Κοροναϊος – Σχολεία: Δυσάρεστα νέα από Ευρώπη – Αβεβαιότητα Σύψα για το εμβόλιο (vid)
Η τελευταία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη από τους επιστήμονες οι εκτιμούν την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έκαναν λόγο για λιγότερα από 200 κρούσματα για πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα, καθώς την 31η Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 183 κρούσματα.
Τα 144 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, είναι τα λιγότερα από τις 10 Αυγούστου όταν και είχαν ανακοινωθεί 126 κρούσματα.
Την ίδια ώρα όλοι μελετούν τα στοιχεία από την Ευρώπη.
Οι πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και αλλού κατέδειξαν με τον πιο πειστικό τρόπο ότι ο ιός παραμονεύει και είναι έτοιμος να “χτυπήσει” στις σχολικές αίθουσες ακόμα και αν παρθούν τα πιο αυστηρά μέτρα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές αφού, εκτός των άλλων, δεν παρουσιάζεται το ίδιο αποτελεσματική στις μικρές ηλικίες.
Έτσι υπάρχει αβεβαιότητα αλλά και αγωνία για το πως θα εξελιχθεί την κατάσταση κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ιδιαίτερα αν προκύψει έξαρση και των άλλων ιώσεων που συνήθως προκύπτουν το χειμώνα, όπως αυτός της γρίπης.
Οι επιστήμονες πάντως επιμένουν. Για να προκύψουν όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα στις σχολικές αίθουσες πρέπει να διασφαλιστούν αποστάσεις. Αυτό, παρά τα όσα ακούγονται στην Ελλάδα, ακόμα και από τα επίσημα χείλη της Υπουργού Παιδείας, επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα. Είναι κομβικό και έχει τεράστια σημασία. Το έκανε η Γαλλία, το έκανε η Ιταλία, το έκανε η Γερμανία.
Από εκεί και πέρα η χρήση της μάσκας είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική αλλά από μόνη της δεν μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία. Πρέπει, παράλληλα, στο κάθε σχολικό περιβάλλον να συνδυαστούν στοιχεία όπως ο συνεχής αερισμός των τάξεων, η απολύμανση των θρανίων και των οργάνων, η αποφυγή του συνωστισμού στα διαλείμματα, τα συνεχή τεστ και η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Ακόμα όμως και σ’ αυτήν την περίπτωση, ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει κρούσμα.
ΓΑΛΛΙΑ
Θεωρητικά πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως μειώθηκαν οι μαθητές ανά τάξη. Επίσης, σε περιοχές με μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, όπως το Παρίσι, τα σχολεία δεν άνοιξαν ακόμα. Παρόλα αυτά, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι γαλλικές αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν 22 σχολεία. Δεν είναι μεγάλος αριθμός για μία χώρα όπως η Γαλλία, δείχνει όμως ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απόλυτα θετικό αποτέλεσμα
ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία από την πλευρά της έκανε μία γενναία επένδυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές έτσι ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Προσλήφθηκαν 40.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί και τα σχολεία προμηθεύτηκαν μονά θρανία για να διασφαλιστούν οι αποστάσεις. Η εξάπλωση όμως του ιού συνεχίζεται οπότε πολλές ιταλικές περιφέρειες πήραν την απόφαση να αναβάλλουν το πρώτο κουδούνι για τις 24 Σεπτεμβρίου.
Από την μία, όπως μεταδίδει η DW, επικράτησε μεγάλη ασάφεια σε σχέση με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας: ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δίνονται καθημερινά δωρεάν μάσκες σε καθηγητές, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό και παιδιά, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Κόντε ανέτρεψε εν μέρει, τις μέχρι τώρα οδηγίες και συστάσεις.
Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας θεωρούν πως, αν τα παιδιά τηρούν την απόσταση ενός μέτρου, η μάσκα δεν χρειάζεται. Ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του υπουργού υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος εξήγησε ότι «οι μαθητές, όταν κάθονται στα θρανία, δεν θα φορούν μάσκα». Ακόμα και οι πιο γενναίες επενδύσεις δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς σωστό συντονισμό.
