Αρρυθμίες στο υπουργικό: Ποιους “φωτογράφισε” ο πρωθυπουργός – Η αντίδραση Σταϊκούρα και η “παρατήρηση” Μητσοτάκη
Προβληματισμένος για τα υπουργικά… καπετανάτα είναι ο πρωθυπουργός, εξ ου και η προειδοποίηση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η αναφορά του, «δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα», συνεπώς «η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική», δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς φαίνεται πως προηγήθηκε συζήτηση με τους πιο στενούς συνεργάτες του για τη… δοσολογία της προειδοποίησης.
Διόλου τυχαία, δύο ώρες νωρίτερα, στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο γνωστό θερμό διάλογο που είχε με τον Γιάννη Ραγκούση για τις καταλήψεις και τις μάσκες, σημείωνε:
«Εγώ, κύριε Ραγκούση, αντιλαμβάνομαι πάντοτε την ευθύνη ως συλλογική. Η κυβέρνηση συλλογικά πιστώνεται τα θετικά και η κυβέρνηση συλλογικά χρεώνεται την αστοχία. Ποτέ, σε ό,τι με αφορά, δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε άλλη κυβερνητική ή διοικητική μονάδα, πολλώ δε μάλλον δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε μία υγειονομική επιτροπή, η οποία μας έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα και πιστώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχούς αντιμετώπισης του ιού».
Και, μπορεί να μην ήταν… ονομαστικές οι κίτρινες κάρτες που μοίρασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν όμως φωτογραφικές. Οι παριστάμενοι, άλλωστε, κατάλαβαν πολύ καλά τι και κυρίως ποιους εννοούσε ο πρωθυπουργός, μένει φυσικά να αποδειχθεί αν πήραν και το …μήνυμα.
Ακόμη κι ένα ξεφύλλισμα στις πρόσφατες σελίδες της επικαιρότητας είναι αρκετό προκειμένου να αντιληφθούμε ποιες φωτογραφίες μοίρασε ο Κ. Μητσοτάκης.
Το κυβερνητικό «κουβάρι» στον τραγέλαφο με το μέγεθος των σχολικών μασκών με τη συμμετοχή των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας είναι, ασφαλώς, το πιο ηχηρό παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό αλλά δεν είναι και το μόνο. Κάποια δίδυμα μέσα στο ίδιο υπουργείο συνεργάζονται μόνο κατ’ επίφασιν -είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κάποιοι υπουργοί δεν είναι ιδιαίτερα …χαρούμενοι από την τοποθέτηση «τοποτηρητών» (λέγε με αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό) στα βιλαέτια τους-.
Υπάρχουν πάντως κι άλλες, πιο πρόσφατες αφορμές: όπως ο Π. Αρκουμανέας (παρότι μη μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αυτός) που μετακύλισε τις ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (όχι αδίκως πάντως), ενώ μόλις χθες από τη συχνότητα του Σκάι ο Αδ. Γεωργιάδης έλεγε πως δεν έχει εμπλοκή για τα μέτρα, δείχνοντας προς τη μεριά Χαρδαλιά, επισημαίνει η στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής».
Λέγεται, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός έφερε και 2-3 παραδείγματα θεμάτων που χρήζουν συλλογικής δουλειάς, όπως η μάχη με τον covid-19 ή το μεταναστευτικό. Για το τελευταίο πάντως, ο Χρ. Σταϊκούρας εμφανίσθηκε αρνητικός με την επιλογή μετακίνησης ασυνόδευτων ανηλίκων στις Θερμοπύλες. Περιοχή που είναι εντός της εκλογικής του περιφέρειας, γεγονός που δεν προκάλεσε και τις καλύτερες εντυπώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα δε, με την «Καθημερινή» παρενέβη στη συζήτηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να μιλά ως μέλος της κυβέρνησης κι όχι ως βουλευτής Φθιώτιδας.
Κλείνοντας, μένει να αποδειχθεί αν περισσότεροι υπουργοί θα βγουν μπροστά μετά και την πρωθυπουργική υπόδειξη ότι κάποιοι υπουργοί αποφεύγουν να στηρίζουν επιλογές της κυβέρνησης, με άλλα λόγια να βάλουν τα πόδια στη φωτιά.
Όχι τίποτε άλλο, υπάρχει κι ένας ανασχηματισμός στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου…
Νίκος Παπαδημητρίου