Ποιος είναι ο Θανάσης Κ. που στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου για τον Γεραπετρίτη;
Οι παροικούντες την δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν πως πίσω από το ψευδώνυμο “Θανάσης Κ.” του άρθρογράφου της ιστοσελίδας Dailypost.gr (του δημοσιογράφου και διευθυντή του Action24TV Γιώργου Κουβαρά) κρύβεται πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος αρθρογράφος μέχρι πρότινος δημοσίευε κείμενά του στην “φιλοσαμαρική” ιστοσελίδα Antinews.gr απ΄όπου και αποχώρησε.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως η αποχώρηση από την δεύτερη ιστοσελίδα έγινε επειδή άπαντες την ταύτιζαν με τον πρώην πρωθυπουργό και έβλεπαν πίσω από αυτή ένα σχέδιο υπονόμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
O Θανάσης Κ. επιστρέφει τώρα μέσω της dailypost.gr και ασκεί δριμεία κριτική στον υπουργό Επιλρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για την δήλωσή του ότι “η κόκκινη γραμμή με το Oruc reis ειναι τα έξι μίλια”, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα και σκληρή κριτική από τα κόμματα της ανιτπολίτευσης.
Γράφει στην dailypost.gr ο πρώην υπουργός:
Του Θανάση Κ. Να το γράψω όσο πιο απλά γίνεται: Ο κ. Γεραπετρίτης, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, δήλωσε προχθές ότι «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα, είναι τα όρια εθνικής κυριαρχίας, δηλαδή τα 6 μίλια στη θάλασσα…
Ήταν λάθος!
–Πρώτον, γιατί τα όρια εθνικής κυριαρχίας δεν είναι «κόκκινη γραμμή». Είναι αυτονόητο ότι προασπίζουμε την κυριαρχία μας. Τι θα μπορούσαμε, δηλαδή; Θα μπορούσαμε να κάναμε κάτι άλλο; Θα μπορούσαμε να μην υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας; Τι είναι αυτά;
–Δεύτερον, η έννοια της «κόκκινης γραμμής» αφορά όσα θεωρούμε ότι πρέπει – και διακηρύσσουμε ότι θα – υπερασπιστούμε ΠΕΡΑ από τα «αυτονόητα» όρια της κυριαρχίας μας! Για όνομα του Θεού…
Αυτά που παραβιάζει η Τουρκία τώρα είναι κυριαρχικά μας δικαιώματα! Κι εμείς τώρα, τι ακριβώς λέμε; Ότι όσο δεν «αγγίζουν» την ίδια την κυριαρχία μας, δεν αντιδρούμε όταν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;
Αυτό τους λέμε; Είμαστε καλά;
–Πράγματι, όταν λέει κάποιος υπουργός μας ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας (στα έξη μίλια) είναι να σαν να δηλώνουμε ότι δεν μας ενοχλεί – ή εν πάση περιπτώσει δεν θα αντιδράσουμε – αν το Τουρκικό διερευνητικό σκάφος κάνει έρευνες μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο έξω!
Δυστυχώς, αυτό το μήνυμα έστειλε η επίμαχη δήλωση.
(Πιθανότατα δεν ήταν αυτό που εννοούσε, ή ήθελε να πει. Αλλά η Τουρκία έτσι θα το ερμηνεύσει – και τρίτες χώρες της περιοχής, αυτό ενδεχομένως, θα καταλάβουν. Πράγμα ολέθριο!)
–Τέταρτον, η δήλωση αυτή – ή έστω η «ηθελημένη παρερμηνεία» της – θα μπορούσε να εκληφθεί ως «παραίτηση» της Ελλάδας και από διεύρυνση του κυριαρχικού της χώρου πέρα από τα έξη μίλια – όταν το Δίκαιο της Θάλασσας μας δίνει το δικαίωμα να τα διευρύνουμε ως τα 12 μίλια!
Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει απειλήσει casus belli, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα!
Το γεγονός ότι η Τουρκία πάει σήμερα «να επιβάλλει» το casus belli, εξαγγέλλοντας έρευνες ως τα 6,5 μίλια απόσταση από το ελληνικό νησί, σημαίνει ότι προσπαθεί να μας αφαιρέσει εμπράκτως το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων! Αλλά εμείς έχουμε ακέραιο το δικαίωμα να αντιδράσουμε.
Η δήλωση Γεραπετρίτη, θα μπορούσε να εκληφθεί ότι εμείς απεμπολούμε το δικαίωμα να αντιδράσουμε στην καταπάτηση αυτού του κυριαρχικού μας δικαιώματος!
Για να καταλάβετε: ακόμα και οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, έχουν καταγγείλει την Τουρκία, από την πλευρά τους, ότι κάνει έρευνες σε «αμφισβητούμενη» θαλάσσια περιοχή. Εμείς τώρα, τι τους λέμε ακριβώς;
Τους λέμε ότι δεν πειράζει, αφού δεν μπαίνουν κοντύτερα από έξη μίλια δεν θα αντιδράσουμε; Αυτό τους λέμε; Και τότε γιατί να ενοχλούνται εκείνοι, αφού δεν «ενοχλούμαστε» εμείς, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;
–Άλλωστε και με βάση του Διεθνές Δίκαιο, κάθε μονομερής ενέργεια καταπάτησης «αμφισβητούμενης περιοχής» είναι επιθετική πράξη που καταδικάζεται.
Αλλά εδώ Έλληνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η «πειρατική πράξη» της Τουρκίας δεν ενοχλεί την Ελλάδα!
