“Ηφαίστειο” η Λέσβος εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις, πρόσφυγες στο δρόμο, ακτιβιστές και κάτοικοι
Ένα επικίνδυνο μείγμα έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με δεδομένο ότι το ΚΥΤ της Μόριας έχει καταστραφεί και η δημιουργία κλειστής δομής απορρίπτεται καθολικά. Εν μέσω μια συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης με χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν στο δρόμο ή όπου βρουν περιμένοντας μέσα στον ήλιο λίγο νερό και φαγητό, η κυβέρνηση ενισχύσει την αστυνομική παρουσία. Την ίδια ώρα οι ακτιβιστές εκφράζουν την αγανάκτησή τους ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται στα “κάγκελα” θεωρώντας ότι είναι ευκαιρία να διώξουν για πάντα τις δομές από νησί.
Το πλοίο «Νήσος Ρόδος» που απέπλευσε τα μεσάνυχτα από το λιμάνι του Πειραιά μετέφερε στη Μυτιλήνη δύο οχήματα εκτόξευσης νερού (αύρες) και εννέα κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ. Με το ίδιο πλοίο κατέφθασαν και οχήματα των ΟΠΚΕ, αλλά και κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Είχε προηγηθεί μεταφορά αρκετών αστυνομικών διμοιριών το απόγευμα της Πέμπτης με C130 της πολεμικής αεροπορίας.
Η κατάσταση στη Λέσβο μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας μυρίζει μπαρούτι εδώ και λίγες ημέρες και η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να ρίξει λάδι στη φωτιά, τόσο με την ακροδεξιά γραμμή κατά των προσφύγων όσο και με τις πιέσεις και εκβιασμούς προς την τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» από τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρείται κινητικότητα με πληροφορίες να αναφέρουν πως εντείνονται οι προσπάθειες μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών σε άλλα σημεία του νησιού, πιθανόν και κάποιων εξ αυτών στο πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Σίγρι.
Όμως στη διαδρομή προς το Σίγρι υπάρχουν αρκετά μπλόκα από κατοίκους της δυτικής Λέσβου, που παρουσιάζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε μεταφορά προσφύγων προς το Σίγρι.
Ανθρωπιστική κρίση και διαμάχη για την κλειστή δομή
Την ίδια ώρα χιλιάδες άστεγοι και υποσιτισμένοι πρόσφυγες βίωσαν ακόμη μία νύχτα εφιάλτη στα χωράφια και τον δρόμο
Κεντρικό ζητούμενο είναι τι θα απογίνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και πού θα χτιστεί η καινούργια κλειστή δομή, που αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, παρά τα ευρωπαϊκά κελεύσματα. Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς και ενώ η κατάσταση παραμένει «εύφλεκτη» σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση ζυγίζει αντιδράσεις στο νησί, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε τοπικούς παράγοντες και δημότες.
Κάθετα αντίθετος στη δημιουργία κλειστής δομής παραμένει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος φέρεται ως ο πρεσβευτής της οριστικής λύσης, της μεταφοράς δηλαδή όλων των προσφύγων στην ενδοχώρα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Σε διαφορετική κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» εξετάζει σοβαρά το σενάριο της δημιουργίας της κλειστής δομής στην επιταγμένη έκταση της Καράβας (Μανταμάδος), εκεί δηλαδή όπου ξέσπασαν τα άγρια επεισόδια του Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση στο κέντρο του νησιού (σχετικά κοντά στην κεντρική χωματερή), στα όρια των δύο αντιμαχόμενων δήμων, αυτού της Μυτιλήνης και αυτού της Δυτικής Λέσβου, που «μάχονται» για το ποιος δεν θα πάρει τον μουντζούρη.
Ενδεικτικά των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν όσα διαμείφθηκαν μακριά από τις κάμερες στη χθεσινή συνάντηση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνου Λογοθέτη με εκπροσώπους διάφορων ΜΚΟ (UNHCR, IOM, MSF, ΕΕΣ, Μετάδραση κ.λπ.). Στην αρχή της συνάντησης υπήρξε ένταση μεταξύ του γ.γ. και των εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Για τις δύο οργανώσεις ειπώθηκε ότι «είστε και εσείς υπαίτιοι με τις πρακτικές σας για την όλη κατάσταση και με τα δελτία Τύπου που στέλνετε», υπονοώντας ότι με τη ρητορική τους και τις δράσεις τους αποθρασύνουν τους πρόσφυγες.
