Ντόμινο αντιδράσεων μετά τη δήλωση Γεωργιάδη – Διαρροές από το ΥΠΟΙΚ για τα ταμειακά διαθέσιμα
Ποικίλα ερωτηματικά προκάλεσε η αφοπλιστική δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ ότι «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά και αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά».
Της Στεφανίας Μουρελάτου
H επισήμανση του πρωτοκλασάτου Υπουργού ήρθε προς επίρρωση της ανάγκης όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν αλλά προκάλεσε εντύπωση καθώς σε συνέχεια της, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών θύμιζαν ότι το κράτος δανείστηκε 41 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διοχετεύσει τα 40 στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας και περαιτέρω πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους υπολογίζονται στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ και τυχόν νέα ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας λόγω τέταρτου lockdown, θα πρέπει να οδηγήσει σε νέο δανεισμό.
Η δήλωση Γεωργιάδη που προκάλεσε ερωτηματικά:
- Η επισήμανση δεν προσπεράστηκε από την αντιπολίτευση ως μια ακόμη φραστική υπερβολή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για εκβιασμό της κυβέρνησης, που όπως τόνισε αντιμετωπίζει τους πολίτες ως υπηκόους.
Προκειμένου πάντως να κατευνάσει τις αντιρρήσεις του κλάδου της εστίασης για τον διαχωρισμό των καταστημάτων τους σε covid free και μη, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα τους δώσει την δυνατότητα να αλλάξουν το Φθινόπωρο την επιλογή που θα κάνουν ως τις 15 Ιουλίου ζυγίζοντας την πελατεία τους και τα νέα δεδομένα που θα έχουν ως τότε προκύψει ως προς τα ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών.
- Μολονότι η χώρα απέχει αισθητά από ένα ασφαλές τείχος ανοσίας και η κυβέρνηση πιθανώς να κληθεί να παίξει το χαρτί του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά περίπτωση μιας και καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός αντίκειται στις συνταγματικές προβλέψεις, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργω, Άκης Σκέρτσος παρουσίασε στοιχεία ότι ο ρυθμός εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους θέτουν την Ελλάδα στην 7η καλύτερη θέση στην Ε.E..
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι νόμιμος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών της ΕΜΑΚ θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός για να προσπεράσει η Κυβέρνηση εμπόδια επιβάλλοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών, εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων ή ακόμη και υπηρετούντων και σε άλλα σώματα ασφαλείας. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση όπως διευκρινίζεται, ότι η καμπάνια επιτάχυνσης των εμβολιασμών δεν αποδώσει τα αναμενόμενα ποσοστά ανοσίας στις εν λόγω επαγγελματικές κατηγορίες.