Τσακαλώτος: Η οικονομία καταρρέει, θα πάψει η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί; – Πηγές ΥΠΟΙΚ: Κινούμενος προφανώς σε άλλο σύμπαν
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τα αποτελέσματα του ΑΕΠ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως «η οικονομία καταρρέει. Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;» και υπογραμμίζει ότι η «συρρίκνωση» της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο κατά 15.2% είναι «η χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα, και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη».
«Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις», προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας ότι «είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση».
Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να εθελοτυφλεί», καθώς «το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα «ως εδώ όλα καλά»», για να τονίσει πως όμως σημασία δεν έχει μόνο η πτώση αλλά κυρίως η πρόσκρουση. Ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι για την αποφυγή της πρόσκρουσης η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική. Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι «η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα» και πως «οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση». Συμπληρώνει ότι «είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας».
Αναφέρει ότι απαιτείται «πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας» και ότι σημασία δεν έχει μόνο το πόσο αλλά και το πώς. Δηλαδή, υποστηρίζει, «η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις», για να σημειώσει ότι άμεσα χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής: «Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους».
«Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο», συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος. Διότι, όπως προσθέτει, «η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλήγει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει» και πως «τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της». «Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη», δηλώνει.
Πηγές ΥΠΟΙΚ για Τσακαλώτο: Κινούμενος προφανώς σε άλλο σύμπαν
«Είναι λυπηρό που ο κ. Τσακαλώτος, κινούμενος προφανώς σε άλλο σύμπαν, καμώνεται ότι αγνοεί την παγκόσμια κρίση και τις επιδόσεις άλλων χωρών, τις οποίες μάλιστα κυβερνούν συνάδελφοι από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες και μας επιτίθεται», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στη δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ.
Καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, η ελληνική οικονομία κινήθηκε στον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, ενώ αισθητά μεγαλύτερη ύφεση από την Ελλάδα (-15,2% το β’ τρίμηνο) σημείωσαν, ειδικότερα από τις χώρες του Νότου, η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%). Επιπροσθέτως, αναφέρουν, συνολικά στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν μικρότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «τα λοιπά φληναφήματα του κ. Τσακαλώτου δεν είναι άξια λόγου. Εμείς, χωρίς έπαρση, έχοντας πλήρη συνείδηση των τεράστιων δυσκολιών, εργαζόμαστε προκειμένου κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περάσουμε αυτήν την καταιγίδα με το δυνατόν μικρότερο κόστος».