Τα σχολεία, τα εμβόλια, τα κρούσματα και το Oruc Reis- Επικοινωνιακά lapsus ή απουσία σχεδίου;
Σε ένα ντόμινο πολιτικών λαθών έχει υποπέσει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση προδίδοντας, πιθανώς, την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού σε όλο το φάσμα διαχείρισης της πανδημίας μετά την αλματώδη έξαρση των κρουσμάτων αλλά και στα ελληνοτουρκικά. Πρόκειται για επικοινωνιακά σφάλματα (lapsus) λένε ορισμένοι και κατηγορούν έμμεσα την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου (δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι περί τον Στέλιο Πέτσα και την Αριστοτελία Πελώνη) για το έλλειμμα καθοδήγησης, “Είναι σαφές πως δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, κάτι που εντείνεται λόγω της χαλαρότητας και της απουσίας του πρωθυπουργού”, επισημαίνουν οι πιο αυστηροί κριτές στην κυβέρνηση.
Τα περιστατικά, βεβαίως, είναι πολλά και πυκνά και εάν δεν υπήρχε η θερινή ραστώνη και, κυρίως, η φιλική προδιάθεση των μέσων ενημέρωσης για την κυβέρνηση θα μπορούσαν να είχαν λάβει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις.
Δεν είναι μικρό πράγμα, για παράδειγμα, να διαψεύδει ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα. Σε άλλες περιπτώσεις θα είχε εγερθεί μείζον ζήτημα από την αντιπολίτευση. Κι’ όμως, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, με τις δηλώσεις του στο Open, παραδέχτηκε (και μάλιστα δύο φορές) πως το Oruc Reis έχει εισβάλλει και πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάτι που προφανώς συνιστά μείζονα παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και θα έπρεπε να λάβει ισοδύναμη απάντηση.
Με την δήλωση αυτή, όμως, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού διέψευσε όσα είχε πει στο πρόσφατο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που τόνισε πως δεν γίνονται έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό) και τις σχετικές κατηγορηματικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, εκθέτοντας σοβαρά την κυβέρνηση. Ένας έμπειρος απόστρατος, με ρόλο κλειδί δίπλα στον πρωθυπουργό, να ομολογεί πως η Τουρκία διεξάγει έρευνες επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι, αναμφίβολα, πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα έπρεπε να λάβει μεγάλες πολιτικές και μιντιακές διαστάσεις. Το δεύτερο δεν συνέβη, καθώς τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης περιορίστηκαν να μεταδώσουν την δεύτερη “διορθωτική” δήλωση Διακόπουλου, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, και να υποβαθμίσουν το θέμα. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν “βαριεστημένες” αυγουστιάτικες ανακοινώσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ανεβάσει λίγο τους τόνους, κάτι, όμως, που δεν γίνεται με γραπτές ανακοινώσεις και αναρτήσεις στο twitter.
Τα σχολεία
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί, άλλωστε, η επιμονή της υπουργού Παιδείας να ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου η λειτουργία των σχολικών μονάδων και, μάλιστα, ως φαίνεται με την μέθοδο του “βλέποντας και κάνοντας”.
Ενώ πολλοί επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός πως η εκπαιδευτική κοινότητα ίσως αποδειχθεί ευάλωτη όταν έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και ενδεχομένως προκύψει ακόμα πιο ευρεία διασπορά του ιού στην κοινότητα, η Νίκη Κεραμέως εμφάνισε ομόφωνη απόφαση της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων τόσο νωρίς.
Και μάλιστα, σε πλήρη σύνθεση, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται κάτι περαιτέρω.
Όπως επισημαίνει και το news247.gr, σε καθεστώς σύγχυσης παραμένουν γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, σχετικά με το καθεστώς στο οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Το τοπίο κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε από την χθεσινή πρώτη συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή των ειδικών και των λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με όσα ειπε η Νίκη Κεραμέως «ομόφωνη ήταν η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα». Η δήλωση αυτή όμως το μόνο που φαίνεται να αποσαφηνίζει είναι …μια ημερομηνία. Από εκεί και πέρα είναι άγνωστο το αν θα γίνουν τέστ στους μαθητές, αν θα είναι υποχρεωτική η όχι η μάσκα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αν και σε ποιές περιπτώσεις θα υπάρξει εκ περιτροπής διδασκαλία. Άλλωστε η διευκρίνιση της Νίκης Κεραμέως ότι το υπουργείο είναι έτοιμο ακόμη και για εξ αποστάσεως διδασκαλία προφανώς μπέρδεψε ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με την υπουργό το ζήτημα της μάσκας «θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών».
Τα …πρόωρα εμβόλια
Την εντύπωση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον Covid 19 δημιούργησε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Με τις δηλώσεις του στον Σκάϊ, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατομμύρια δόσεις συνολικά», προκάλεσε, χθες, αισιοδοξία, την ώρα, όμως, που κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι ομολογούσαν πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε για ένα χρόνο ακόμα με τον κοροναϊό.
Η Κομισιόν “αδειάζει” τον Κικίλια: Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία για τα εμβόλια- Υπ. Υγείας: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας.
Όμως η προοπτική που έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας, μερικές ώρες αργότερα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Βίβιαν Λουνέλα, δεν επιβέβαιωσε ούτε την αισιοδοξία του υπουργού, ούτε καν τον ισχυρισμό του. Ερωτώμενη για το αν το εμβόλιο θα ξεκινήσει να διανέμεται στο τέλος του χρόνου ανέφερε ότι «αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία». Αντίστοιχη όμως εικόνα με αυτή του Βασίλη Κικίλια, έδωσε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Τα κρούσματα, η Πάρος και ο Χαρδαλιάς
Ο υπουργός αρμόδιος για την πολιτική προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε στην τακτική ενημέρωση που έγινε χθες το μεσημέρι, με σαφή πρόθεση να τονίσει ότι η κατάσταση της πανδημίας βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Αυτή η τακτική του “επιτελικού κράτους” που ελέγχει τα πάντα είναι, άλλωστε, γνωστή από την αρχή της πανδημίας αλλά και μετά το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού.
Βέβαια συνόδευσε την εκτίμηση του με την μόνιμη επισήμανση ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας. Δήλωσε μεταξύ άλλων πώς «δεν χρειάζεται πανικός» , επίσης ότι«σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα και κάνει όσα χρειάζεται για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών». Ο Νίκος Χαρδαλίας εκτίμησε ότι «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες» ενώ για το ενδεχόμενο lockdown πως «είμαστε πολύ μακριά απο κάτι τέτοιο» και «δεν υπάρχει ένδειξη που να δείχνει οτι μπορεί να οδηγηθούμε σε lockdown σε μεγάλες πόλεις». Αυτού του ύφους η ενημέρωση, με σαφές δηλαδή πολιτικο ζητούμενο , πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό «ρεκόρ» στα διαπιστωμένα κρούσματα, με αυτά να φθάνουν τα 269.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πληροφόρηση για τα κρούσματα σε περιοχές όπου οι πολίτες παραθερίζουν ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής». Όπως επισημαίνει το news247.gr, ανεξαρτήτως από την ορθότητα η όχι αυτής της πρακτικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η διαχείριση των πληροφοριών που σχετίζονται με την πανδημία δεν γίνεται αποκλειστικά με υγειονομικά κριτήρια. Αντιθέτως λαμβάνονται υπόψη και κριτήρια που σχετίζονται – προφανώς – με την οικονομία ίσως και με την πολιτική διαχείριση.
Ο κ. Χαρδαλιάς έχει δεχθεί άλλωστε κριτική για την διαχείριση του lockdown στην Πάρο και την Αντίπαρο, καθώς προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημία στους τοπικούς επιχειρηματίες, όταν επί της ουσίας δεν μπορούσε να το δικαιολογήσει. Ενώ οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ ενημέρωναν για 1-3 κρούσματα ημερησίως σε όλες τις Κυκλάδες, ο υφυπουργός αποφάσιζε να “κλείσει” τα δυο νησιά (όπως νωρίτερα και τον Πόρο) και να διώξει χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την Πάρο κυρίως για την νυχτερινή της ζωή.