Πώς εντοπίζονται οι απάτες με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Για τα πρόσφατα περιστατικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ενώ αναφέρθηκε και στο πώς διεξάγονται οι έλεγχοι μίλησε ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης .
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» για τα 3 βασικά σενάρια απάτης όπως τα χαρακτήρισε, δηλαδή για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, για τα πλαστά αποτελέσματα από rapid test ή μοριακά και τις πλαστές βεβαιώσεις νόσησης, είπε πως «βασική μας προτεραιότητα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες».
Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε, αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες αφορούν στο «πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα». Αναφερόμενος στην περίπτωση με τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας, εξήγησε ότι «μόλις έγινε γνωστό, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, μεταβήκαμε στο σημείο».
Σεισμόπληκτοι στη Νίκαια: Ξεχασμένοι στα κοντέινερ για 22 ολόκληρα χρόνια
Οσο για το πώς γίνεται γνωστό αν υπάρχει κάποια απάτη, ο κ. Μπίνης προέταξε πως «το παραδοσιακό είναι μια καταγγελία, ένα λάθος. Για παράδειγμα, στον Παλαμά είχαμε 33 περιπτώσεις, συζήτηση μεταξύ του προσωπικού, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο ή στη Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά».
Εντοπίζονται λοιπόν, συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο, σύμφωνα με ό,τι εξήγησε. «Πρέπει να επεμβαίνουμε προληπτικά, δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. Για αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως, να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή», συμπλήρωσε.