Στο “κόκκινο” η σύγκρουση (εντός και εκτός Βουλής) για τις συναθροίσεις- Απόψε η ψηφοφορία
Όλα στο «κόκκινο» σήμερα στην Αθήνα, μέσα κι έξω από τη Βουλή. Η σημερινή μέρα είναι από εκείνες που δεν τελειώνουν …απόψε, αντιθέτως οι συνέπειές της θα γίνουν αντιληπτές το επόμενο διάστημα, ιδίως από το φθινόπωρο και μετά. Αιτία, η ψήφιση του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη για τις πορείες και τις διαδηλώσεις.
Τα μέτωπα πολλά, οπότε έχουμε και λέμε:
Η κυβέρνηση έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, μέσα κι έξω από τη Βουλή: σήμερα αναμένεται μετωπική κόντρα των πολιτικών αρχηγών, την ώρα που Περισσός και Κουμουνδούρου καλούν τα μέλη τους στους δρόμους, με την παρουσία, βεβαίως, και άλλων συλλογικοτήτων από εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αναρχικό χώρο κ.ο.κ. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα επιπλέον λόγο να έχει κόσμο σήμερα στη δική του συγκέντρωση, δεδομένης της πίεσης που δέχεται το τελευταίο καιρό σε άλλα θέματα.
Τέλος στο φλερτ
Την ώρα που οι «έξω» θα δίνουν τον τόνο στους «μέσα», βέβαιο είναι ότι θα χτυπήσει «κόκκινο» η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα, με τον τελευταίο να έχει και ένα δίλημμα πάντως: αν θα ανοίξει μέτωπο και προς την Φώφη Γεννηματά (κάποιες πρώτες αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛΛ καταγράφηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής). Μετά από ένα πρόσκαιρο, όπως αποδείχθηκε, φλερτ εκατέρωθεν, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είδε ευκαιρία στις τελευταίες περιπέτειες του ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία να ανεβάσει τα δικά της ποσοστά, όχι ως εν δυνάμει σύμμαχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως αντίπαλός της. Κίνηση που μάλλον αποτυπώνει τις πιέσεις που δέχθηκε από το εσωτερικό του κόμματός της να σταματήσει τις… αγάπες με το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου δεν συγχωρούν στην Φ. Γεννηματά ότι επεχείρησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά τις καταστάσεις των τελευταίων ημερών.
Το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής μετατοπίσθηκε εκεί που ήταν προηγουμένως, αποτυπώθηκε και με τη… βούλα, καθώς με τις δικές του ψήφους θα ψηφιστεί το σημερινό νομοσχέδιο (α, και της Ελληνικής Λύσης), αλλά δεν είναι αυτό μόνον. Το επιτελείο της Φ. Γεννηματά μπορεί να επαίρεται ότι άλλο νομοσχέδιο έφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην αρχή, άλλο ψηφίζεται σήμερα, καθώς όλες οι προτάσεις του Κινήματος έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση, που προφανώς δεν ήθελε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις πορείες μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της και εκείνων του Κυριάκου Βελόπουλου.
«Ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο»
Σε ενημερωτικό του σημείωμα μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής δεν έκρυβε την ικανοποίησή του γιατί «στην ουσία, ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο. Με τις βελτιώσεις που εμείς επιβάλαμε στην κυβέρνηση διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση». «Ξαναγράψαμε», «επιβάλαμε»…
Προσέγγιση με την οποία ουδόλως συμφωνούν όσοι βρεθούν σήμερα στους δρόμους (και πολύ περισσότεροι περισσότεροι προφανώς), ακόμη όμως και εφημερίδες του «προοδευτικού τόξου». Έτσι, «στους δρόμους θα σπάσουμε τον ‘γυψο’», είναι ο, μαχητικός, τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών». Ευθεία επίθεση κι από την «Αυγή»: «Δημοκρατική κατακραυγή για το χουντικό νομοσχέδιο», ενώ ο «Ριζοσπάστης» καλεί στα «συλλαλητήρια – απάντηση στο άθλιο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις».
Χθες, πάντως, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δέχθηκε τα πυρά των Δ. Τζανακόπουλου («άθλιες οι επιλογές του νεοφώτιστου νεοδεξιού κ. Χρυσοχοΐδη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και Γ. Ραγκούση ( για «νεκρανάσταση των διαταγμάτων της χούντας», έκανε λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του Θ. Παφίλη του ΚΚΕ, που -παρά τα …γλυκά μάτια που έκανε η κυβέρνηση στον Περισσό, «δεν αφορά εσάς το νομοσχέδιο»- ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καλεί σε «οργανωμένη απειθαρχία» προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος. «Μολών λαβέ και το εννοούμε», τόνισε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Τα έκανε χειρότερα
Με τον αρμόδιο υπουργό να τα κάνει στις απαντήσεις του μάλλον… χειρότερα, αφού κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν έχουν περιέργεια για το πόσο σέβονται στην Ισπανία τα ανθρώπινα δικαιώματα, «να πάτε σε σύνορο Ισπανίας-Μαρόκου να βγάλετε συμπεράσματα». (Η εν Αθήναις πρεσβεία της Ισπανίας πώς να άκουσε, άραγε, την αποστροφή αυτή;). Ενώ ενθυμήθηκε και την αντιμετώπιση της εμβληματικής διαδήλωσης της Γένοβας, που είχε όμως και νεκρό διαδηλωτή και διαπιστωμένα βασανιστήρια διαδηλωτών από την αστυνομία.
Μια άλλη πτυχή του ζητήματος είναι τα …απόνερα που αφήνει το νομοσχέδιο εντός του ΚΙΝΑΛΛ, με την παπανδρεϊκή πτέρυγα να είναι σαφώς παγωμένη, κάτι που αποτυπώθηκε και στην παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη, χθες, στην Ολομέλεια: το νομοσχέδιο είναι «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη», είπε για το νομοσχέδιο που φέρει πάντως τη σφραγίδα του κόμματός του…
Το εχθρικό για την κυβέρνηση, κλίμα προφανώς, μέσα και έξω από τη Βουλή, προφανώς δεν θα την πτοήσει στο δρόμο για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Δεν θα έπρεπε να προβληματιστεί όμως -αναρωτιούνται πιο ψύχραιμοι πολίτες- από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, τις ανακοινώσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δεν θα έπρεπε;
Νίκος Παπαδημητρίου