Ξανθός: Ο εμβολιασμός κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο

Ξανθός: Ο εμβολιασμός κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο

Εμβολιαστικά κέντρα εκτός νοσοκομείων – καθώς αυτά έχουν σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας – ζήτησε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Στον απόηχο της καταγγελίας της ΠΟΕΔΗΝ, ότι «μετατρέπουν σε εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία», ο κ. Ξανθός επισήμανε τα «κακώς κείμενα» της εμβολιαστικής εκστρατείας της κυβέρνησης:

«Ο βασικός σχεδιασμός είναι να αξιοποιηθούν οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, και είναι σωστό αυτό. Στην πορεία αυτό εγκαταλείπεται και δίνουν βάση στα νοσοκομεία που είναι επιβαρυμένα. Έχουν σηκώσει όλο το βάρος διαχείρισης των ασθενών και ο εμβολιασμός είναι μια δράση που κατ’ εξοχήν διενεργείται εκτός νοσοκομείου. Νομίζω ότι επειδή δεν ετοίμασαν έγκαιρα τα εμβολιαστικά κέντρα, επέλεξαν τη σιγουριά των νοσοκομείων κι αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί».

Γιατί ο Σ. Τσιόδρας απουσιάζει (πάλι) από το δημόσιο διάλογο – Τι απαντούν από την κυβέρνηση ότι ασθενεί μετά το εμβόλιο

Αναφερόμενος στην παραγωγή για τον εφοδιασμό εμβολίων, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η ιστορία αυτή, μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο: «Αν δεν οργανωθεί γρήγορα, σε σωστή βάση και αν δεν διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων, η ιστορία κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο, γιατί θα έχει δημιουργηθεί μια υπερεπένδυση στις προσδοκίες, που αν διαψευσθεί, θα επιδεινώσει το κλίμα».

Επανέλαβε το αίτημα το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος της «πατέντας» στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 που ήδη κυκλοφορούν ή για όσα επίκειται η έγκρισή τους, με σκοπό τη μαζική παραγωγή και γρήγορη διάθεσή τους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου..

Ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα: «Έχω επισημάνει από την αρχή στον υπουργό Υγείας να αξιοποιήσει τις κινητές μονάδες υγείας, να οργανωθούν και να παίξουν ρόλο στην εκστρατεία εμβολιασμού και στη δυνατότητα να γίνουν εμβολιασμοί σε κλειστές δομές και σε σπίτια ηλικιωμένων. Να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα καταγράψει τους ανθρώπους που δεν πρέπει ή δεν μπορούν να μετακινηθούν και να οργανωθεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός τους».

Τόνισε ότι οι εμβολιασμοί – λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών των συγκεκριμένων εμβολίων – δεν μπορούν να γίνονται σε ιατρεία και πως είναι επιβεβλημένο να διενεργούνται μόνο σε δημόσιες δομές. «Αν υπάρξουν εμβόλια νέας γενιάς, που θα μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα εκτός δομών, το συζητάμε», είπε.

Άσκησε σκληρή κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, για τη δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών (σχετικά με θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ που δεν οφείλονταν στην πληρότητα των κλινών αλλά στην απόφαση των γιατρών για το ποιος ασθενής θα εισαχθεί και ποιος όχι σε ΜΕΘ):

«Η δήλωση αυτή είναι σε μια λογική μετάθεσης των ευθυνών, τώρα που ζορίζονται τα πράγματα, που αποδείχτηκε πόσο αποτυχημένη διαχείριση έγινε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τώρα που άρχισαν να ανακατεύονται και εισαγγελείς, υπάρχει μια λογική μετακύλισης ευθυνών, στους πιο αδύναμους κρίκους, τους υγειονομικούς. Αυτό είναι λάθος, γιατί επηρεάζει το ηθικό τους, που κινδυνεύει από burn out. Πρέπει να αποκατασταθεί αυτό το λάθος».

«Δυναμιτίζουν το κλίμα και προκαλούν ένα αίσθημα αδικίας στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Πηγή ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα