Πρόγραμμα- μαμούθ για εθελούσια έξοδο υπαλλήλων από τις 4 συστημικές τράπεζες
Mε στόχο -ή πρόσχημα;- την ανανέωση του προσωπικού τους με νεότερα και ψηφιακά (…) καταρτισμένα στελέχη, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα εθελουσίας εξόδου πολύ μεγάλων διαστάσεων.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επισήμως, επισημαίνουν πως η εισήγηση του υποδιοικητή της ΤτΕ Γ. Μουρμούρα -ο οποίος είναι ιδιαίτερα ισχυρός και σε ορισμένα ζητήματα υπερβαίνει ακόμα και τον Γ. Στουρνάρα- σχετικά με τα “κόκκινα” δάνεια που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας κάνουν λόγο για ποσό 10 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 2-5 δισ! Η ΤτΕ πιέζει για την ίδρυση bad bank που θα συγκεντρώσει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, κάτι που απέρριπτε η κυβέρνηση αλλά συζητά μάλλον ευκολότερα τώρα.
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον τραπεζικό κλάδο με την επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και την τηλεργασία, απαιτούν ανανέωση του προσωπικού με «νέο» αίμα, με ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες.
Η ανανέωση του προσωπικού θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κύκλος των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησε ήδη από την Eurobank.
Και αυτές οι εθελούσιες θα είναι η τελευταία ευκαιρία, για υπαλλήλους ηλικίας 45+ ετών, να αποχωρήσουν λαμβάνοντας ένα ελκυστικό χρηματικό πακέτο αποζημίωσης και bonus. Διότι μπαίνει τέλος στα «πλούσια» προγράμματα αποχωρήσεων και το μέλλον θα φέρνει μόνο τις νόμιμες αποζημιώσεις, χωρίς επιπλέον προσαυξήσεις και προνόμια.
Η Eurobank, ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εθελούσιας την περασμένη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, που θα «τρέχει» έως τις 2 Οκτωβρίου και μέχρι τo τέλος του χρόνου αναμένονται ανακοινώσεις και από τις άλλες τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα «τρέξει» πρόγραμμα εθελούσιας, στην Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί νέα εθελούσια, ενώ στην Alpha Bank μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το carve out με τη μεταφορά 800 εργαζομένων στη νέα Cepal.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως το πρόγραμμα της Eurobank θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο «οδηγό» για τις εθελούσιες και των υπολοίπων τραπεζών. Και αυτό επειδή δίνει το δικαίωμα να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν –με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 5ετία στην τράπεζα- λαμβάνοντας 45 μισθούς και μέγιστο ποσό αποζημίωσης τις 150.000 ευρώ, ενώ διατηρούν και σειρά από άλλα προνόμια που έχουν να κάνουν με ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης και τιμολόγηση δανείων.
Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα της Eurobank εκτιμάται να είναι σημαντική καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας για όποιον επιθυμεί να φύγει. Μόνο την πρώτη μέρα 120 εργαζόμενοι έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή. Ο τελικός αριθμός αναμένεται να υπερβεί τα 700 άτομα και όπως λέει στο mononews.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας «δεν έχουμε βάλει όριο αποχωρήσεων. Αν δηλώσουν 1.000 εργαζόμενοι ενδιαφέρον για την εθελούσια, θα λάβουν το πακέτο της αποζημίωσης και θα αποχωρήσουν.
Και στο εύλογο ερώτημα αν θα υπάρξει και ανανέωση με «νέο αίμα» το ίδιο στέλεχος παραδέχεται πως αν αποχωρήσουν 1.000 εργαζόμενοι θα μπουν 400 νέοι εργαζόμενοι που θα έχουν καλή γνώση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της τράπεζας είναι τα 47 έτη και με την εθελούσια θα μειωθεί περαιτέρω.
H Alpha Bank έχει στραμμένη όλη της την προσοχή στην ταχεία υλοποίηση του Project Galaxy, στο οποίο εκτός από την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων περιλαμβάνεται και carve out, η απόσχιση δηλαδή των δραστηριοτήτων και του προσωπικού διαχείρισης NPEs στην Cepal. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν, με πλήρη δικαιώματα, περίπου 800 εργαζόμενοι, περιορίζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό απασχολουμένων στον όμιλο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο, περίπου δηλαδή ένα έτος από το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας που «έτρεξε» η Alpha Bank. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2019, μέσω ενός καλά δομημένου πακέτου κινήτρων, αποχώρησαν από την τράπεζα 800 εργαζόμενοι, επιτρέποντας μεταξύ άλλων να βρεθεί στην πρώτη γραμμή μία νέα γενιά στελεχών.
Στα τέλη Ιουνίου 2020 ο αριθμός εργαζομένων της τράπεζας ήταν κάτι περισσότερο από 7.000 άτομα, από 9.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Η Εθνική Τράπεζα ήδη από το τέλος Ιουνίου έχει ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει και νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου μέσα στη χρονιά –πιθανόν το τελευταίο τρίμηνο- και για το λόγο αυτό έλαβε προβλέψεις (στα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου) ύψους 90 εκατ ευρώ. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι η αποχώρηση 800- 1.000 εργαζομένων, ώστε ο συνολικός αριθμός να μην υπερβαίνει σημαντικά τα 7.000 άτομα.
Πηγή: mononews.gr
Φωτό: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς