“Όλοι κατά πάντων”- Ένταση και εσωστρέφεια στην Κ.Ο της ΝΔ – Μεμονωμένα περιστατικά, λέει το Μαξίμου
Το προηγούμενο διάστημα οι γκρίνιες στα πηγαδάκια της ΝΔ εστιάζονταν πρωτίστως στο ισοζύγιο τεχνοκρατών- κοινοβουλευτικών, που έγερνε υπέρ των πρώτων στη σύνθεση της κυβέρνησης. Όμως οι όποιες γκρίνιες τότε, αμβλύνονταν από την προσδοκία της κυβερνητικής εξουσίας.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Τις τελευταίες όμως μέρες πρόσωπα, που δύσκολα θεωρούν ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα κυβερνητικά πλάνα του πρωθυπουργού, δυναμώνουν τις φωνές και τις ενστάσεις τους σε διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για την γονεϊκή συνεπιμελεια. Μάλιστα το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ δεν κάνει βήμα πίσω.
- Eπέμεινε στη διαφωνία της και χθες η Μαριέττα Γιαννάκου αφήνοντας υπαινιγμούς για τον τρόπο που έγινε η διαβούλευση, την βαρύτητα που δόθηκε σε συλλόγους που υποστηρίζουν τη συνεπιμέλεια και κυρίως προβλέποντας τσουνάμι προσφυγών που θα πυροδοτήσει το εν λόγω νομοσχέδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Ηφαίστειο” η ΝΔ για τη συνεπιμέλεια-Νέα πυρά από Γιαννάκου-Καταγγέλει “συμφέροντα”
Κυβερνητικές πηγές πάντως σημείωναν ότι η διαφορετική άποψη είναι θεμιτή, αλλά άφηναν να διαφανεί ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν θα αλλάξει παρά τις ηχηρές εσωκομματικές αντιρρήσεις.
Έτερη περίπτωση είναι αυτή του Κώστα Τζαβάρα. Ο βουλευτής Ηλείας διαφωνώντας με το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, ιδίως ως προς το σκέλος της κατάργησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αμαλιάδα και στον Πύργο, δεν έκρυψε την οργή του σε ραδιοφωνική εκπομπή στον ΣΚΑΪ.
- «Σας λέω λοιπόν και σας δηλώνω ότι εγώ υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι εξαιτίας βέβαια και του γεγονότος ότι ακόμα στην Ηλεία περιμένουμε να έρθει και να δημοπρατηθεί ο δρόμος που θα αντικαταστήσει την καρμανιόλα Πύργου-Πατρών στην οποία κάθε χρόνο σκοτώνεται ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού» είπε ο άλλοτε υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή ρίχνοντας τα βέλη του για το “lobbying” συναδέλφων του από την Δυτική Ελλάδα που “έσωσαν” πανεπιστημιακές δομές στις περιφέρειες τους.
Τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έβαλαν εμμέσως πλην σαφώς στο στόχαστρο ο Γιώργος Κουμουτσακος, που έμεινε εκτός κυβέρνησης στον τελευταίο ανασχηματισμό, καθώς και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που μόνο η συντέλεια του κόσμου θα τον κρατούσε στην γαλάζια ευρωλιστα.
- «Αυτή η κατάσταση με το αλλεπάλληλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών του οργανωμένου εγκλήματος στους δρόμους των πόλεών μας εξελίσσεται σε μάστιγα. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει» έγραψε ο κ. Κουμουτσακος στα κοινωνικά δίκτυα. Πιο αιχμηρός ο Γιώργος Κύρτσος που σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ δεν προλαβαίνει το οργανωμένο και σκληρό έγκλημα και η κατάσταση ξεφεύγει.
Όσο και αν πολλοί εκ των συνεργατών του Κυριακού Μητσοτάκη εξοβελίζουν τις εν λόγω παραφωνίες σε “σποραδικά κρούσματα” ή “ανεξοδες μπαλωθιες, που σε καμία περίπτωση δεν θέτουν θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης ή του πρωθυπουργού”, δεν παραγνωρίζουν ότι μια εικόνα κοινοβουλευτικης αταξίας έχει κόστος.
Πολλώ δε μάλλον όταν θα έρθουν στην βουλή επώδυνες μεταρρυθμίσεις ή αποφάσεις όπως τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, των οποίων ο χειρισμός θα πρέπει να είναι το λιγότερο αριστοτεχνικός για να επουλώσει ηχηρές ενστάσεις πρώην Πρωθυπουργών αυτή τη φορά.