Self test: Πως φθάσαμε από το “δεν θα δηλώνονται” τα κρούσματα, του Σκέρτσου, στην δημιουργία πλατφόρμα καταγραφής από τον Πιερρακάκη

 Self test: Πως φθάσαμε από το “δεν θα δηλώνονται” τα κρούσματα, του Σκέρτσου, στην δημιουργία πλατφόρμα καταγραφής από τον Πιερρακάκη

Μετά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών, το απόγευμα της Παρασκευής, οι λίγοι εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στο υπουργείο Υγείας είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο που λίγο νωρίτερα είχε εξαγγείλει την δωρεάν διανομή self test στον πληθυσμό -με στόχο να γίνονται ακόμα και 10.000.000 εβδομαδιαίως. Το libre ρώτησε τον κ. Σκέρτσο εάν η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να καταγράφονται στην εθνική πλατφόρμα του ΕΟΔΥ όσα από αυτά τα τεστ προκύπτουν θετικά στον κοροναϊό.

Ερώτηση απολύτως λογική, δεδομένου πως για να έχει πλήρη εικόνα διασποράς της επιδημίας στην κοινότητα ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να υπάρχει καταγραφή. Μόνο έτσι η επιτροπή των επιδημιολόγων που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα θα είχε στη διάθεσή της το αποτύπωμα της επιδημίας και θα μπορούσε να εισηγηθεί τα σχετικά μέτρα, είτε αυστηρότερα, είτε άρσης περιορισμών, προς τον πρωθυπουργό.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό απάντησε στο libre και την Ρούλα Σκουρογιάννη αρνητικά.

Συγκεκριμένα, ρώτησε τον κ. Σκέρτσο σχετικά με τα self Rapid test που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας, πού θα δηλώνει ο πολίτης το αποτέλεσμα σε περίπτωση που αυτό βγει θετικό.

«Δε θα δηλώνεται το αποτέλεσμα. Πάμε πλέον σε άλλο πλαίσιο αυτορρύθμισης. Εφόσον, το τεστ βγει θετικό, τότε ο πολίτης μπορεί να κάνει ένα τεστ PCR ή να επαναλάβει τον έλεγχο με Rapid, στα σημεία που διενεργούνται οι έλεγχοι με τη βοήθεια υγειονομικού προσωπικού για επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος και, φυσικά, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί το άτομο που βρέθηκε θετικό ή να πάει σε ένα νοσοκομείο αν έχει σοβαρά συμπτώματα», απάντησε ο υφυπουργός που είχε κάνει λίγο νωρίτερα την εξαγγελία.
Στην παρατήρηση του libre ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του μέτρου αυτού από την υπευθυνότητα του πολίτη, γιατί θα μπορούσε να κάνει το self test και να συνεχίσει να κυκλοφορεί παρά το θετικό αποτέλεσμα, αν αυτό δεν καταγράφεται κάπου, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε ότι:

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο testing. Εξαρτάται πολύ από την ατομική ευθύνη, από την προσωπική υπευθυνότητα η αντιμετώπιση της πανδημίας».
Συμπερασματικά, το ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη, με τον ΑΜΚΑ στο φαρμακείο της γειτονιάς αποτελεί μέρος της νέας πολιτικής, η οποία θα εφαρμοστεί για να συμπληρώσει την εθνική στρατηγική μας για το τεστ.

Με αφορμή την συγκεκριμένη απάντηση και το σχετικό αποκλειστικό δημοσίευμα του libre (Σάββατο) ξεκίνησε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των ειδικών. Κι αυτό διότι η κοινή λογική οδηγούσε στην απορία: μπορεί να βασιστεί η κυβέρνηση στην υπευθυνότητα των πολιτών με τον κίνδυνο να δημιουργείται ψευδής εικόνα στην επιτροπή επιδημιολόγων; Προφανές είναι πως εάν διεξάγονται κάθε εβδομάδα, π.χ 1.000.000 self test και προκύπτουν από αυτά 50-100.000 κρούσματα κοροναϊού, πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα έχουμε επιπλέον 10-15.000 κρούσματα καθημερινά. Η εικόνα αλλάζει άρδην και οι επιδημιολόγοι δεν μπορούν να παραβλέψουν μια τέτοια εκρηκτική θετικότητα. Από την άλλη, εάν προκύψει πολύ μικρός αριθμός θετικών τεστ, η επιτροπή θα μπορούσε με ασφάλεια να προτείνει χαλάρωση των μέτρων.

Οι δηλώσεις του κ. Σκέρτσου προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις ακόμα και εντός της επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό πως ο καθηγητής Δ. Παρασκευής δήλωνε το πρωί του Σαββάτου (Realfm) πως δεν είχε απαντήσεις στα παραπάνω λογικά, όπως είπε ερωτήματα, προδίδοντας ότι ακόμα και η επιτροπή αιφνιδιάστηκε με την εξαγγελία.

