Editorial: Τι μπορεί να συμβεί εάν νικήσει ο Τραμπ
Τα ιατρικά πρωτόκολλα καταπατήθηκαν, οι γιατροί μεταβλήθηκαν σε μαριονέτες της τραμπικής “ηρωϊκής” οπερέτας και ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ ηγείται, πλέον, επισήμως του κινήματος των αρνητών και των καχύποπτων -στην ελληνική αργκό “ψεκασμένων. Απέναντι σε έναν ούτως ή άλλως αδύναμο υποψήφιο των Δημοκρατικών, ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος υποψήφιος σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές που εάν νικήσει θα το οφείλει σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνδυασμό στεροειδών και άλλων πειραματικών φαρμάκων που δεν θα έχει πιθανότατα ποτέ τη δυνατότητα να δοκιμάσει οιοσδήποτε άλλος Αμερικανός πολίτης που νοσεί από τον Covid 19.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Λευκού Οίκου καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια να πείσει πως ο Τραμπ νικάει τον κοροναϊό και ως εκ τούτου είναι ικανός να νικήσει και τον Τζο Μπάϊντεν και του αξίζει μια νέα τετραετία στον Λευκό Οίκο. Θα είναι, όμως, μια νίκη του ανορθολογισμού, η επικράτηση του απόλυτου κυνισμού (που δεν διστάζει να θέσει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές) και η ήττα του αυτονόητου και του ανθρωπισμού.
Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μετατρέπονται εκ των πραγμάτων σε μια παγκόσμια δοκιμασία. Ακραίοι, αρνητές, παραπληροφορημένοι, συνωμοσιολόγοι από το Γουαϊόμιγκ, το Αρκάνσας, το Τέξας, την Αϊόβα και αλλού, θα αποφασίσουν για το θρίαμβο του ανορθολογισμού που στη συνέχεια θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα την ανθρωπότητα.
Μπορεί να μην συγκινεί πολλούς μια εκλογική νίκη του Μπάϊντεν, ωστόσο η επανεκλογή Τραμπ, ιδιαίτερα μετά τη διαχείριση της πανδημίας και την στάση του απέναντι στη μόλυνση, μας αφορά όλους. Όπως και το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη μετατρέπεται σε παρακολούθημα του παραλογισμού του Τραμπ.
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη, δε, εάν μια τέτοια πολιτική εξέλιξη ενισχύσει το κίνημα των αρνητών και του ανορθολογισμού παγκοσμίως. Ακόμα και στην “ευγενή” Ευρώπη δεν είναι λίγοι εκείνοι που γοητεύονται από τον τραμπισμό της πανδημίας. Στη δε Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις θα έπρεπε να μας ανησυχούν αυτές οι εξελίξεις, όταν ένας έως και δυο στους δέκα πολίτες φλερτάρουν με αυτές τις ανορθολογικές απόψεις.