Ανεμβολίαστοι: Νέα μέτρα για λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και εστίαση. Τι ισχύει από σήμερα
Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται νέα μέτρα για τον περιορισμό των ανεμβολίαστων από τον Σεπτέμβριο για την εργασία, τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και την εστίαση .
Χθες έπεσε στη συζήτηση ένα νέο μέτρο για τους ανεμβολίαστους. Για να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ενδέχεται να πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ
Rapid test ή μοριακό τεστ… παντού. Αυτό δείχνει ότι θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς ανεμβολίαστους πολίτες.
Για το θέμα τοποθετήθηκε το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μέσω της ΕΡΤ αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε χαρακτηριστικά «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι σε αυτήν τη μάχη. Η ευθύνη δεν είναι απέναντι μόνο στους εαυτούς μας αλλά είναι απέναντι και στους γύρω μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε, που ερχόμαστε σε επαφή. Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να προφυλάξει την ανθρώπινη ζωή. Αυτό το κάνει από την πρώτη στιγμή και με την ίδια λογική και προσέγγιση από Σεπτέμβριο, με βάσει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα τεστ που υποβάλλονται όσοι δεν εμβολιάζονται, είπε ότι είναι δεδομένο πως όλοι όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να τεστάρονται,.
Χθες, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν μέσω του ΣΚΑΪ ότι εξετάζεται το ενδεχόμενοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν ένα ή δύο υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με το κόστος να βαραίνει τους πολίτες.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η επίδειξη αρνητικού τεστ στους κλειστούς χώρους γενικά, αν και προς το παρόν αυτό θεωρείται δύσκολο να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο.
Πρόστιμα για τα self test
Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για όσους δεν δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Τα πρόστιμα έως τώρα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες, αλλά πλέον αφορά και στους εργαζόμενους.
Αναλυτικά, στην ΚΥΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«4. Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής:
α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον COVID-19,
β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ
,δ) αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας, συντρέχουν οι περιστάσεις της περ. α) ή της περ. β) της παρ. 1 και παράσχει την εργασία του/της, επιβάλλεται σε αυτόν/η πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.».
β) το άρθρο 8, περί των μεταβατικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 8 Μεταβατικές διατάξεις
«1. Έως τις 10.8.2021 στα πρόσωπα του άρθρου 1 διανέμονται δωρεάν τέσσερις (4) αυτοδιαγνωστικές δοκιμασίες ελέγχου (self test), μία για την εβδομάδα από 2.8.2021 έως 8.8.2021, μία για την εβδομάδα από 9.8.2021 έως 15.8.2021, μία για την εβδομάδα από 16.8.2021 έως 22.8.2021 και μία για την εβδομάδα από 23.8.2021 έως 29.8.2021.
2. Προμήθεια δωρεάν αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου (self test), σύμφωνα με την παρ. 1, δικαιούνται όλα τα πρόσωπα του άρθρου 1, ανεξαρτήτως της προϋποθέσεως παροχής εργασίας με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, καθώς και οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, που διατηρούν ατομική επιχείρηση ή εταιρεία, είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, χωρίς υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια».
Τα πρόστιμα για τους εργοδότες
Τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά για τους εργοδότες και ξεκινούν από 300-1.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου. Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται στον εργασιακό χώρο ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα ο πέλεκυς είναι βαρύς με το πρόστιμα να φθάνει τα 1.500 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον η επιχείρηση δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.