιη φορολόγηση» οικονομικών κολοσσών όπως η Google, η Apple, η Amazon και η Facebook.
«Ο ηττημένος θέλει να γίνει καγκελάριος»
Στον υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είχε την στήριξη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αναφέρεται η Zeit Online παρατηρώνοντας: «Ο Άρμιν Λάσετ διεκδικεί την καγκελαρία, μολονότι η Χριστιανική Ένωση έχασε τις εκλογές. Θέλει τώρα να κερδίσει στις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού – με μια προσφορά στους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους».
Για «ιστορική εκλογική αναμέτρηση» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt πηγαίνοντας ωστόσο ένα βήμα παρά πέρα και ασκώντας κριτική και στους δύο μεγάλους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς, τους Σοσιαλημοκράτες και τα Χριστιανικά Κόμματα. «Η καγκελάριος Μέρκελ δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία.Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ως κληρονομιά αφήνει πίσω της ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Τα μεγάλα κόμματα, η Χριστιανική Ένωση και οι Σοσιαλδημοκράτες, που έπαιρναν ποσοστά γύρω στο 40% στην προ Mέρκελ εποχή, δύσκολα αγγίζουν μόνο το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων έκαστο. Πάνω από το 70% των Γερμανών δεν θα έχει ψηφίσει υπέρ του επόμενου καγκελάριου. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τη μάχη για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς και ο Άρμιν Λάσετ θα είναι καγκελάριοι του 25%».
Πηγή: DW, news247.gr