Θερμό καλοκαίρι: Μετά το εργασιακό… ασφαλιστικό, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, πρωτόκολλα Πρεσπών

 Θερμό καλοκαίρι: Μετά το εργασιακό… ασφαλιστικό, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, πρωτόκολλα Πρεσπών

Το «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί» που σάλπισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω διαδηλώσεων, απεργιακού μπλακ άουτ και συλλαλητηρίων έξω από τη Βουλή άρχισε να γίνεται πράξη. Η σύγκρουση για το εργασιακό ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη και ο κοινωνικός συσχετισμός που έχει αρχίσει να ανατρέπεται όπως εκτιμά είναι για τον Αλέξη Τσίπρα το μομέντουμ που δεν θέλει να αφήνει να πάει χαμένο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο Ιούλιος θα είναι ένας από τους πιο καυτούς μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη με τα νομοσχέδια που έρχονται σε συνέχεια του εργασιακού να είναι κομβικά για το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Η πανδημία έχει μπει σε δεύτερο πλάνο. Η κυβέρνηση έχει αφήσει κατά μέρος τις επικρίσεις της για τις πορείες – υγειονομικές βόμβες και το πεδίο έχει πλέον ανοίξει για τα αντίπαλα στρατόπεδα.

  • Η υπενθύμιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διακυβέρνηση του πατέρα του την περίοδο 90-93 και για το πως η λαϊκή δυσαρέσκεια γύρισε τον τροχό για την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία.

Όσο κι αν ο σημερινός πρωθυπουργός θέλει να αποφεύγει τη σύγκριση με προκατόχους του και ιδιαίτερα με τον πατέρα του τα επόμενα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνησή του στη Βουλή εν μέσω θέρους θα είναι και εκείνα που θα βάζουν ακόμη περισσότερες διαχωριστικές γραμμές στη σχέση του με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σε ένα πρώτο απολογισμό της χθεσινής αντιπαράθεσης Μητσοτάκη Τσίπρα συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβλεπαν με ικανοποίηση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να κερδίζει στις εντυπώσεις αλλά και για πρώτη φορά τόσο έντονα αμυντικό και ηττοπαθή τον Πρωθυπουργό.

  • Η υπενθύμιση του κ. Τσίπρα ότι η ΝΔ κυβερνά ήδη δύο χρόνια και ότι το κλίμα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει στην κοινωνία έκανε φανερή τη νευρικότητα του πρωθυπουργού εκτιμούν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη κίνηση στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα ήταν να σηκώσει από τώρα το χαρτί της απλής αναλογικής για να προκαλέσει και εν μέσω έντονων ζυμώσεων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ενόψει εσωκομματικών εκλογών του Φθινοπώρου τις αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν απέναντι στη Δεξιά.

Ξανά στους δρόμους

Η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού είναι το επόμενο μεγάλο μέτωπο αναμέτρησης της ΝΔ με την κοινωνία.

Η μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων όπως θα παρουσιαστεί και αυτή αλλαγή που φέρνει ο Κωστής Χατζηδάκης μαζί με υφυπουργό του Πάνο Τσακλόγλου θα τύχει νέας «θερμή» υποδοχής από τον κόσμο της εργασίας.

Θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ένα ακόμη βήμα που θα απομακρύνει τη ΝΔ από την πλειοψηφία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων ασφαλισμένων. Ο υποχρεωτικός κουμπαράς κεφαλαιοποιεί ρίσκο για τους νεοεισερχόμενους και εθελοντικά για τους παλιούς  εργαζόμενους  από την επόμενη χρονιά θα πρέπει να «τζογάρουν» το ύψος της επικουρικής σύνταξής τους. Η περαιτέρω εξατομίκευση του ασφαλιστικού και εργασιακού βίου και σε αυτή τη μεταρρύθμιση είναι το βασικό συστατικό της και πάνω σε αυτή θα χαραχτούν ακόμη πιο βαθύτερα οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δυο πόλων εξουσίας.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Η Νίκη Κεραμέως έχει αναλάβει το δεύτερο μεγάλο μεταρρυθμιστικό όχημα της ΝΔ, μετά τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, την αύξηση των μαθητών ανα τάξη, η αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών θα είναι ένα πεδίο σφοδρής σύγκρουσης.

  • Και μπορεί η κυβέρνηση να επενδύει επικοινωνιακά και σε αυτή την περίπτωση στην ευγενή πρόθεση του τίτλου της μεταρρύθμισης για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, από την άλλη πλευρά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καταγγέλλουν μια μετακύληση της ευθύνης για όλα τα δεινά του εκπαιδευτικού συστήματος και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις πλάτες γονιών και δασκάλων με τα παραδείγματα της αξιολόγησης από το εξωτερικών να προδιαγράφουν ένα δίκτυο σχολικών μονάδων πολλών ταχυτήτων και με έντονα ταξικά χαρακτηριστικά.

Κομβικό ρόλο στην αντιπαράθεση θα διαδραματίσει και η απόδοση των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις με την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή του από φέτος και εν μέσω πανδημίας να εκκρεμεί πάνω από ένα μήνα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα απαντήσει μετά τις εξετάσεις με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προειδοποιήσει για πάνω από 25 χιλιάδες μαθητές που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς όφελος των κολεγίων.

Η φύση και αυτής της μεταρρύθμισης προοιωνίζει νέες ιδεολογικές μάχες και στο επίκεντρο είναι ή νέα γενιά, αυτή που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι και εκείνη η οποία αλλάζει τον πολιτικό συσχετισμό.

«Ξεστοκάρετε όλο το μίσος στους νέους, όπως τα αυταρχικά καθεστώτα» κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας τον τόνο της σύγκρουσης που θα ακολουθήσει.

Πρωτόκολλα

Στο κλίμα των διαμαρτυριών διαρκείας που θα πυροδοτούν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα έρθουν σαν κερασάκι στην τούρτα η κύρωση των πρωτοκόλλων της Συμφνωνίας των Πρεσπών.

Η στάση μερίδας βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας  κατά την ψηφοφορία από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα υπάρχουν και θερινά τμήματα δημιουργούν ένα σύνθετο σκηνικό. Δυο πρώην Πρωθυπουργοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν την εικόνα τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι διαρροές είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η κολοτούμπα με την ψήφιση των πρωτοκόλλων εφαρμογής της Συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα ρίξει και το τελευταίο φύλλο συκής για τη ΝΔ σε επίπεδο εντυπώσεων.

Η επικοινωνιακή διαχείριση για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ανώδυνη και το γόητρο της ΝΔ αναμένεται να πληγεί σημαντικά απέναντι στους ψηφοφόρους που «εξαπάτησε» προεκλογικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά θα πάρει μια κρύα εκδίκηση και η σύγκρουση για το θέμα δεν θα είναι μια χλιαρή συζήτηση στη Βουλή.

Σχετικά Άρθρα