Το προφίλ των ανεμβολίαστων – Ο Κοντοζαμάνης στο libre
Η αποτύπωση των κρίσιμων απόψεων της ελληνικής κοινωνίας για την πανδημία και τον εμβολιασμό γίνεται για πρώτη φορά, σε αποκαλυπτική πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco, Κώστα Παναγόπουλο, στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε ο ΙΣΑ.
Ειδικότερα, από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό:
· Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.
· Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την COVID 19,δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί.
· Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 -24 και 25 -44 ετών.
· Το 12% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον προσωπικό του γιατρό.
· Το 44% ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τίποτα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το συγκεκριμένο 1/3, δείχνει ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας στην κοινωνία, πολύ περισσότερο όταν το μικρό ποσοστό του 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με το «σκληρό» πυρήνα, της τάξεως του 40% που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του.
Τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών που είναι δραματικά μειωμένος, πιθανότατα λόγω θέρους, οδηγούν πολλούς ειδικούς να εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου. Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται, με ραγδαίους ρυθμούς, η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα, με τα κρούσματα να αυξάνονται και τη μετάλλαξη Δέλτα να φαίνεται να κυριαρχεί.
Επόμενο είναι προκαλούνται ανησυχίες στους επιστήμονες για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο και θα πλήξει ισχυρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για αυτό και από όλες τις μεριές ακούγονται προτροπές και εκκλήσεις ειδικών και αρμοδίων προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ οι επιστήμονες προτρέπουν τους νέους που ετοιμάζονται για διακοπές, να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν αναχωρήσουν.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, τέθηκε από το libre, ερώτηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τα συμπεράσματα της πανελλήνιας έρευνας που παρουσιάστηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση εστίαζε στο 1/3 του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί και είναι ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας, σε συνδυασμό με το 12% αυτών που δηλώνει ότι θα μπορούσαν να πειστούν από το γιατρό τους και να εμβολιαστούν.
· Μήπως αυτό το στοιχείο είναι το κλειδί ώστε να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας, μέσω μίας καλής διαχείρισης;
«Θα ήθελα να προσθέσω κάτι σε αυτό που αναφέρατε, δηλαδή στο γεγονός ότι από την έρευνα καταδεικνύεται ότι αρκετοί συμπολίτες μας μπορούν να πειστούν από τον γιατρό τους, προκειμένου να προβούν σε εμβολιασμό. Το έχουμε προβλέψει αυτό και μάλιστα σήμερα στη Βουλή ψηφίζεται μία διάταξη που δίνουμε τη δυνατότητα αμοιβής στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς», επεσήμανε απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας.
«Μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε γρίπη, όλοι οι συμπολίτες μας προστρέχανε στα φαρμακεία, στους φαρμακοποιούς για συμβουλές και στον γιατρό τους για το εμβόλιο της γρίπης.
Άρα το έχουμε προβλέψει αυτό. Έχουμε προβλέψει διαδικασία ενημέρωσης, τόσο από τους φαρμακοποιούς όσο και από τους γιατρούς προς το κοινό και μία αμοιβή», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.