Γιατί το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” χτυπά (πάλι) τη χώρα

 Γιατί το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” χτυπά (πάλι) τη χώρα

(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» εμφανίζεται στη χώρα μας προκαλώντας τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς δημιουργεί αστάθεια τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών που τη συνοδεύουν, όσο και των ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν.

Υπεύθυνα είναι τα νεφικά συστήματα που θα προσεγγίσουν τη χώρα μας από την περιοχή της Ιταλίας και των βόρειων – βορειοδυτικών Βαλκανίων.

Πρόκειται για ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας. Το απόγευμα έχουμε τις μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ της ανώτερης ατμόσφαιρας και της θερμοκρασίας του εδάφους με αποτελέσματα να υπάρχει έντονη καιρική αστάθεια.

  • Σήμερα, Πέμπτη η αστάθεια θα επηρεάσει και την Αττική, στην οποία αναμένονται νεφώσεις οι οποίες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα άστατος, με βροχές και καταιγίδες, αρχικά σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν στις Σποράδες. Από τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, περιοχές του Βορείου Αιγαίου και ενδεχομένως τα ορεινά της Κρήτης. Οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ριπαίους ανέμους και σε ορισμένες περιοχές από χαλαζοπτώσεις.

Μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Meteo, την Τρίτη 8 Ιουνίου πάνω από 19.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ευρώπη από τους οποίους οι 800 στην Ελλάδα ενώ χαλαζόπτωση και ισχυρές βροχές, σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η Τρίτη 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το meteo ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αστάθειας με τις καταιγίδες να επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παρόμοιες συνθήκες όμως παρατηρήθηκαν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης όπου εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες με μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα.-

Παράλληλα, μεγάλα ύψη βροχής κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Σε πολλές περιπτώσεις η βροχή συνοδεύτηκε από σύντομες χαλαζοπτώσεις όμως το χαλάζι ήταν μικρού μεγέθους και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα.

Αναλυτικά τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης.

vroxi_08062021.jpg

Από την αρχή της εβδομάδας όμως, το meteo προειδοποιούσε για έντονες χαλαζοπτώσεις σε τμήματα της Κεντρικής Στερεάς, της Νότιας Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, εξηγώντας το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης, αναφέρει ότι αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια. Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.

Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ’ ύψος που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών. Aλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους.

Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη, και όταν ο συνοπτικός άνεμος είναι ασθενής, και πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Σχετικά Άρθρα