Συναγερμός για τα εισαγόμενα κρούσματα και τα πανηγύρια- Έκτακτη σύσκεψη, σκέψεις για νέα μέτρα
Την αρνητική προοπτική εξάπλωσης του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς ανοίγει καθημερινά και περισσότερο ο τομέας του τουρισμού και φθάνουν ταξιδιώτες από το εξωτερικό προσπαθεί να προλάβει άρον άρον η κυβέρνηση. Παρότι οι επιστήμονες επισήμαιναν εδώ και καιρό πως υπάρχει μεγάλος φόβος αύξησης των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και την χαλαρότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω καλοκαιριού, η κυβέρνηση παρακολουθούσε με ήπιο τρόπο τις εξελίξεις αφού το μείζον είναι η λειτουργία της οικονομίας.
Ακόμα και στο θέμα των πανηγυριών, ενώ οι ειδικοί και μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θεωρούν πως υπάρχει μείζον κίνδυνος για εστίες υπερμετάδοσης, τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί, όσο και ο πρωθυπουργός τόνισαν πως δεν υπάρχει πιθανότητα περιορισμού τους.
Με καθυστέρηση, λοιπόν, ο πρωθυπουργός έδωσε σήμα πως η μάχη με τον ιό δεν έχει λήξει, ωστόσο η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων προβληματίζει.. Για τον συγκεκριμένο λόγο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 12:30 τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.
Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν απέκλεισε να ληφθούν νέα μέτρα, αν συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης. «Χτυπάμε “καμπάνα” κινδύνου, δεν πρέπει να συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν. Θα περιμένουμε αυτές τις ημέρες και ιδίως μέχρι τη Δευτέρα για να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχει η προσπάθεια του εφησυχασμού. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα», επισήμανε και πρόσθεσε πως «τα όποια μέτρα θα τα εξετάσουμε μετά το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά.
Συναγερμός μετά τα 50 κρούσματα
Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση 50 νέων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με χθες [είχαν ανακοινωθεί 33 κρούσματα], εκ των οποίων τα 24 είναι εισαγόμενα.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, από τα υπόλοιπα κρούσματα τα τρία είναι σε τουρίστες που πήγαν αυτοβούλως σε εργαστήρια για έλεγχο. Επιπρόσθετα, ακόμη επτά κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, έξι στην Θεσσαλονίκη, έξι στην Ξάνθη, δύο στην Καβάλα, και από ένα σε Χαλκιδική και Ροδόπη.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3672, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επιπρόσθετα 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.