ΚΥΠΡΟΣ
Στην Κύπρο υπήρξε επίσης αναβολή της σχολικής πρεμιέρας για τις 14 Σεπτεμβρίου (αντί για τις 7 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί). Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι τα κυπριακά σχολεία δεν ήταν έτοιμα να ανοίξουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Είναι όμως αμφίβολο αν μέσα σε επτά ημέρες προλάβουν να ετοιμαστούν όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όπως προτείνουν οι ειδικοί.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακόμη και η Γερμανία, που φημίζεται για την οργάνωσή της αλλά και την πειθαρχία των πολιτών της, δεν μπόρεσε να αποφύγει τους μπελάδες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα μέσα του Αυγούστου. Στο πολυπλέθεστερο κρατίδιο της χώρας, αυτό της Βεστφαλίας-Ρηνανίας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών πολλές σχολικές μονάδες έκλεισαν για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.
Η ανακοίνωση ΕΟΔΥ για Ελλάδα:
«Ανακοινώνουμε 144 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.524, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2.245 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5017 (43.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.41 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 10 (24.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 284 θανάτους (σσ: αυξήθηκαν σε 285 μετά την ανακοίνωση) συνολικά στη χώρα. 106 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από τα 144 κρούσματα, το ένα τρίτο αφορά περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στην Αττική. Συνολικά 51 από τα 144 βρέθηκαν στον Νομό της πρωτεύουσας, με οκτώ από αυτά να αφορούν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Μειωμένα είναι τα κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν μόλις εννέα.
Αναλυτικά:
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 9 κρούσματα στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Ζακύνθου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με συρροή
- 9 κρούσματα στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση
Σύψας: Υπάρχει αβεβαιότητα για το εμβόλιο
«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών».
Αυτό είπε μιλώντας στο Mega o ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Επιτροπής για κορωνοϊό κ. Νικόλαος Σύψας, μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.
«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Σύψας.
Και συνέχισε:
«Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».
Ο κ. Σύψας είπε ότι«μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες κλπ αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».
Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο λοιμωξιολόγος, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του.
«Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών – πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν» ανέφερε και διευκρίνισε ότι ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Σημείωσε πως η ΕΕ έπραξε σωστά και προπαρήγγειλε το εμβόλιο. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή και παράξενη κατάσταση αλλά νομίζω ότι η ΕΕ καλά έκανε και το προπαρήγγειλε» ανέφερε.
Στάθηκε τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας τονίζοντας πως «είμαστε σε μια επιδημία παραπληροφόρησης». Η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι σε όσους διακινούν επικίνδυνα ψεύδη για την δημόσια υγεία.
Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει περίπτωση να δούμε νοσηλεύτρια σε κάθε σχολείο όπως στην Ισπανία. Όπως είπε, σε ορισμένα σχολεία υπάρχει ήδη νοσηλεύτρια, αλλά σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει ο λεγόμενος υπεύθυνος Covid, που είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.
Τέλος μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία. «Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν», είπε.
Μαγιορκίνης: Οι πηγές ανησυχίας
Πηγή ανησυχίας εκτός από τις κλειστές δομές, είναι τα ειδικά τα γηροκομεία όπου το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα, αποτελεί η Αττική όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση και η διασπορά του ιού στις ηλικιακές ομάδες 50 με 60 ετών.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής στο ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέροντας σε δηλώσεις του την Κυριακή εκφράζοντας την ανησυχία του για το τελευταίο κύμα εκδρομέων. «Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επίκουρος καθηγητής επισήμανε ότι αποφύγαμε το κακό σενάριο που μιλούσε για τουλάχιστον 700 κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οπως εξήγησε, είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.
Ωστόσο, ο καθηγητής, αναφέρθηκε και σε μια ακόμη πηγή ανησυχίας, που είναι η διασπορά στις ηλικίες 50 με 60 ετών λέγοντας ότι οι «νέοι μας ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε».
Παράλληλα σημείωσε πως έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.
Με πληροφορίες news247, iefimerida,