Αυτό ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν ήθελε να πει αυτό, ή «δεν το εννοούσε έτσι»…
–Επίσης οι έρευνες του τουρκικού σκάφους (και η προστασία του από μοίρα του τουρκικού στόλου) γίνεται επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που δεν είναι «κυριαρχία» είναι κυριαρχικό δικαίωμα. Η ύπαρξη της ΑΟΖ (στα 6,5 χιλιόμετρα, όχι προς την πλευρά της Τουρκίας, αλλά αντίθετα, προς την ανοικτή θάλασσα), δεν είναι κάτι που πρέπει να διακηρύξουμε για να είναι «δικό μας» (κυριαρχικό δικαίωμα).
Το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα (αντίθετα απ’ ό,τι ισχύει για την ΑΟΖ), ισχύει «εξ υπαρχής» (ad initio) και «αφ’ εαυτού» (ipso facto). Δηλαδή, δεν χρειάζεται «διακήρυξη»…
Ε λοιπόν, όταν Έλληνας υπουργός διακηρύσσει ουσιαστικά ότι «δεν θα αντιδράσουμε», όταν κάνουν έρευνες πάνω σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτό σημαίνει – ή μπορεί να εκληφθεί – ότι δεν θα προασπιστούμε κυριαρχικό μας δικαίωμα! Δηλαδή αφήνουμε να το καταπατήσουν με την απειλή χρήσης βίας.
Πότε το «αποφάσισε» αυτό η κυβέρνηση. Ποιος του είπε να το πει;
(Μπορεί να μη το εννοούσε έτσι, αλλά να είναι σίγουρος: έτσι θα εκληφθεί!)
–Με δύο λόγια, και η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια (από τα έξη που είναι τώρα) και η υφαλοκρηπίδα (και η ΑΟΖ) είναι κυριαρχικά μας δικαιώματα που οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε!
Που δεν τα παραχωρούμε!
Που δεν δικαιούται κανείς να στέλνει το μήνυμα ότι «δεν θα αντιδράσουμε», αν καταπατώνται…
Κι όποιος έστειλε αυτό το μήνυμα, να το μαζέψει ή να τον μαζέψουν…
Η Τουρκία αυτό ακριβώς επιδιώκει:
Να καταδείξει ότι είναι σε θέση να αμφισβητήσει την άσκηση όλων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων:
Και σε αιγιαλίτιδα ζώνη και σε υφαλοκρηπίδα και σε ΑΟΖ!
Κι ύστερα, αφού εμπράκτως τα έχει καταπατήσει, κι αφού εμπράκτως έχει καταδείξει την απροθυμία (όχι κατ’ ανάγκην, την «αδυναμία») της Ελλάδας να τα υπερασπιστεί, να ζητήσει «διεθνή διαιτησία» εφ’ όλης της ύλης – όπου θα διεκδικήσει τα πάντα, για να πάρει τα… περισσότερα!
* Αν πάμε σε «διεθνή διαιτησία» με αφετηρία ότι «δεν έχουμε τίποτε» (γιατί δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τίποτε), τότε το όποιο διεθνές δικαστήριο θα μας δώσει «κάτι»! Αλλά δεν θα μας δώσει ούτε αυτά που δικαιούμαστε, ούτε καν το μεγαλύτερο μέρος όσων δικαιούμαστε…
* Δεν θα μας κρίνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, για τέσσερις λόγους:
–Πρώτον, γιατί το Διεθνές Δίκαιο υποδεικνύει τι μπορείς να διεκδικήσεις, όχι τι θα πάρεις αναγκαστικά. Ό,τι διεκδικείς, αλλά δεν μπορείς να το υπερασπιστείς, το χάνεις!
–Δεύτερον, η Τουρκία ούτε δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ούτε δέχεται οι διαφοράς μας να λυθούν με βάση του Δίκαιο της Θάλασσας. Κι αν δεν αντιδρούμε στην καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τότε η ίδια η Τουρκία θα απαιτήσει – και η διεθνής κοινότητα θα «πιέσει» – να δεχθούμε «διαιτησία» με άλλη νομική βάση, πολύ δυσμενέστερη για μας! Όχι πια με βάση του Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας…
–Τρίτο, γιατί μόνοι μας θα έχουμε παραδεχθεί ότι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα (πέρα από τα στενά όρια της κυριαρχίας μας).
–Τέταρτον, γιατί θα το έχουμε διακηρύξει κι όλα (αυτή η δήλωση Γεραπετρίτη, έτσι θα εκληφθεί από την Τουρκία. Κι έτσι θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο…)
Γι’ αυτό το λάθος Γεραπετρίτη πρέπει να διορθωθεί με κάποιο τρόπο. Αλλά να διορθωθεί πλήρως, όχι με μισόλογα.
Αλλιώς θα το βρούμε μπροστά μας…
ΥΓ. Τέτοιες ώρες δεν έχουμε καμία διάθεση να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Κυβέρνηση ούτε στον υπουργό της.
Αλλά έγινε – έστω και αθέλητα, έστω και από πολιτική απειρία – σοβαρό λάθος, στάλθηκε λάθος μήνυμα και πρέπει να διορθωθεί! Αμέσως…
Και το όνομα αυτού;
Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν πως ο Θανάσης Κ. είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ένας ευφυής δημοσιολόγος και αναλυτής, στενός φίλος και εξ απορρήτων συνεργάτων του Αντώνη Σαμαρά έως και σήμερα. Και πολλοί αξιολογούν πως το άρθρο είναι και μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου με αποστολέα τον πρώην πρωθυπουργό.