Ανάλυση: Τι σηματοδοτεί για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ το μήνυμα Μητσοτάκη για αυτοδυναμία ή διπλές κάλπες
Λίγο πριν την άνοδό του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά όλο και πιο καθαρό το πολιτικό στίγμα του. Σύγκρουση δυο κόσμων και δυο πολιτικών θα είναι ο τόνος της ομιλίας του με το δίλημμα να αφορά τώρα όλες τις δυνάμεις που προσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο από το κέντρο μέχρι την αριστερά.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου εκτός από την ακτινογραφία των μέτρων και των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση γίνεται και μια παράλληλη αποτίμηση και προσεκτική ανάγνωση στις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συναίνεση και τις εκλογές.
- Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην έχει καταλήξει στις ακριβείς διατυπώσεις της ομιλίας του στη ΔΕΘ, αλλά φαίνεται πως έχει καταλήξει στο πολιτικό στίγμα που θέλει να αφήσει.
Και αυτό συμπυκνώνεται στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος ο οποίος μπορεί να συνενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις.
Ανοιχτό πεδίο
Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να κοιτάξει προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση ήταν σαφής και η απόπειρα διεμβολισμού του βασικού του αντιπάλου με την “υφαρπαγή” του στενού του συνεργάτη ήταν η τελευταία πράξη με την οποία έκλεισε ο κύκλος των ανοιγμάτων του.
- Το σήμα ωστόσο του κ. Μητσοτάκη ήταν καθαρό και για το Κίνημα Αλλαγής καθώς με αφορμή την απλή αναλογική δεν άφησε κανένα περιθώριο απόπειρας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και παρέπεμψε απευθείας στις επαναληπτικές εκλογές. Το πεδίο πλέον είναι ελεύθερο για τoν Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα και ως ηγεμονική δύναμη στην κεντροαριστερά να συνενώσει δυνάμεις και πολιτικούς χώρους σε μια αντιδεξιά συμμαχία με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.
Όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα το μήνυμα Μητσοτάκη ήταν σαφές προς όλα τα άλλα κόμματα και τις προσωπικότητες ότι δίπλα στον κ. Μητσοτάκη δεν έχουν μέλλον.
- Το εκλογικό δίλλημα που έθεσε ο πρωθυπουργός συμπυκνώνεται για τα στελέχη της Κουμουνδούρου στο “ή Μητσοτάκης ή χάος”, αλλά το ζήτημα είναι όπως σχολιάζουν οτι το “χάος” είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης.
Σε αυτό πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη χαράξει τη στρατηγική του. Το δίλλημα που θέτει είναι σαφές με τα δείγματα της κυβέρνησης να επιβεβαιώνουν την σφοδρή κριτική του όλο το προηγούμενο διάστημα στο πρόσωπό του. Το δίλημμα είναι προοδευτική διακυβέρνηση για να σταματήσει η καταστροφική διακυβέρνηση της Δεξιάς.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι δηλωτικά ιδιαίτερα στα ποιοτικά στοιχεία της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία.
Στις μυλόπετρες
- Κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει στο libre ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ουσιαστικά έδωσε τον τόνο της επόμενης περιόδου που προδιαγράφεται συγκρουσιακή. Η άβυσσος κατά τον πρωθυπουργό που χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την παράλληλη απουσία της οποιασδήποτε αναφοράς στο Κίνημα Αλλαγής επιβεβαιώνει ότι ο ζωτικός αντίπαλός του είναι το κόμμα της αριστεράς. Ουσιαστικά άθελά του ο κ. Μητσοτάκης αποδέχεται το πεδίο της σύγκρουσης που έχει ήδη περιγράψει ο κ. Τσίπρας με τη θεωρία των κόσμων που συγκρούονται στην πολιτική ζωή του τόπου και που στην ουσία της είναι η άλλη όψη του δικομματισμού.
Για την ώρα ωστόσο δεν προκύπτει δικομματισμός, αλλά Τσίπρας και Μητσοτάκης επενδύουν στο διπολισμό, κι αυτός ο διπολισμός είναι ο γρίφος που πρέπει να λύσει το Κίνημα Αλλαγής και μάλιστα ζωτικής σημασίας ενόψει εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί η αυτονομία του κόμματος να αποτελεί τη βασική γραμμή άμυνας για όλους τους υποψήφιους ωστόσο οι τροχιοδεικτικές ομιλίες τους μέχρι την κάλπη θα είναι και το ουσιαστικό διακύβευμα για τους ψηφοφόρους.
Τσίπρας και Μητσοτάκης πάντως από αντίθετες εκκινήσεις θα προτιμούσαν διαφορετικό ο καθένας πρόσωπο ωστόσο το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμη φορά το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί στις μυλόπετρες της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης των δυο κόσμων. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση εκτιμάται από όλους ότι θα έχει η πορεία της οικονομίας – βαθαίνει η οικονομική κρίση – η καθημερινότητα – ξεφεύγει η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος – και η ασφάλεια – κλονίζεται το δόγμα νόμος και τάξη.
- Και τα τρία αυτά πεδία πάντως αποτελούν εξ αντικειμένου κοινό πεδίο πολεμικής κατά της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ σε αρκετές περιπτώσεις να ταυτίζονται και στην ουσία της κριτικής τους απέναντι στη ΝΔ.
Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην αναφέρθηκε στο Κίνημα Αλλαγής ως έναν εν δυνάμει εταίρο για σχηματισμό κυβέρνησης από την κάλπη με απλή αναλογική ωστόσο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο και την κυβέρνησή του παρατηρούσαν έμπειροι στην πολιτικά πράγματα θα ήταν παραδοχή αδυναμίας και ένδειξη ηττοπάθειας ένα οποιοδήποτε κλείσιμο του ματιού σε άλλο πολιτικό χώρο.