Παπανικολάου, Σιώρας στο libre: Χάνουμε ζωές, επίταξη ιδιωτικών κλινικών τώρα – Δραματική μείωση χειρουργείων
Με τα κρούσματα των μολύνσεων να έχουν πλέον σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ, τους θανάτους να ξεπερνούν τους 70 και τους διασωληνωμένους να φθάνουν τους 740, η μία μέρα μετά την άλλη καταγράφονται ως εφιαλτικές στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, την ίδια ώρα ακούγεται τουλάχιστον ως οξύμωρο το άνοιγμα δραστηριοτήτων, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες με κορύφωση πιθανότατα τα μέσα Απριλίου.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ακόμη ένα άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει μείωση των βαρέως νοσούντων από Covid-19 και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει αμείωτος για πολλές ημέρες…
- Το libre μίλησε με δύο γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία τον Παναγιώτη Παπανικολάου και τον Ηλία Σιώρα , οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί. Και οι δύο επικεντρώθηκαν στην ανάγκη της επίταξης ιδιωτικών κλινικών.
Παπανικολάου: Χάνονται ζωές και αρνούνται να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα
Το libre επικοινώνησε καταρχάς με το νευροχειρουργό και ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος μας ενημέρωσε για την κατάσταση των ΜΕΘ του ΕΣΥ, επεσήμανε τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τις απαραίτητες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, την ώρα που χάνονται ζωές, ενώ κατήγγειλε και το μεγάλο σκάνδαλο, της μείωσης των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία!
- «Ο αριθμός που ανέφερα για την Κυριακή το πρωί -τα 126 άτομα- ήταν ακριβώς αυτός και το είχα έλεγξε ο ίδιος προσωπικά. Σήμερα, ξέρω ότι έχει φτάσει ο αριθμός 129 αλλά είναι ένας αριθμός που συνεχώς μεταβάλλεται», εξήγησε ο κ. Παπανικολάου.
Να αναφέρουμε εδώ ότι σύμφωνα με πληροφορίες του libre οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, το μεσημέρι της Τρίτης ήταν 124.
«Αυτή η μικρή αλλαγή απλώς είναι ενδεικτική ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία σοβαρή προσπάθεια!»
–Πόσο επικίνδυνο είναι για τη ζωή του ασθενή να παραμένει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ για περισσότερες από μία ημέρες;
«Όταν ένας ασθενής επιβαρυνθεί και πληροί τα αυστηρά ιατρικά κριτήρια για να διασωληνωθεί, οι γιατροί προχωρούν στη διασωλήνωσή του και το μηχανικό αερισμό τον κάνουν, προσωρινά, με φορητό αναπνευστήρα, μόλις αρχικά διασωληνωθεί σε κοινή κλίνη, εκεί που νοσηλεύεται. Αμέσως, καταχωρούν, online στην πλατφόρμα, αίτημα για εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ. Δεν εισάγεται κανένας ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ακόμα και του ίδιου του νοσοκομείου -ακόμα και αν πρόκειται να μετακινηθεί μόλις 30 μέτρα μέσα στον ίδιο όροφο- εάν δεν περάσει το αίτημα από την κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας.
Οι γιατροί εκπληρώνουν το καθήκον τους στο ακέραιο! Το γεγονός ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν φτάνουν, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνονται τα αιτήματα και να συσσωρεύονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με ευθύνη καθαρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης!
Ο ασθενής που μένει με φορητό αναπνευστήρα εκτός ΜΕΘ σε κοινό θάλαμο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολύ αυξημένης θνητότητας, συγκριτικά με τον ασθενή που μόλις διασωληνωθεί μπαίνει κατευθείαν στη ΜΕΘ.
Κάθε 24ωρο που περνάει, η αυξημένη θνητότητα συγκριτικά με το αν είχε μπει κατευθείαν σε ΜΕΘ αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
Επίσης, αυτός ο κίνδυνος είναι αθροιστικός για κάθε 24ωρο που καθυστερεί ο ασθενής να εισαχθεί σε ΜΕΘ και παραμένει διασωληνωμένος σε απλό αναπνευστήρα, αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας της ζωής του. Αυξάνεται και η νοσηρότητά του και οι υπολειπόμενες βλάβες. Η ζημία δηλαδή είναι πολλαπλή!».
–Έχετε διαπιστώσει και έχετε αναφέρει και εσείς και οι συνάδελφοί σας ότι υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μία μικρή μείωση στις εισαγωγές των κρουσμάτων Covid. Ωστόσο, δεν παρατηρείται μείωση στη βαριά νοσηρότητα των Covid ασθενών που νοσηλεύονται ή κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία. Εδώ, έχει αλλάξει κάτι ή αναμένουμε αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ;
«Ναι, περιμένουμε αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, γιατί είναι τεράστια η διασπορά και είναι πολύ μεγάλο το πλήθος των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποιοι από τους ήδη νοσηλευόμενους, τις επόμενες ημέρες, θα επιβαρυνθούν».
–Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει, τώρα την τελευταία στιγμή, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές;
«Φυσικά και υπάρχει και το φωνάζουμε τόσο καιρό: Να γίνει επίταξη κλινών ΜΕΘ για δύο εβδομάδες όλων των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων!
