Κοτζιάς: Η Γενεύη συνιστά μεγάλη υποχώρηση την οποία η ελληνική διπλωματία δεν την κατάλαβε (vid)
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsique.gr, ασκεί σκληρή κριτική στη διαχείριση του Κυπριακού από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας πώς πήγε εντελώς απροετοίμαστη στην πρόσφατη Πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, με συνέπεια να καταφέρουν Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο να εξαφανίσουν τα -για πρώτη φορά- θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης διάσκεψης στο Κραν Μοντανά
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ελληνική πλευρά, θεώρησε ότι «δεν τρέχει και τίποτα. Όμως, τρέχει. Η Γενεύη συνιστά μια μεγάλη υποχώρηση που η ελληνική διπλωματία -το χειρότερο από όλα- δεν την κατάλαβε».
Ο κ. Κοτζιάς σχολιάζει:
- για τη Νέα Δημοκρατία: «κάνει εξωτερική πολιτική με κύριο άξονα, όχι να αποφύγει τις υποχωρήσεις, αλλά την επικοινωνία», «η δεξιά και η εξωτερική πολιτική δεν συμβαδίζουν. Ούτε ξέρουν, ούτε νιώθουν, ούτε ενδιαφέρονται να κάνουν πραγματική εξωτερική πολιτική. Επικοινωνία κάνουν. Ε, πρέπει να κοπεί αυτή η ιστορία και να πάνε να κάνουν σοβαρή εξωτερική πολιτική».
- για τη κυπριακή κυβέρνηση: «Τη δημόσια κριτική στην κυπριακή πλευρά προσπαθώ πάντοτε να την αποφύγω»,
- για τον ΣΥΡΙΖΑ: «μου κάνει εντύπωση ότι, πετραδάκι-πετραδάκι, την εξωτερική πολιτική που υλοποίησαν ως κυβέρνηση την εγκαταλείπουν, υπέρ μιας σημιτικής αντίληψης της εξωτερικής πολιτικής».
- Ο επικεφαλής του «Πράττω» τονίζει ότι η έννοια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, που ο ίδιος καθιέρωσε, δεν σημαίνει να περιφέρεσαι, αλλά να προετοιμάζεις.
Ξεκαθαρίζει ότι η εξωτερική πολιτική είναι συμφέροντα: «Δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπίσεις κάποιον που έχει μεγάλες οικονομικές μπίζνες με την Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν του φτιάξεις ένα σύστημα κόστους για αυτόν αν τυχόν εναντιωθεί στις ανάγκες σου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ανήσυχος: «Όχι μόνο για την Πενταμερή, ή για την εξωτερική πολιτική. Ανησυχώ ότι η χώρα πάει σε μια πορεία παρακμής, συρρικνώνονται όλα τα μεγέθη της, από το ΑΕΠ και τα δημογραφικά, μέχρι τις κρατικές χωρητικότητες και τις ικανότητες της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Σε αυτή την πορεία εγκαταλείπονται θέσεις που η εγκατάλειψή τους θα έχει βαρύ κόστος στο μέλλον του ελλαδικού χώρου και της ελληνικής κοινωνίας».