CDC: Μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να “παρακάμψει” τα εμβόλια;- Πιο μεταδοτική κι από την ευλογιά- Επιστροφή στις μάσκες…

 CDC: Μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να “παρακάμψει” τα εμβόλια;- Πιο μεταδοτική κι από την ευλογιά- Επιστροφή στις μάσκες…

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλους ιούς και το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες, όπως διαπιστώνεται και από την μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC). Αναφέρεται, δε, πως η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ιών MERS και SARS που είχαν κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, ενώ επισημαίνεται η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν την μετάλλαξη Δέλτα. Είναι χαρακτηριστικό πως το Ισραήλ ξεκίνησε ήδη την χορήγηση τρίτης δόσης, ακριβώς γι αυτό τον λόγο, κάτι που θα συμβεί σύντομα και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, το οποίο αποδίδεται -κυρίως- στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2, που είναι ικανό να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και σε πλήρως εμβολιασθέντες. Υπολογίζεται ότι το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ το ποσοστό των λοιμώξεων COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένους ήταν 2% τον Μάρτιο, 5% τον Απρίλιο, 11% τον Μάιο και έφτασε το 20% τον Ιούνιο του 2021.

Η διευθύντρια του CDC, δρ Rochelle Walensky, δήλωσε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος Δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρόλο που η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με το CDC, το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Κάθε κρούσμα που φέρει το στέλεχος Δέλτα μεταδίδει τον ιό σε 8 με 9 άτομα κατά μέσο όρο. Συγκριτικά, πέρυσι κάθε κρούσμα COVID-19 μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο και έτσι ο SARS-CoV-2 έμοιαζε περισσότερο με κοινό κρυολόγημα ως προς τη μεταδοτικότητα.

Η κ. Walensky αναφέρει ότι η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους. Βεβαίως, τονίζει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι απώλειες από το νέο πανδημικό κύμα του SARS-CoV-2 να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά δέκα φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά τρεις φορές.

Η Καθημερινή
Την ανησυχία των επιστημόνων μεταδίδει και η “Καθημερινή”
Τα Νέα
Ανάλογη ανησυχία εκφράζουν και Τα Νέα

Τι σημαίνει η αναφορά του CDC

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Συγκεκριμένα, το CDC συστήνει τη χρήση μασκών στα σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2.

Ειδικά για τα σχολεία συστήνεται η καθολική χρήση μασκών από μαθητές, δασκάλους, λοιπό προσωπικό και επισκέπτες, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάσταση του καθενός. Απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της ομαλής επανόδου στη διά ζώσης διδασκαλία με την έναρξη του νέου σχολικού έτους το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η απόφαση για τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους έρχεται, ουσιαστικά, να άρει την προηγούμενη απόφαση του CDC τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα στους περισσότερους χώρους. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πλέον αρκετά διαφορετική συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο, οπότε υπήρχε σαφής πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων.

Με πληροφορίες από news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα