ΕΕ: Μήνυμα στον Ερντογάν για τις προκλήσεις κατά Ελλάδας – Κύπρου
Tην καταδίκη οποιασδήποτε ενέργειας που θα πλήξει Ελλάδα και Κύπρο, ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι φον ντερ Λάιν και Μισέλ, στη συνέντευξή Τύπου που ακολούθησε, τόνισαν ότι η ΕΕ επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα σέβεται τα συμφέροντα των κρατών – μελών της ΕΕ, τα οποία οι «27» θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να σεβαστεί τα ατομικά δικαιώματα.
«Συζητήσαμε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως ζητήματα περιφερειακής πολιτικής, όπως η κατάσταση τη Λιβύη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι ξένοι μαχητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Λιβύης και την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον, να αναπτύξει μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.
«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός, ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας των γυναικών. Πρόκειται για την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία. Και αυτό είναι σαφώς το λάθος σήμα αυτή τη στιγμή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, κι αυτό ισχύει επίσης για μονομερείς ενέργειες εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στα ζητήματα της παράνομης ροής μεταναστών προς την ΕΕ, την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στο ζήτημα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ΕΕ περιμένει από την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να ξαναδούν πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν ανεξέλεγκτα τα ελληνικά σύνορα και παράλληλα η ΕΕ ζητεί την επανέναρξη της επιστροφής στην Τουρκία, όσων μεταναστών δεν διακινούνται να παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.