Πάιατ: Προτεραιότητα η ταχεία επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάκαμψη

 Πάιατ: Προτεραιότητα η ταχεία επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάκαμψη

«Σε αυτή τη φάση -ευτυχώς με την υγειονομική κρίση πίσω μας- κορυφαία προτεραιότητα της πρεσβείας μας αποτελεί το να εστιάσουμε στην υποστήριξη της ταχείας επιστροφής της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα στο νέο κτίριο της περιφέρειας.

«Αμερικανικές εταιρείες, Αμερικανοί επενδυτές πρόκειται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή και ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτής συμβαίνει εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Πάιατ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η επιλογή δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το ότι η Μακεδονία αποτελεί πύλη στα Δυτικά Βαλκάνια για μία αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τη δυναμική μας εδώ», διαβεβαίωσε, γνωστοποιώντας ότι θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο για να υποδεχθεί τη νέα γενική πρόξενο, που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο γενικό πρόξενο Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο οποίος και τον συνοδεύει -σήμερα και αύριο- στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην πόλη.

Σχετικά με τις επενδύσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και το γενικότερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Πάιατ παρατηρώντας πως  «αυτό (σ.σ. οι μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία του επίσκεψη στην πόλη) ήταν το μεγαλύτερο διάστημα που δεν ήλθα στη Θεσσαλονίκη κατά την τετραετή παρουσία μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα», χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψή του στην πόλη, τόσο για τις επαφές που έχει προγραμματίσει με φορείς της πόλης, όσο και για την ολοκλήρωση «των δυο χρόνων της φανταστικά επιτυχούς θητείας του Γκρέγκορι Φλέγκερ ως εκπροσώπου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη».

«Είμαι υπερήφανος για ό,τι έχουμε πετύχει εδώ στη Μακεδονία, με την ΔΕΘ του 2018, με τη σημαντική αναβάθμιση των δεσμεύσεων μας στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας στη Βόρεια Ελλάδα, τη μετακίνηση των ελικοπτέρων μας στη Θεσσαλονίκη, τις δραστηριότητες μας στην Αλεξανδρούπολη, αλλά εξαιρετικά σημαντικές είναι οι επενδύσεις και στον οικονομικό τομέα», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντική» την παρουσία αμερικανικών εταιρειών, «που ακόμη και μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας συνεχίζουν τις επενδύσεις τους».

«Θα επισκεφθώ τις επόμενες δύο ημέρες τόσο τη Cisco όσο και τη Pfizer, δύο κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη για το ταλέντο που είδαν εδώ, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ως βάση για την εμπλοκή τους στην αγορά όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό ήδη συμβαίνει με το Deloitte Center of Excellence, που επισκέφθηκα», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Δε σταματάμε, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, δεν θα αφήσουμε την πανδημία να μας σταματήσει».

Ο κ. Πάιατ συνεχάρη τον περιφερειάρχη «για την πολύ καλή απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, τον έξυπνο τρόπο που η Βόρεια Ελλάδα και όλη η χώρα διαχειρίστηκε την παγκόσμια πρόκληση».

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τον ενδεχόμενο μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε: «Αν μιλήσω για την Τουρκία κανείς δε θα δώσει προσοχή σε ό,τι θα πω για την οικονομία και τις επενδύσεις, οπότε απλά θα παραπέμψω στη ξεκάθαρη δήλωση του προϊσταμένου μου, υπουργού Μάκι Πομπέο, της προηγούμενης εβδομάδας, σχετικά με την ελπίδα και προσδοκία μας η Αγία Σοφία να διατηρήσει το καθεστώς του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση ταξιδιού που είχε προγραμματίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στις ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ απάντησε: «Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον υπουργό Παναγιωτόπουλο μόλις θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει. Η αμυντική συνεργασία μας είναι ισχυρότερη σήμερα παρά ποτέ».

Ο κ. Τζιτζικώστας ξενάγησε τον Αμερικανό πρέσβη στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της περιφέρειας, περιγράφοντας τον έξυπνο και περιβαλλοντικά φιλικό σχεδιασμό τους, ενώ από την ταράτσα του κτιρίου έδειξε το λιμάνι και τις περιοχές όπου προγραμματίζονται μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και αναπλάσεις, όπως στο παράκτιο μέτωπο του Καλοχωρίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα της περιοχής μας στην Κεντρική Μακεδονία. Η πραγματικότητα είναι ότι οι σχέσεις αυτές στα χρόνια παρουσίας του πρέσβη στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ, έχουμε ήδη μία σειρά από πολύ θετικές πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από την πιο επιτυχημένη των τελευταίων δεκαετιών Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Αμερική αλλά και σήμερα που μιλάμε με πολύ σημαντικές εταιρείες αμερικανικούς κολοσσούς που επενδύουν στον τόπο μας, όπως είναι η Pfizer, η CISCO, η Deloitte και πολλές άλλες, οι οποίες αυτή τη στιγμή σκέφτονται ενδεχομένως μετά την υγειονομική κρίση να επενδύσουν στον τόπο μας».

«Όλα αυτά», συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, «δείχνουν ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει μπει για καλά στον χάρτη και στο ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίως, αλλά και των Αμερικανών». Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε πως «είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους υποψήφιους επενδυτές, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει ο τόπος μας να αναπτυχθεί και να πάει μπροστά, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών  μας».

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα μαζί με μια αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, «ταυτόχρονα με την υποδοχή εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ανθρώπων και εταιρειών που μπορεί να έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε επενδύσεις το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «εξαιρετική και απολύτως επιτυχημένη» τη θητεία του κ. Φλέγκερ στη Θεσσαλονίκη, ενώ προσκάλεσε τον κ. Πάιατ κατά την επόμενη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, τον Αύγουστο, να τον ξεναγήσει στην Αμφίπολη «σε έναν τόπο που πραγματικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει πολύ σημαντικό έργο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα