ΠΟΥ: Μετονομάζει τις μεταλλάξεις με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου
Νέο σύστημα ονομασίας των μεταλλάξεων του κοροναϊού ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στο εξής, ο ΠΟΥ θα χρησιμοποιεί ελληνικά γράμματα, όταν αναφέρεται στις μεταλλάξεις του κοροναϊού, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και την Ινδία. Στόχος του ΠΟΥ η απλοποίηση των δημόσιων συζητήσεων αλλά και η απομάκρυνση κάποιου «στιγματισμού ή διάκρισης» στις χώρες, λόγω των ονομάτων.
«Καμία χώρα δεν πρέπει να στιγματιστεί για τον εντοπισμό και την αναφορά μεταλλάξεων», ανέφερε στο Twitter η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρχοφ, καλώντας σε «ισχυρή παρακολούθηση» των μεταλλάξεων και σε ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων για να σταματήσει η εξάπλωσή τους.
Οι επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών του ιού θα συνεχίσουν να ισχύουν, καθώς παρέχουν χρήσιμα δεδομένα σε ειδικούς αλλά ο ΠΟΥ δεν θα τις χρησιμοποιεί πλέον στις καθημερινές του ενημερώσεις. Παράλληλα ενθαρρύνει έντονα τις εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν τις νέες ονομασίες.
- Έτσι, η μετάλλαξη B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομάζεται «Άλφα» (Alpha). Η παραλλαγή Β.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ονομάζεται «Βήτα» (Beta) και η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, «Γάμμα» (Gamma).
- Ο ΠΟΥ έχει δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες στις ξεχωριστές υποκατηγορίες της παραλλαγής B.1.617, η οποία πλήττει την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες: η B.1.617.2 γίνεται έτσι «Δέλτα» (Delta) και η B.1.617.1 «Κάπα» (Kappa).
Εάν εντοπιστούν επίσημα περισσότερες από 24 μεταλλάξεις, το σύστημα εξαντλείται από ελληνικά γράμματα και θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα ονομασίας, δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρχοφ.
Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ, είχαν αυξηθεί οι επιθέσεις εναντίον πολιτών ασιατικής καταγωγής, καθώς ο Πρόεδρος είχε κατηγορήσει την Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός, μιλώντας συχνά για κινέζικο ιό ή για «Κουνγκ Φλου».
Το Κογκρέσο έφτασε στο σημείο, να ψηφίσει ακόμη και νόμο για την ενίσχυση καταπολέμησης του φαινομένου, τον «Νόμο περί εγκλημάτων μίσους Covid-19».