Και επίσης, να δοθεί μία λύση άμεσα στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο, της μείωσης των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία!
Μας έχουν κατά τα 4/5 κλειστά τα χειρουργεία, από τις 2 Μαρτίου με γραπτή εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, η οποία όριζε 80% μείωση των χειρουργείων, ενώ τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια του λεκανοπεδίου, όλο αυτό το μήνα, κάνουν πάρτι, λόγω των επεμβάσεων οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ και αναγκαστικά πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του ασθενή (εκείνου που μπορεί να ανταποκριθεί έστω και με δυσκολία).
Κάνουν, επίσης, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, πάρτι αισθητικής χειρουργικής ενόψει θερινής σεζόν!!!
Είναι δυνατόν στα δημόσια νοσοκομεία να φτάνουν οι λίστες αναμονής για χειρουργείο μέχρι το ταβάνι, να μας έχουν κλειστά τα χειρουργεία με κίνδυνο να εκτοξευτεί η θνητότητα και στον ιδιωτικό τομέα να κάνουνε σωρηδόν τις αισθητικές επεμβάσεις;
Το τονίζω αυτό και για έναν άλλο λόγο: η δικαιολογία που μας λένε για την αναβολή και τη μείωση των χειρουργείων είναι ότι γίνεται για να μειωθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά… Δηλαδή, για ένα χειρουργείο όγκου εγκεφάλου, όπου ο ασθενής θα πεθάνει εάν δε χειρουργηθεί, κινδυνεύει να κολλήσει και πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να το ματαιώσουμε… Όταν, όμως, πρόκειται να κάνουμε ένθεση σιλικόνης ή οποιαδήποτε άλλη αισθητική επέμβαση, ο ασθενής δεν κολλάει…», αναρωτήθηκε ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου.
Ηλίας Σιώρας: Επίταξη τώρα κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα χωρίς δεύτερη κουβέντα
Για τη λίστα αναμονής των ασθενών για μία κλίνη ΜΕΘ, ο καρδιολόγος, γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, είπε στο libre:
- «Όλες οι κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά, αυτή τη στιγμή, είναι γεμάτες και ανέμεναν στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ σήμερα το πρωί 124 ασθενείς. Αυτός, φυσικά, ο αριθμός μεταβάλλεται πολύ τακτικά μέσα στην ημέρα. Από αυτούς τους 124 ασθενείς, οι 110 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο. Τα περιστατικά αυτά είναι covid και non covid, περίπου μισά-μισά. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 14 τα περιστατικά που αναμένουν ΜΕΘ, όμως εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι περισσότερα τα περιστατικά στην υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί τώρα αρχίζουν και μπαίνουν στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ τα στοιχεία για τους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους εκτός του νομού Αττικής. Αυτό που χρειάζεται είναι επίταξη των κλινών ΜΕΘ χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς διαπραγμάτευση. Δεν είναι η ώρα για διαπραγματεύσεις στις τιμές, ενώ ο κόσμος πεθαίνει! Αυτό το λέμε και προς την κυβέρνηση και προς το ΣΥΡΙΖΑ…»
Μείωση των χειρουργείων περίπου 25%
«Οι χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία έχουν μειωθεί πάρα πολύ, όλον τον περασμένο χρόνο αλλά ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα», συνεχίζει ο ΓΓ της ΕΙΝΑΠ.
«Θα σας αναφέρω τι ισχύει για τον «Ευαγγελισμό» και γενικά για τα καρδιολογικά χειρουργεία που είναι πολύ επείγοντα:
- «Το 2020 είχαμε, στη χώρα μας, συνολικά 90.000 λιγότερα χειρουργεία από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών, λόγω Covid. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία μείωση των χειρουργείων περίπου 25% σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», πιστεύω ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο. Στον «Ευαγγελισμό», διενεργούνταν 14.000 με 15.000 χειρουργεία το χρόνο, σηπτικά και άσηπτα. Σχεδόν όλο το διάστημα του 2020, και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, από τα 14 χειρουργεία, λειτουργούσαν τα 8 και κάποια διαστήματα μόνο τα έξι, ενώ για ένα πολύ μικρό διάστημα μόνο τα τρία. Άρα, πιστεύω ότι η μείωση των χειρουργείων στον Ευαγγελισμό ξεπερνάει το 25% που είναι ο μέσος πανελλαδικός όρος. Ειδικά το 2021, που έχει κλείσει και η καρδιοχειρουργική από το Φεβρουάριο, δηλαδή εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, στον «Ευαγγελισμό» έχουν χαθεί 100 χειρουργεία καρδιάς μόνο αυτό το διάστημα. Από τα περιστατικά που δεν μπόρεσαν να χειρουργηθούν, προφανώς άλλοι ασθενείς έχουν πάει στον ιδιωτικό τομέα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χρήματα που κλήθηκαν να πληρώσουν), άλλοι περιμένουν μήπως και ανοίξουν πάλι τα χειρουργεία και άλλοι δυστυχώς μπορεί και να έχουν χάσει τη ζωή τους».