Κ. Μητσοτάκης: Εύσημα σε Πιερρακάκη την δουλειά στο υπουργείο Ψηφιακής  Διακυβέρνησης - newsique.gr

Την Δευτέρα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και αφού προηγουμένως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αρχίσει να αναδεικνύουν το θέμα και την προχειρότητα, όπως είπαν, της εξαγγελίας. Ταυτόχρονα προέκυψε και η αντίδραση των φαρμακοποιών αλλά και η πιθανή αδυναμία πολλών πολιτών να μην μπορούν μόνοι τους να κάνουν το τεστ. Παρά το γεγονός πως διευκρινίστηκε πως θα είναι σχετικά απλό, ορισμένα κανάλια μάλιστα προχώρησαν και σε μικρές “επιδείξεις” σχετικά με το πως θα γίνονται τα τεστ. Διευκρινίστηκε, δε, πως τέτοια τεστ διεξάγονται σε αρκετές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, ΗΒ, Κύπρος κ.ά) και δεν είναι η πρώτη φορά που διατίθενται. Η αλήθεια είναι πως σε άλλες χώρες οι πολίτες τα αγοράζουν και δεν διατίθενται δωρεάν.

Η “διορθωτική” παρέμβαση Πιερρακάκη

Την Δευτέρα και εν μέσω αποριών και αιχμηρών ανακοινώσεων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακκάκης αναγκάστηκε να παρέμβει για διευκρινίσεις μετά την σύγχυση που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις Σκέρτσου.

Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που θα προκύπτουν από τα self test προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Η λέξη-κλειδί, βεβαίως, είναι το “οικειοθελώς”. Κι αυτό διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως κάθε πολίτης που κινδυνεύει ίσως να χάσει μεροκάματα θα σπεύσει να το δηλώσει εάν βρεθεί θετικός. Όπως, επίσης, μένει να διευκρινισθεί κατά πόσο θα είναι εύκολη μια τέτοια διαδικασία και ποια εμπλοκή θα έχουν, ίσως, τα φαρμακεία που συμμετέχουν στη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φαρμακοποιοί θέτουν ζήτημα υψηλού κινδύνου, ήτοι να μετατραπούν τα φαρμακεία τους εστίες υπερμετάδοσης του ιού κάθε φορά που ένας πολίτης θα ζητά να του γίνεται επί τόπου το τεστ και βρίσκεται θετικός.

Self test for Covid 19 - Everything we need to know ATHENS 9,84

«Με ξαφνιάζει η άρνηση της κυβέρνησης για επιδημιολογική μελέτη – Ας γίνει επιτέλους σοβαρή κι επιστημονική διαχείριση της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, λέγοντας πως η απόφαση αυτή ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για τη διασπορά της νόσου, καθώς δεν θα μπορεί κανείς να ελέγξει ποιος πολίτης είναι θετικός, ποιος το αναφέρει, ποιος το κρύβει και πώς το διαχειρίζεται.
Κυρίως όμως, όπως είπε, τα συγκεκριμένα τεστ είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας μεγαλώνοντας το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών, μετατρέποντας τη διασπορά σε ανεξέλεγκτη κατάσταση στην κοινότητα.

Υποστήριξε εκ νέου ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με τη διασπορά.

Η αναδίπλωση Σκέρτσου

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρχει αμοιβή για την διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία, ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑϊ δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεργαστούν, τονίζοντας ότι είναι και επιβεβλημένη υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν ενώ, όπως ανέφερε, θα ήταν και αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν τέστ που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς στην περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς να διενεργήσει το τεστ.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για τα θετικά αποτελέσματα στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι θα πρέπει να δηλώνονται προκειμένου ο πολίτης να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσιες δομές ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης.

Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.

Ο κ. Σκέρτσος είπε, δηλαδή, στον Σκάϊ την Δευτέρα ακριβώς το αντίθετο απ΄ ότι είχε πει το απόγευμα της Παρασκευής και αφού είχε παρεμβληθεί η ανάδειξη του θέματος από το libre και οι αντιδράσεις επιστημόνων και κομμάτων. Το γεγονός, ωστόσο, πως εντός 48 ωρών άλλαξε η θέση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό επιβεβαιώνει πως η εξαγγελία έγινε “στο πόδι” και υπό την πίεση της κριτικής για τους χειρισμούς.

Ωστόσο, πάντως, ακόμα και σήμερα, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πρότασή του για την διενέργεια PCR test από τον πληθυσμό, ο κ. Σκέρτσος “ξέχασε” όσα είπε το απόγευμα της Παρασκευής και επέμεινε πως έλεγε ακριβώς το αντίθετο.

Όπως έχουμε ήδη πει από το Σάββατο, όταν προκύπτει θετική διάγνωση από το οικιακό τεστ το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα (που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή) η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία υγείας”, τονίζει στην ανακοίνωσή του. Μόνο που δεν είχε πει κάτι τέτοιο το Σάββατο, αλλά ακριβώς το αντίθετο την Παρασκευή, και έσπευσε να το διορθώσει μόνο μετά την διευκρινιστή παρέμβαση του κ. Πιερρακάκη, την Δευτέρα.

Σχετικά Άρθρα