Αναζητώντας “Ντι Πιέτρο” στην Αθηναϊκή “Suburra”
Ο τίτλος είναι περιπαικτικός αλλά περιγράφει ουσιωδώς το επικοινωνιακό αποτέλεσμα της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχοντας υπό μάλης έναν ογκώδη φάκελο με το έρεβος της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην πρωτεύουσα της χώρας κατά την τελευταία 20αετία. Και αντανακλά το σχετικό ίχνος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. “Οι 20 συμμορίες της ελληνικής μαφίας”, γράφει η “Καθημερινή”, “Απόρρητος φάκελος με 20 συμμορίες” αναφέρουν “Τα Νέα”, “Χρυσοχοϊδης: Το οργανωμένο έγκλημα υπονομεύει την Δημοκρατία”, σημειώνει η “Εστία”.
“Στόχος της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ είναι να ενεργοποιηθεί μια σε βάθος έρευνα, με άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου, που θα οδηγήσει σε απτά στοιχεία κατά των εμπλεκομένων, διαδικασία ανάλογη με την επιχείρηση “Καθαρά Χέρια” που διεξήχθη την δεκαετία του ’90 στην Ιταλία κατά της Μαφίας”, αναφέρει σχετικά στην πρωτοσέλιδη εισαγωγή της η “Καθημερινή”, έχουσα, αναμφίβολα, σχετικές πληροφορίες από την ηγεσία της Κατεχάκη.
Η περιγραφή παραπέμπει στην διαβόητη Καλαβρέζικη “Ντραγκέτα”*, η οποία, ως εγκληματική οργάνωση άλωσε την οικονομία και τους θεσμούς στην Ιταλία, υπερισχύοντας ακόμα και των πανίσχυρων άλλων μαφιόζικων “εταιρειών”, της Κόζα Νόστρα, της Καμόρα, και της Σάκρα Κορόνα Ουνιτά ( Italian Organised Crime: Threat Assessment , Europol, The Hague, June 2013
Ως γνωστόν, η Επιχείρηση: Καθαρά χέρια (Operazione Mani pulite) ήταν μια εθνική δικαστική έρευνα για την πολιτική διαφθορά στην Ιταλία που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της λεγόμενης ” Πρώτης Δημοκρατίας ” και την εξαφάνιση πολλών πολιτικών κομμάτων. Ορισμένοι πολιτικοί, βιομηχάνοι και επιχειρηματίες αυτοκτόνησαν μετά το πόρισμα των εγκληματικών ενεργειών τους. Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο ήταν ο εισαγγελέας που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα.
Ο στόχος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι, αν μη τι άλλο, φιλόδοξος και θα άξιζε κανείς να συναινέσει, αρκεί, προηγουμένως, να γίνουν κάποιες παραδοχές. Εμμέσως πλην σαφώς προτείνει έναν Έλληνα “Ντι Πιέτρο” που θα αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα εκεί όπου απέτυχαν, δηλαδή, παταγωδώς μέχρι σήμερα, ο ίδιος ο υπουργός (και οι προκάτοχοί του) και οι υπηρεσίες του. Είναι ειλικρινής; Αντέχει, πράγματι, μια εθνική δικαστική έρευνα που θα φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης, όχι μόνο τους πληρωμένους εκτελεστές αλλά και τους εγκεφάλους του υποκόσμιου συστήματος που μπορεί να εκτείνεται από τους μαφιόζους της νύχτας μέχρι τους πιθανούς πολιτικούς και άλλους προστάτες τους;
Το Αθηναϊκό Οργανωμένο Έγκλημα είναι, όπως προκύπτει από τον φάκελο που προσκόμισε ο ίδιος ο υπουργός στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, μια υπόθεση 20αετίας. Κατά το ίδιο διάστημα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διετέλεσε τρεις φορές πολιτικός υπεύθυνος της ΕΛ.ΑΣ. Υπό μία έννοια είδε από κοντά το οργανωμένο έγκλημα να “θεριεύει” και να μετατρέπεται σε ένα σκοτεινό “κράτος εν κράτει”. Δεν είναι “αθώος του αίματος”. Επί των ημερών του -τα περίπου δύο τελευταία χρόνια- είδε τους μαφιόζους της Αθήνας να δολοφονούν και να δολοφονούνται στους δρόμους, ή να κατευθύνουν από τις φυλακές εκτελέσεις αντιπάλων, μαρτύρων, ή ακόμα και δημοσιογράφων.
Η υπόθεση της φρικτής δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του, είναι όχι μόνο νωπή αλλά, μέχρις ώρας, ανεξιχνίαστη. Παρά τις μεγαλόστομες διαβεβαιώσεις του, από το βήμα της Βουλής, πως ήταν θέμα ημερών ο εντοπισμός των εκτελεστών. Το ίδιος, βεβαίως, είχε πεί και για την σύλληψη του καταδικασθέντος αρχι-χρυσαυγίτη νεοναζί Χρήστου Παππά αλλά, έκτοτε, έχουν παρέλθει οκτώ μήνες.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι υπουργός και ενσαρκώνει το αφήγημα περί νόμου και τάξης που υπήρξε ένα από τα πιο ισχυρά για την εκλογική νίκη της Ν.Δ πριν δύο χρόνια. Δεν είναι ρεπόρτερ, ούτε σχολιαστής.
