Editorial: Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνη την Κύπρο…
Είναι προφανές: Η Τουρκία επιδιώκει να αποσυνδέσει τις προκλητικές παραβιάσεις της έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (στην κυπριακή ΑΟΖ) από τον προωθούμενο με γερμανική(ευρωπαϊκή) διαμεσολάβηση διάλογο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. Στην απαίτηση αυτή υποκύπτει, ως φαίνεται, η Γερμανία, η οποία δια του υπουργού Εξωτερικών Χάϊκο Μάας ανέβαλε την απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και την παρέπεμψε στην μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επέμεινε πως οι αποφάσεις της Ε.Ε για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και της Τουρκίας θα αποφασιστούν “πακέτο”, ειδάλλως δήλωσε πως η Λευκωσία προτίθεται να ασκήσει βέτο ως προς τις πρώτες. Το βαρύ φορτίο αναλαμβάνει τώρα ο Νίκος Αναστασιάδης εν μέσω πιέσεων του Βερολίνου να υποχωρήσει.
Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Κύπρος ήταν μόνη. Το ερώτημα είναι εάν στη Σύνοδο Κορυφής ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκαταλλείψει την Κύπρο.
Αφενός διότι η ίδια η Ελλάδα βρέθηκε στο πλευρό της Κύπρου για να αποφασισθούν -προ 14 μηνών- κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Αφετέρου διότι έκτοτε η Τουρκία συνέχισε με την ίδια προκλητική τακτική να αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και θέτει σειρά εξωφρενικών απαιτήσεων που επ΄ ουδενί θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει μια ακόμα παραπομπή των κυρώσεων στις καλένδες όπως επιθυμεί η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με φιλοτουρκικό προσανατολισμό. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να εμφανιστούν στη Σύνοδο Κορυφής συντονισμένα και σε αρραγές μέτωπο ώστε να διεκδικήσουν την εκκίνηση της διαδικασίας κυρώσεων κατά της Τουρκίας και σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε ότι αφορά τις πρόσφατες προκλήσεις του Oruc Reis. Η απειλή βέτο που διατύπωσε η Λευκωσία -σχετικά με την Λευκορωσία- πρέπει να ακουστεί και από ελληνικά χείλη.
Η επιδίωξη μιας διαδικασίας διαλόγου μπορεί να είναι επιθυμητή και αναγκαία, όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε διάρρηξη του μετώπου Ελλάδας-Κύπρου. Οποιαδήποτε ρωγμή τώρα θα αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη στο μέλλον για τα εθνικά μας συμφέροντα…
Υ.Γ Σε τόσο σοβαρά θέματα που επηρεάζουν την εθνική θέση τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες. Όχι “μετακλητοί” σύμβουλοι με μικρές ή μεγαλύτερες ιδεοληψίες και εμμονές. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιους πρέπει να ακούσει και καλό θα ήταν να μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής έχοντας ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και διαθέτοντας την στήριξή τους…