Aπελευθέρωση πτήσεων: Έλεγχοι με barcode και τη συμμετοχή του στρατού

 Aπελευθέρωση πτήσεων: Έλεγχοι με barcode και τη συμμετοχή του στρατού

Ο κοροναϊός μπορεί να έχει υποχωρήσει ως αντικείμενο συζήτησης στην καθημερινότητα μας αλλά στην πραγματικότητα ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός κάτι που επισημαίνουν οι επιστήμονες ενώ και τα στοιχεία (παγκόσμια και εγχώρια) δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών στην Ελλάδα ενώ οι ειδικοί ανησυχούν για τα «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού που, πλέον, εμφανίζονται σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα (3.376 μέχρι χθες, 3.266 ως την περασμένη Κυριακή), από τα οποία προκύπτει πως τα 34 είναι «εισαγόμενα» δηλαδή αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως το άνοιγμα του τουρισμού θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, με τις υγειονομικές αρχές πάντως να είναι σε ετοιμότητα. Ήδη ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει κάνει αυτοψία σε πολλά αεροδρόμια της περιφέρειας καθώς από την Τετάρτη ετοιμάζονται να υποδεχτούν διεθνείς πτήσεις, ενώ την ίδια ώρα στα σύνορα συνεχίζεται η κάθοδος από το οδικό δίκτυο, με χιλιάδες Βαλκάνιους να έχουν φτάσει στην χώρα για διακοπές.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα κρούσματα που χαρακτηρίζονται ως «εισαγόμενα» έχουν εντοπιστεί σε πτήσεις που ήρθαν από το εξωτερικό, ενώ άλλα κρούσματα εντοπίστηκαν στα σύνορα της χώρας στην βόρεια Ελλάδα.

Όσον αφορά στη διαδικασία των ελέγχων, από την 1η Ιουλίου στις διεθνείς σχέσεις θα πραγματοποιούνται στοχευμένα τεστ με barcode.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα από το εξωτερικό θα πρέπει τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr
  • Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών.

Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται:

  • Η χώρα προέλευσης
  • Το ιστορικό υγείας
  • Οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει

Εφόσον συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ο επισκέπτης θα λαμβάνει με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.

Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν τους ελέγχους στα νησιά

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά ξεκινά και συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, που αναλαμβάνουν τα τεστ στα νησιά.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς από την Λέσβο, «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται. Κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας.

»Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».

Σχετικά Άρθρα