Ο φάκελος που προσκόμισε στον Άρειο Πάγο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας εξονυχιστικής δημοσιογραφικής έρευνας και, πιθανώς, θα δούμε αρκετά στοιχεία της να γίνονται “φύλο και φτερό” τις επόμενες ημέρες σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και διαδίκτυο. Οι πολίτες, όμως, δεν ζητούν κάτι τέτοιο από έναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ζητούν αποτελέσματα, έρευνες, συλλήψεις και καταδίκες.
Αντ’ αυτού και μέχρι σήμερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης προσφέρει αφειδώς θέαμα και μεγαλοστομίες. Την ώρα που κατέθετε τον σχετικό φάκελο στον Άρειο Πάγο έδινε και την εντολή για επέμβαση της αστυνομίας σε μία ακόμα κατάληψη (“Εμπρός”). Είναι αλήθεια πως στο παλμαρέ του έχει αρκετές επιτυχίες στις ανα-καταλήψεις, δεν μπορεί να ισχυριστεί, ωστόσο, το ίδιο για τις επιτυχίες του στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Ο ίδιος παρουσιάζει την “Αθήνα τη νύχτα”, ως μία “Υπόγεια Πόλη” (δείτε το εξαιρετικό “Suburra” στο Netflix), όπου κυριαρχεί η διαπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος των μαφιόζων, με την αστυνομία, τους θεσμούς, την πολιτική. Και σπεύδει, τώρα, αφού ελάχιστα έχει κατορθώσει, να εξαγγείλει μια επιχείρημα “Καθαρά Χέρια”. Θα την επικροτήσουμε εάν έτσι θεωρεί πως θα υπάρξουν, επιτέλους, αποτελέσματα και εκκαθαρίσεις για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Απαιτείται, όμως, για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης να παραδεχθεί πως έως σήμερα ο ίδιος και οι υπηρεσίες που διευθύνει έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι δρόμοι της Αθήνας έχουν γίνει πολλές φορές θέατρο εκτελέσεων αλλά οι δολοφόνοι και οι “ιθύνοντες νόες” των εγκλημάτων δεν έχουν συλληφθεί.
Και ευλόγως προκύπτει το ερώτημα “γιατί ζητά -μόλις τώρα- την συνδρομή του Αρείου Πάγου;”. Εάν αυτό ήταν που έλλειπε ώστε να γίνουν οι διωκτικές αρχές αποτελεσματικότερες έπρεπε να το έχει ανακαλύψει νωρίτερα. Εκτός εάν πρόκειται για έναν ακόμα επικοινωνιακό αντιπερισπασμό δεδομένου ότι βαραίνουν πια οι εντυπώσεις από την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και γενικά του εγκλήματος.
*Ντραγκέτα: Οι οικονομικές δραστηριότητες της Ντραγκέτα περιλαμβάνουν διεθνες εμπόριο κοκαΐνης και του λαθρεμπορίου όπλων, με ιταλούς ερευνητές να εκτιμούν ότι το 80% της κοκαΐνης στην Ευρώπη να περνά μέσα από το λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας που ελέγχεται από την Ντραγκέτα. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Europol, η Ιβηρική Χερσόνησος, θεωρείται το κύριο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη και μια πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), εκτιμά ότι το 2007 σχεδόν δέκα φορές περισσότερη κοκαΐνης κατασχέθηκε στην Ισπανία (σχεδόν 38 Τόνοι) σε σύγκριση με την Ιταλία (σχεδόν 4 τόνοι). Οι Ομάδες της Ντραγκέτα και οι ομάδες της Σικελικής Κόζα Νόστρα μερικές φορές ενεργούν ως κοινοπραξία στις επιχειρήσεις διακίνησης κοκαΐνης. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν προμήθειες από τα μεγάλα έργα κατασκευής δημοσίων έργων, το ξέπλυμα χρήματος και παραδοσιακά εγκλήματα, όπως η τοκογλυφία και οι εκβιασμοί. Η Ντραγκέτα επενδύει τα παράνομα κέρδη σε νόμιμα ακινήτα και σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Ο όγκος των επιχειρήσεων της Ντραγκέτα εκτιμάται σε σχεδόν 44 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007, περίπου το 2,9% του ΑΕΠ της Ιταλίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών στην Ιταλία. Η διακίνηση ναρκωτικών είναι η πιο επικερδής δραστηριότητα με 62% του συνολικού κύκλου εργασιών (πηγή: βικιπαίδεια)
Αναδημοσίευση από το anatropinews.gr