Ο Πομπέο στη Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη συμβολισμού και συμφωνιών – Το μήνυμα του αμερικανού αξιωματούχου
Ο Μάικ Πομπέο έφθασε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και στις 10πμ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επίσης θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Η αμερικανική πλευρά έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και εστιάζει στην συνεργασία με την Ελλάδα και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στα δυτικά Βαλκάνια.
Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Πομπέο βρίσκεται η αμυντική συνεργασία όπως μαρτυρά και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναφέρεται στην κοινή δέσμευση των δύο χωρών για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών τις οποίες σκοπεύει να αγοράσει η Ελλάδα, καθώς και τη συμμετοχή της στην αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter:
“Επιστρέφω στον δρόμο και κατευθύνομαι στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς μας σχέσεις και τη σημασία της διαρκούς περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα”. Ο Μάικ Πομπέο συνόδευσε την ανάρτησή του με δύο φωτογραφίες από τη στιγμή που επιβιβάζεται στο αεροσκάφος με τη σύζυγό του.
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι και απόψε το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Πομπέο, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική τους σχέση. Ο πρωθυπουργός διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον κ. Πομπέο από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν πέρασε αρκετές ώρες μαζί πέραν του επίσημου προγράμματος. Εκτοτε μιλούν τακτικά και είχε συνομιλήσει μαζί του και κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης με το Oruc Reis, όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.
Την Τρίτη θα επισκεφθούν μαζί τη Ναυτική Βάση της Σούδας δίνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Τι σημαίνει η επίσκεψη Πομπέοστην Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αποκτά συμβολική σημασία όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως σημειώνεται, δεν περνά απαρατήρητο από τον τουρκικό τύπο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται τη μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί την άλλη.
Να σημειωθεί ότι με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ ως «την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες».
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η επίσκεψη αποτελεί μήνυμα με ευρύτερους αποδέκτες και υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
«Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη του κ. Πομπέο, ο οποίος θα ξεκινήσει την επίσκεψή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία.
Ακόμη, θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή. Επίσης, προ ημερών, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν μιλώντας σε εκδήλωση της Αμερικανοτουρκικής Ένωσης των ΗΠΑ, άφησε σαφείς αιχμές κατά της τουρκικής συμπεριφοράς. Υπογράμμισε ότι παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για το πώς οι άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, «αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικών, μονομερών ενεργειών».
Η αμερικανική πλευρά δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα επισφραγιστεί και με την παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί και τη σημασία που δίνει η αμερικανική πλευρά στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα δυτικά Βαλκάνια.
Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.