Συναίνεση τέλος: Μετωπική στη Βουλή για κοροναϊό – Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς
Από την περασμένη άνοιξη και την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος πανδημίας έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, ως εκ τούτου στην αποψινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση οι τόνοι (αλλά και η ουσία) δεν θα είναι συναινετικοί. Η συζήτηση θα αρχίσει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στις 5 το απόγευμα, με αγόρευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση, κι ενώ ερωτηματικό παραμένει αν ο κ. Μητσοτάκης ή κάποιος από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θελήσει να επεκταθεί σε άλλο θέμα…
Ξεκινώντας, λοιπόν, από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, θα έχει στη φαρέτρα του τα εξής επιχειρήματα:
- ‘Οτι η χώρα μας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, παρουσιάζει εσχάτως μια σταθεροποίηση, πιο σωστά μείωση του Rt, που πέφτει από τη μονάδα προς τα κάτω και διαμορφώθηκε στο 0,72 την περασμένη εβδομάδα. Κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται και στα αντανακλαστικά που έδειξαν οι πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες –και είναι μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να τους απονείμει τα εύσημα.
- Επιπλέον, ότι έχει ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ.
- Απαντώντας και στην κριτική που προφανώς θα ακουσθεί στη συνέχεια για το θερινό άνοιγμα των συνόρων, αναμένεται να πει ότι έχουμε φθάσει έως και τα 17.000 τεστ ημερησίως. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, στο τέλος Αυγούστου η Ελλάδα βρισκόταν στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, 34 θέσεις πάνω από τη θέση στην οποία βρισκόταν στην αρχή της πανδημίας.
- Στην κριτική για την πρόσκαιρη, όπως θα πει, διακοπή αποστολής δειγμάτων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, θα απαντήσει πως αυτή θα αποκατασταθεί μέσα στην εβδομάδα με νέα παραλαβή δειγμάτων. Οι υγειονομικές δομές έχουν ενισχυθεί από την άνοιξη, είναι ένα ακόμη κυβερνητικό επιχείρημα, ενώ και οι αριθμοί σε διασωληνωμένους και θανάτους επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να υποστηρίξει ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Η κυβέρνηση, βεβαίως, έχει σταθερό μέτωπο κατά των αρνητών χρήσης μάσκας -είδαμε χθες τις πρώτες δημόσιες εκδηλώσεις- κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης.
Στον αντίποδα, «αν δεν υπάρξει, έστω και τώρα, στο και πέντε, ένα συμπαγές, μελετημένο, συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για ό,τι ακολουθήσει τον χειμώνα που έρχεται», ήταν η φράση – κλειδί για το θέμα, του Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.
Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολλά …ράμματα για την κυβέρνηση, όπως ότι για το φιάσκο, όπως θα υποστηρίξει, την άνοιξη η Ελλάδα να είναι η ασφαλέστερη χώρα και σήμερα να ζει με την αγωνία αύξησης των κρουσμάτων, υπάρχει υπεύθυνος και έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αν δεν εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, την κοινωνική συναίνεση, την προστασία του πληθυσμού, τότε θα έχει όλη την ευθύνη, αν η πανδημία πάρει δραματικές διαστάσεις. Αν δεν σταματήσει τα επικοινωνιακά παιγνίδια με τα σχολεία, με τα παιδιά, με τις μάσκες και τα παγουρίνια, και δεν λάβει δραστικά και προγραμματισμένα μέτρα, θα έχει βαριά ευθύνη αν τα πράγματα από εδώ και στο εξής πάνε άσχημα», αναμένεται να προειδοποιήσει τον Κ. Μητσοτάκη ο Α. Τσίπρας.
Το ΕΣΥ δεν θωρακίσθηκε όσο θα έπρεπε, παρότι οι πολίτες με τον εγκλεισμό τους έδωσαν τον αναγκαίο χρόνο στην κυβέρνηση, λένε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως και ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε αλόγιστα, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Για την κυβέρνηση μεγαλύτερη σημασία είχε όχι η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η ικανοποίηση των αιτημάτων εφοπλιστών και tour operators, αναμένεται επίσης να σημειώσει σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με τον Α. Τσίπρα να στηλιτεύει επίσης την επίρριψη ευθυνών στους νέους, όμως θα αναφερθεί και σε άλλα, όπως την έμπνευση για τα σχολικά παγουρίνια ή και το πρόσφατο μπάχαλο με τους μοριακούς ελέγχους.
Επ’ αυτού, μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:
«Για να φτάσουμε λοιπόν σήμερα στο σημείο», είπε, «να μην υπάρχουν αντιδραστήρια για τα τεστ, και να παραδίνεται η ‘δουλειά’ σε φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ιδιωτικά εργαστήρια, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι τη πρώτης γραμμής», μιλώντας για το θέμα που ανέδειξαν η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «Αυγή», το libre.gr.
Και συνέχισε λέγοντας, «με το αντίτιμο, βέβαια, να υποτάσσεται ακόμη και ο λόγος της επιστήμης στις σκοπιμότητες της πολιτικής και της κυβερνητικής προπαγάνδας, που θέλει να μας εξηγήσει ότι το ίδιο είναι να είχαμε τους μισούς μας μαθητές ανά τάξη και το ίδιο είναι να έχουμε και περισσότερους από όλους τους μαθητές σε μια τάξη».
Αναφορά παντελώς φωτογραφική σε πρόσφατη ανάρτηση του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη στα social media, που συνοδευόταν από δύο σχεδιαγράμματα σχολικής αίθουσας.
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, που προκάλεσε και την αποψινή συζήτηση -πράγμα που το πιστώνεται ασφαλώς- αναμένεται να είναι και αυτή σφόδρα επικριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δήλωση που είχε κάνει για το θέμα, είχε στηλιτεύσει το μαθητικό συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και την απουσία σχεδίου εκ μέρους της συμπολίτευσης. «Τριάντα παιδιά στην τάξη με τη μάσκα και το παγούρι. Άριστα!!», σχολίαζε δηκτικά.
Ασφαλώς επικριτικός και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναμένεται να υπογραμμίσει τις ευθύνες της ΝΔ στο αλόγιστο άνοιγμα του τουρισμού και εν γένει της οικονομίας, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, με την ταυτόχρονη καταγγελία ότι η κυβέρνηση εξυπηρέτησε για άλλη μια φορά το εφοπλιστικό αλλά και τουριστικό κεφάλαιο.
Νίκος Παπαδημητρίου