Σημειώνεται πως από την αίθουσα της συνάντησης απομακρύνθηκε δημοσιογράφος της κρατικής σουηδικής τηλεόρασης ύστερα από ερώτημα που έθεσε για τα δικαιώματα των προσφύγων, με την αιτιολογία πως πρόκειται για ενημερωτική συνάντηση και όχι για συνέντευξη Τύπου.
«Η Ελλάδα είναι υπό επίθεση. Αν υποχωρήσουμε, η Ελλάδα θα φανεί ότι έχει ηττηθεί. Γι’ αυτό και οι μετανάστες, αφού έκαναν όσα έκαναν (σ.σ. εννοώντας ότι έκαψαν τη Μόρια), θα μείνουν στον δρόμο, σε σκηνές κάτω από τις ελιές για όσο πάει», είπε από την αρχή στους έκπληκτους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών ΜΚΟ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Μόρια δεν αποτελεί υγειονομικής φύσεως πρόβλημα, ότι «όλα είναι υπό έλεγχο ως προς τον κορονοϊό», υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι τώρα η στέγαση και τα ζητήματα προστασίας των ανθρώπων. Παράλληλα δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της ασφάλειας, ειδικότερα για το προσωπικό των ΜΚΟ. Υπήρξε σαφής σύσταση προς τις ΜΚΟ να μη «φαίνονται πολύ» για τη δική τους ασφάλεια, να μη βάζουν τα διακριτικά τους και να αποφεύγουν τις επαφές με τα ΜΜΕ!
Ως προς τα μεσοπρόθεσμα σχέδια, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του OHE Φιλίπ Λεκλέρκ, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως σκοπεύει να διατηρήσει στο νησί έναν μέγιστο αριθμό 5.000 προσφύγων με στόχο οι υπόλοιποι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι να μείνουν περίπου 3.000 στα απομεινάρια της Μόριας σε σκηνές, να μεταφερθούν 300 άτομα στο Καρά Τεπέ, άλλοι 1.000 να μοιραστούν σε δύο άλλα στρατόπεδα και 1.000-1.500 άτομα (γυναίκες, παιδιά και πιο ευάλωτοι κατά προτεραιότητα) να πάνε στο πλοίο της Blue Star που έχει δέσει στο Σίγρι.
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνέλθει και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Ψυχογιό και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη μετέβησαν σήμερα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να ενημερωθούν από τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους για το μέγεθος της ζημιάς από την πυρκαγιά στη Μόρια και να συζητήσουν τις άμεσες πρωτοβουλίες που οφείλει να πάρει η Πολιτεία.
Ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε σε δήλωσή του:
Η κατάσταση που αντικρίσαμε πριν από λίγη ώρα εδώ στους δρόμους της Μυτιλήνης είναι στην κυριολεξία δραματική. Πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο κέντρο της Μόριας.
Η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους. Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που ως αντιπολίτευση επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις και ως κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς.
Να θυμίσω ότι τον Ιούνιο του 2019 η Μόρια είχε περίπου 5500 ανθρώπους που φιλοξενούνταν εκεί, κανείς δε λέει ότι η κατάσταση ήταν εύκολη τότε, όμως με την επιλογή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να σταματήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης για να μην ανοίξει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέτωπο με τους ακροδεξιούς πυρήνες, οι οποίοι έχουν βρει στέγη στη χώρα, καταδίκασε ένα ολόκληρο νησί, τους πολίτες του, τους κατοίκους του, αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ιδιαίτερα δε, με δεδομένο ότι μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν και φορείς του κορονοϊού. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνέλθει και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, που με απίστευτη ανικανότητα έχει αφήσει να γιγαντωθούν τις δύο τελευταίες μέρες. Πρέπει να φροντίσει να βρεθεί στέγη, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη για αυτούς τους ανθρώπους. Αν δεν προχωρήσει άμεσα σε μια σοβαρή διαχείριση αυτής της τεράστιας κρίσης οι ευθύνες θα βαραίνουν αποκλειστικά την ίδια και ιδιαιτέρως και ειδικώς τον κ. Μητσοτάκη».