Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας – 17 παιδιά ανάμεσα στους 67 νεκρούς
Ατμόσφαιρα χώρας βυθισμένης σε διπλή σύγκρουση επικρατεί στο Ισραήλ, εν μέσω κλιμάκωσης των αιματηρών ανταλλαγών πυρών με τους ισλαμιστές και της Χαμάς, που κυβερνούν στη Λωρίδα της Γάζας, και ταραχών στις πόλεις του με μεικτό αραβοϊσραηλινό πληθυσμό.
Μετά τα μεσάνυχτα, οι σειρήνες της αεράμυνας που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν ξανά στο νότο, στη μητρόπολη Τελ Αβίβ, αλλά – για πρώτη φορά από τη Δευτέρα – και στον βορρά. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε πολυκατοικία στην Πετά Τικβά, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Παράλληλα, η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε να πλήττει θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι υπό ισραηλινό αποκλεισμό. Έβαλε μεταξύ άλλων στο στόχαστρο εγκαταστάσεις της υπηρεσίας «αντικατασκοπείας» της Χαμάς και την κατοικία του Ιγιάντ Τάγεμπ, αξιωματικού του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος.
Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες τον θάνατο του επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονά της στην πόλη της Γάζας, ενώ η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι έχουν σκοτωθεί και άλλα στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κονιορτοποίησε δεκαώροφο κτίριο που φιλοξενούσε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Άκσα, που δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη Χαμάς.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, χθες βράδυ, έκανε λόγο για 67 νεκρούς στη Γάζα, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και σχεδόν 400 τραυματίες.
Στον ΟΗΕ
«Σε αντίποινα για την επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και τον θάνατο ομάδας ηγετών» η Χαμάς εξαπέλυσε χθες βράδυ πάνω από εκατό ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Αρκετές αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.
Με τις νέες εκτοξεύσεις, ο αριθμός των ρουκετών που έχουν βληθεί εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ από ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τις περίπου 1.500. Ο αριθμός των θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά έφθασε τους επτά νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού έξι ετών, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε κάτι περισσότερο από δύο ημέρες.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, αναμένεται να διεξαχθεί μια τρίτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημόσια αυτή τη φορά, αύριο Παρασκευή.
Στις πρώτες δύο βιντεοδιασκέψεις, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στην υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που θα ζητεί να σταματήσουν οι ανταλλαγές πυρών, κρίνοντας αυτή η κίνηση θα ήταν «αντιπαραγωγική» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η Ουάσινγκτον πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα στείλει επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να καλέσει να υπάρξει «αποκλιμάκωση», ενώ η Μόσχα κάλεσε να συγκληθεί εκτάκτως το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ).
«Συνεχίζουμε»
Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που μίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του είπε πως θέλει να «συνεχίσει» τα πλήγματα για να τρωθούν οι «στρατιωτικές δυνατότητες» της Χαμάς.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, θέατρο διαδηλώσεων, ταραχών και επιθέσεων εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων με τρεις νεκρούς χθες Τετάρτη, μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο ζήτησε να συμβάλει να «σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις».
Από τον πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε μέσω Twitter πως επισήμανε την «ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις».
Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε την Τρίτη ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ. Αν πράγματι ξεσπάσει, «θα είναι καταστροφικός και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα θα είναι οι απλοί άνθρωποι» στη Γάζα, όπου το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 50%, πρόσθεσε ο Νορβηγός.
Στους διαδρόμους, ο ΟΗΕ, το Κατάρ και η Αίγυπτος καταβάλλουν προσπάθειες να μεσολαβήσουν, με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας να προσπαθεί να πείσει τον ισραηλινό ομόλογό του – μάταια – πως είναι απαραίτητο να σταματήσουν τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας την πρώτη ομοβροντία ρουκετών εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τμήμα της ιερής πόλης που κατέχει και έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, παρανόμως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Μολονότι στην Πλατεία των Τεμενών έμοιαζε να επανέρχεται η ηρεμία σήμερα, πολλές πόλεις μετατράπηκαν σε θέατρα νυχτερινών «ταραχών».
Οπαδοί της ισραηλινής άκρας δεξιάς διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, εμπλεκόμενοι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αλλά και με ισραηλινούς Άραβες, στη Λοντ, στη Χάιφα και αλλού.
Τη χώρα σόκαρε η απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση του λιντσαρίσματος ενός άνδρα, που θεωρήθηκε πως ήταν Άραβας από τους δράστες, κοντά στο Τελ Αβίβ. Τα απαράδεκτα πλάνα εικονίζουν έναν άνδρα που τον βγάζει διά της βίας από το αυτοκίνητό του και κατόπιν τον χτυπά ασταμάτητα πλήθος ωσότου χάνει τις αισθήσεις του.
Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν, βλέποντας κίνδυνο «εμφυλίου» στα επεισόδια σε πόλεις με μεικτό, αραβικό και ισραηλιτικό πληθυσμό, χαρακτήρισε τα συμβάντα του είδους «βάρβαρη επίθεση εναντίον της συνύπαρξης στο κράτος του Ισραήλ».
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε «απαράδεκτο» αυτό «που συμβαίνει σε πόλεις του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες (…) τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Αράβων από Εβραίους, ούτε Εβραίων από Άραβες», είπε.
Αξίωσε να αναπτυχθεί στρατός στους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές, κάτι στο οποίο ενίσταται μέχρι εδώ ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς. Αλλά ο κ. Νετανιάχου, που μιλά για πόλεμο «σε δύο μέτωπα», επιμένει.