“Οργή” για Ροζάκη στο ΥΠΕΞ – Τρέχουν να μαζέψουν δηλώσεις για Καστελόριζο – Επιμένει ο καθηγητής
Ο Χρήστος Ροζάκης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, προ ημερών είχε χαρακτηρίσει το Καστελόριζο απομονωμένο» και «κοντά στις τουρκικές ακτές» ενώ αναφερόμενος στην ΑΟΖ τόνισε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».
Διαρροές: Τέλος ο Ροζάκης από το ΥΠΕΞ
Ως ήταν φυσικό, η δήλωση του κ. Ροζάκη προκάλεσε τεράστια αίσθηση και αντιδράσεις αλλά και αγωνία για το πώς θα μαζευτεί μια τέτοια δήλωση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέλαβε να “αδειάσει” τον κ. Ροζάκη και τόνισε ότι είναι «αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής επικράτειας», ενώ και ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, παρατήρησε ότι ο κ. Ροζάκης θα έπρεπε «είναι πιο προσεκτικός».
Ο κ. Κουμουτσάκος τόσο μέσω Twitter, όσο και μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης, άφησε σαφείς αιχμές κατά του κ. Ροζάκη. «Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα», έγραψε στο Twitter.
«Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´ άκρη σ´ άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται», συνέχισε.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός συνέχισε τα πυρά του μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Real, σημειώνοντας:
«Ο κ. Ροζάκης έχει μια σεβαστή επιστημονική διαδρομή στην Ελλάδα και διεθνώς, αυτό δεν σημαίνει ότι ασπαζόμαστε ή συμφωνούμε με όλες τις απόψεις του. Και πάω στο θέμα που έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη συζήτηση. Ακούστε καθαρές κουβέντες όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Η υπεράσπιση και της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι μια αυτονόητη, μια θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα. Και αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμα πιο πιεστική, μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τις ακριτικές εσχατιές της χώρας και αυτό ισχύει απόλυτα και για τη στεριά και για τα νησιά και για τη θάλασσα. (…) Η νησιωτικότητα της χώρας μας, είναι σάρκα από τη σάρκα μας, από την μία άκρη της ως την άλλη και δεν μπορεί να υπάρχουν απόψεις που αυτή την πραγματικότητα, να την αναιρούν ή να την βάζουν υπό αμφισβήτηση. Όταν μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα ή για εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, αυτή δεν τεμαχίζεται, ούτε διαχωρίζεται. Είναι ενιαία και δεν υπάρχει λογική απομονωμένων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Γενικά τέτοια λεπτά ζητήματα που χρειάζονται και τακτικές διπλωματικές και στρατηγικές και προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει δημόσια, με την έννοια ότι δεν διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας. Αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα».
Τις δηλώσεις του κ. Ροζάκη σχολίασε και ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1. Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι ο κ. Ροζάκης «θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός» όταν διατυπώνει τέτοιες απόψεις. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρόκειται για τον «κορυφαίο Έλληνα διεθνολόγο» αν και όπως σημείωσε, ο ίδιος έχει «σοβαρές διαφωνίες» μαζί του.
Νέες δηλώσεις Ροζάκη
Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προχώρησε ο κ. Ροζάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο κ. Ροζάκης φέρεται να δήλωσε:
“Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίστηκα ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στην Ελλάδα. Εγώ ισχυρίζομαι ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα, στο σύμπλεγμα. Έχει δικαιώματα σε ΑΟΖ το Καστελόριζο”.
Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι οι δηλώσεις του Χ. Ροζάκη αποτελούν προσωπικές του απόψεις και σε καμία περίπτωση θέσεις του υπουργείου.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη ως Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ έχει λήξει από τις 7 Ιουνίου και σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).