Σοβαρές επιστημονικές αντιδράσεις στο άνοιγμα των σχολείων- Δυσοίωνες προβλέψεις από το μοντέλο του ΑΠΘ εάν αρθεί ασύντακτα το lockdown
Σύμφωνα με πληροφορίες στα άμεσα πλάνα του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ανακοινώσει άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές τις επόμενες ημέρες. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να εισηγηθεί σχετικά η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας, την ώρα που επιστήμονες εκτός επιτροπής καταθέτουν δημοσίως τις αμφιβολίες ή και τις αντιρρήσεις τους σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Εκείνο που δεν γίνεται κατανοητό είναι πως ενώ θα ανακοινωθεί παράταση του lockdown για να κρατηθεί χαμηλά η κινητικότητα του πληθυσμού που επιδρά στην εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ανοίξουν τα σχολεία -και μάλιστα όλων των βαθμίδων- που έκλεισαν ακριβώς για να μην υπάρξει αυτή η κινητικότητα (όπως η ίδια η υπουργός Νίκη Κεραμέως εξήγησε). Πρόκειται αναμφίβολα για αντίφαση που μένει να εξηγηθεί από τους ειδικούς.
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το ιικό φορτίο στα σχολεία δεν είναι υψηλό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για χιλιάδες rapid test καθημερινά, ώστε να αποτυπώνεται το ύψος του φορτίου. Όμως δεν ήταν το ιικό φορτίο που προκάλεσε το κλείσιμο των σχολείων αλλά η κινητικότητα, ενώ ειδικά στα γυμνάσια και τα λύκεια αποδείχθηκε πως η μετάδοση είναι μεγαλύτερη, γι αυτό και έκλεισαν πρώτα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες με νέο διάγγελμα του, ώστε να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως η παράταση του lockdown.
Δ. Σαρηγιάννης: Εύκολα θα ξαναπάμε στα 3.000 κρούσματα
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, βασιζόμενος στα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα, υποστήριξε ότι παρατηρείται «μια σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο και μια μείωση που θα επιταθεί τις επόμενες ημέρες».
Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στις ημερομηνίες-κλειδιά για το διάστημα προ των Χριστουγέννων και αυτό των εορτών. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο οποίος προ ημερών είχε υποστηρίξει ότι θα χρειάζονταν δύο μήνες για να πέσουν τα κρούσματα στα 500, επισήμανε ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν «βλέπει» τα εξής:
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στα 2.500 κρούσματα
Στις 7 Δεκεμβρίου 2.200 κρούσματα
Στις 15 Δεκεμβρίου 2.000 κρούσματα
Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού η σταδιακή άρση του lockdown, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε ορατή αύξηση». Ενδεικτικά, για τις 20 Δεκεμβρίου είπε ότι «με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να δούμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση».
«Μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα»
Ο καθηγητής του ΑΠΘ προσέθεσε ότι «δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο. Αυτό που θα συμβεί στις 15 με 20 Δεκεμβρίου θα είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που θα έχουμε στις 25 με 30 Δεκεμβρίου. Μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα. Σημασία έχει και το πώς θα ανοίξουμε, όχι μόνο το πότε» εξήγησε.
Σχετικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «έχω αμφιβολίες», διευκρινίζοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί «δεν είναι η μετάδοση από παιδί σε παιδί. Είναι η μετάδοση στους ενήλικες». Καταλήγοντας, ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε την ανάγκη να αυξηθεί η υποχρεωτική τηλεργασία των εργαζομένων στο 70%. «Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και μήνες. Είμαστε ακόμα στο 50%. Ομως δεν φτάνει να βγάλουμε μια ΚΥΑ και να λέμε ότι πάει στο 70%. Πρέπει και να τηρείται το μέτρο. Ξέρω περιπτώσεις, ακόμα και σε πολυεθνικές, όπου δεν εφαρμόζεται το 50%» υπογράμμισε.
Mατίνα Παγώνη (πρ. ΕΙΝΑΠ): Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές
Για την άρση των lockdown, δεν έκρυψε την ανησυχία της ότι είναι πιθανό να παραταθεί, καθώς ακόμα η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί, σημείωσε όμως ότι είναι σημαντικό να κινηθεί η αγορά για λόγους οικονομίας. Για τα σχολεία, εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα να ανοίξουν για μία εβδομάδα, καθώς υπάρχει το πρόβλημα της κινητικότητας των γονιών και των παππούδων που θα κάνουν μετακινήσεις και θα προκαλούν συνωστισμούς. «Μετά τις γιορτές ας ανοίξουν τα σχολεία» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε δε ότι ένα τρίτο κύμα πάντα έρχεται στις πανδημίες και συνήθως, είναι πιο ήπιο από το δεύτερο. «Για να γίνει όμως αυτό, να είναι πιο ήπιο, πρέπει να προσέξουμε ειδικότερα στις γιορτές» υπογράμμισε.