Βραδυφλεγής “βόμβα” ο πτωχευτικός κώδικας – Αιφνιδιασμός Μητσοτάκη στη Βουλή
Με καθαρό, πλέον, το διάδρομο από πρόωρες κάλπες -για εκλογές στο τέλος της τετραετίες δεσμεύθηκε χθες ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός- αλλά με τον ανασχηματισμό να έρχεται όλο και πιο κοντά, καθώς γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι αδυναμίες κάποιων κυβερνητικών στελεχών, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα η προγραμματική αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πολίτης που παρακολούθησε ή ενημερώθηκε εκ των υστέρων έστω, για τη χθεσινή αντιπαράθεση των δύο κορυφαίων παικτών της πολιτικής μας ζωής, έβγαλε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα και μάλιστα εκτός από τα συμπεράσματα, έβαλε και… κάτι στην τσέπη του, μετά τις φορολογικές και άλλες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα και στο χέρι λοιπόν.
Από την άλλη, το θέμα που θα απασχολήσει την κοινωνία μας μέσα στο καλοκαίρι, είναι το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, ιδίως μετά τον επικοινωνιακό χειρισμό που έκανε το υπουργείο Οικονομικών. Η αναφορά, εν είδει υπόμνησης, του Eurogroup για κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τέλος Ιουλίου 2020 δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, εντύπωση από την άλλη προκαλεί η αποσιώπηση του γεγονότος στη διθυραμβική δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα.
Δήλωση 200 λέξεων από τον υπουργό Οικονομικών για τα αποτελέσματα του Eurogroup, αλλά ούτε μία λέξη για την αναφορά του στο θέμα της α’ κατοικίας. Λες και οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα πληροφορούνταν το τι αναφέρει η ολιγόλογη, ούτως ή άλλως, δήλωση του Eurogroup…
Το δυστύχημα για την κυβέρνηση ήταν ότι ο πρώτος που το… σκάλισε, ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι πληροφορήθηκαν οι πολίτες τι συνέβη… Αναφορά που αιφνιδίασε μάλλον και τον Κυρ. Μητσοτάκη, που περιορίστηκε να… σιωπήσει, όπως δηκτικά επεσήμανε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συζήτηση στη Βουλή.
Επί της ουσίας απομένουν 45 καυτές ημέρες για την οδό Νίκης, καθώς έχει ήδη γίνει αποδέκτης των αντιρρήσεων που διατυπώνουν οι τράπεζες στο σχέδιο του πτωχευτικού νόμου που επεξεργάζεται κυβέρνηση, αλλά και στις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι τράπεζες έχουν βγει πολλαπλώς ωφελημένες κατά την περίοδο της κρίσης, καθώς είδαν και τις αποταμιεύσεις να αυγατίζουν, αλλά και τα δάνεια που πήραν από την ΕΚΤ, με αρνητικό σημειωτέον επιτόκιο, αντί να τα διαθέτουν εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη, να επιλέγουν να δίνουν στο πελατειακό τους «φιλέτο», έλεγε την Πέμπτη στο libre.gr ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Αλλά και ο συνάδελφός του βουλευτής, από το κυβερνών κόμμα αυτός όμως, ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητούσε, και αυτός μέσω του libre.gr, να ανοίξουν οι κάνουλες των τραπεζών.
Εκείνες ωστόσο από την πλευρά τους φοβούνται νέο γύρο κόκκινων δανείων, για τούτο και έχουν διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι οι προτάσεις της θα λειτουργήσουν ως εργαλείο καθυστερήσεων και καταχρήσεων εις βάρος των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου.
Σύμφωνα ειδικότερα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και της Ευγενίας Τζώρτζη, για τις τράπεζες, κρίσιμο σημείο είναι η πτωχευτική διαδικασία να μη ματαιώνει, καθυστερεί ή αναβάλλει το δικαίωμα του εμπραγμάτως ασφαλισμένου δανειστή να επισπεύδει αναγκαστική εκτέλεση, όπως συνέβη στο παρελθόν με τον νόμο Κατσέλη, που αξιοποιήθηκε προκειμένου ο οφειλέτης να κερδίσει χρόνο.
Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τραπεζών – θεσμών θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες μαζί όμως και κυρίως όμως η αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών.
Νίκος Παπαδημητρίου