Ίσγκλ: Ξεκίνησε η δίκη για το χιονοδρομικό κέντρο – Θεωρείται το “σημείο μηδέν” για την διασπορά του κοροναϊού στην Ευρώπη

 Ίσγκλ: Ξεκίνησε η δίκη για το χιονοδρομικό κέντρο – Θεωρείται το “σημείο μηδέν” για την διασπορά του κοροναϊού στην Ευρώπη

Σε περιφερειακό δικαστήριο της Βιέννης ξεκίνησε την Παρασκευή η πρώτη δίκη κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας για την υπόθεση διασποράς κοροναϊού στο χιονοδρομικό κέντρο Ίσγκλ του Τιρόλου, που είχε γίνει πρωτοσέλιδη είδηση σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2020.

Το Ίσγκλ θεωρείται «σημείο μηδέν» για την εξάπλωση της πανδημίας στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης. Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις των αυστριακών αρχών στο Ίσγκλ αποδίδεται το 40% των εγχώριων μολύνσεων.

Η χήρα και ο γιος ενός 72χρονου Αυστριακού που προσβλήθηκε ενώ έκανε διακοπές για σκι τον Μάρτιο του 2020 και πέθανε λίγο αργότερα, έχουν καταθέσει την πρώτη αγωγή που συζητείται, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 102.000 ευρώ.

Εξελίξεις στο θέμα Μπογδάνου με τη λίστα νηπίων – Ένωση δικηγόρων ζητεί δικαστική παρέμβαση

Η πρώτη διαδικασία στην υπόθεση Ίσγκλ, η οποία λόγω της πανδημίας έχει μετατεθεί στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από τα αυστριακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τις διαπιστεύσεις να ξεπερνούν τις 60.

Πλήθος δημοσιογράφων συγκεντρώθηκε στο δικαστήριο της Βιέννης (Reuters)

Όπως αναφέρει ο Πέτερ Κόλμπα, πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών που εκπροσωπεί τους πληγέντες, έχουν ήδη υποβληθεί 15 αγωγές στην υπόθεση Ίσγκλ, και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 60, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες πληγέντες από τους οποίους αναμένονται ατομικές προσφυγές.

Στη διαδικασία της Παρασκευής παρευρίσκεται ο γιος του 72χρονου που πέθανε από Covid-19, Χάνες Σοπφ, γνωστός δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της αυστριακής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Furche. Για συναισθηματικούς λόγους, η χήρα του δεν ήταν σε θέση να παραβρεθεί.

Η οικογένεια του 72χρονου δεν ζητά χρήματα αλλά δικαιοσύνη, δήλωσε ο γιος του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), αναφέροντας ότι, εάν το ποσό καταβληθεί, θα το δωρίσουν στην φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, την οποία ενίσχυε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις αρχές ότι δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κοροναϊού στο χιονοδρομικό κέντρο. Αν και ήταν γνωστό από τις 4 Μαρτίου 2020 ότι υπήρχαν λοιμώξεις από SARS-CoV-2 στην κοιλάδα Πάτσναουν, η περιοχή δεν έκλεισε έγκαιρα και χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν στην περιοχή το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Οι αυστριακές αρχές, όπως η υπηρεσία Τύπου του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, η περιφερειακή αρχή του Λάντεκ και η τοπική τουριστική ένωση, υποβάθμισαν τον κίνδυνο με ανεύθυνο τρόπο» αναφέρει η καταγγελία.

«Ως αποτέλεσμα, τα μπαρ και οι αναβατήρες του σκι αποκλείστηκαν με δισταγμούς, η ιχνηλάτηση επαφών ήταν ανεπαρκής και η συμμόρφωση με τους εκδιδόμενους κανονισμούς δεν εφαρμόστηκε. Έτσι, οι άνθρωποι συνέχιζαν να διασκεδάζουν μπροστά στις κλειστές πλέον παμπ σε εξωτερικούς χώρους, και αυτό σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα».

Προσθέτουν επίσης, ότι «η ασυντόνιστη και κακώς προετοιμασμένη δημόσια ανακοίνωση από τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Μαρτίου 2020, ότι η κοιλάδα Πάτσναουν θα απομονωθεί, οδήγησε σε βιαστική και χαοτική αποχώρηση των τουριστών και των εργαζομένων στον τουρισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένο μποτιλιάρισμα, όπου, για διαδρομές που συνήθως χρειάζονται μισή ώρα, χρειάστηκαν πολλές ώρες. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν μολυνθεί μέσα σε υπερπλήρη λεωφορεία και αυτοκίνητα και στη συνέχεια μετέφεραν τον ιό στους συμπολίτες τους σε τρένα και αεροπλάνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα