Τα νέα φάρμακα για τον κοροναϊό και η ελπιδοφόρα θεραπεία που ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ με την συσκευή εισπνοής
Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα λεγόμενα DARPin, μπορεί μελλοντικά να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα στην εξουδετέρωση του κορονοϊού, ακόμη και αν αυτός μεταλλάσσεται συνεχώς, όπως ανακοίνωσαν Ελβετοί επιστήμονες.
Τα εν λόγω υπό δοκιμή φάρμακα -που απέχουν ακόμη από το να αξιοποιηθούν κλινικά- συνίστανται σε πρωτεϊνικές δομές και είναι αφενός μικρότερα και αφετέρου φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λωζάννης, της Βασιλείας και άλλων φορέων, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πραγματοποίησαν εργαστηριακά τεστ με δύο πειραματικά φάρμακα DARPin, τα ensovibep (ΜΡ0420) και MP0423, τα οποία αποδείχτηκαν «άκρως ισχυρά» απέναντι στη «βρετανική» (Β.1.1.7), στη «νοτιοαφρικανική» (Β.1.351) και σε άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο.
Τα φάρμακα στοχεύουν όχι σε ένα αλλά σε τρία διαφορετικά τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού που τον βοηθά να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. Ακόμη κι αν μία από αυτές τις πρωτεϊνικές περιοχές μεταλλαχθεί, πάλι το φάρμακο μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση του ιού, επιτιθέμενο στις δύο άλλες.
«Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος και την υψηλή δυνατότητα παραγωγής τέτοιων μορίων DARPin, αναδεικνύουν τα ensovibep και MP0423 σε ανώτερες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βλέπουν δυνατότητες των DARPin και έναντι άλλων ιών στο μέλλον.
Φάρμακο Ισραηλινών θεράπευσε 29 από τους 30 ασθενείς
Μια νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές της 1ης φάσης και φαίνεται ότι βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που έπασχαν από μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, να ανακάμψουν γρήγορα από την ασθένεια, δήλωσε χθες το νοσοκομείο.
Το φάρμακο αυτό καταπολεμά την επίδραση της κυτοκίνης – μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορωνοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια.
Μια θαυματουργή, όπως αποδεικνύεται, συσκευή εισπνοής και ένα φάρμακο που εισχωρεί κατ’ ευθείαν στους πνεύμονες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιατρός χορήγησε το φάρμακο σε σοβαρά, αλλά και μέτρια ασθενείς με κορονοϊό, προκαλώντας εκπληκτικά αποτελέσματα.
Αυτό το φάρμακο ήταν 96% αποτελεσματικό στους ασθενείς, διασφαλίζοντας ότι 29 στους 30 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες, αφού έλαβαν τη θεραπεία σε διάστημα από 3 έως 5 ημέρες.
Και όλα αυτά μετά την εισπνοή του φαρμάκου μόνο μία φορά!
Έχοντας αυτά τα αποτελέσματα, ο καθηγητής μιλά για το φάρμακο «EXO-CD24» ως «μια άνευ προηγουμένου εφεύρεση», ένα φάρμακο που θα λειτουργούσε θετικά εισπνεόμενο: «Είναι μια καινοτόμος συσκευή που βασίζεται σε εξωσώματα εμπλουτισμένα σε CD24 και μπορεί να εισπνευστεί και να φθάσει απευθείας στους πνεύμονες», λέει ο Καθηγητής.
Ωστόσο, προς το παρόν, καμία επίσημη υγειονομική αρχή δεν έχει εγκρίνει το φάρμακο, αν και το Ιατρικό Κέντρου του Τελ Αβίβ «Σουράσκι», δεν δίστασε να συγχαρεί δημόσια τον γιατρό για τη χρήση «ενός καινοτόμου φαρμάκου», δηλώνοντας επίσημα πεπεισμένο για την ανακάλυψη που θα βοηθήσει στον τερματισμό του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.