Θύελλα μέσα και έξω από τη Βουλή για το ν/σ για την εκπαίδευση – Νέα συγκέντρωση και ονομαστική ψηφοφορία
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ώρα ψήφισης (12 μμ) του νομοσχεδίου για την Παιδεία το οποίο κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια συγκέντρωση τα πυρά σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις αναχρονιστικές αλλαγές που θα επιφέρει. Η ιδεολογική αντιπαράθεση στη Βουλή κορυφώθηκε με την μετωπική του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΔΕΙΤΕ LIVE
Το νομοσχέδιο, θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Για τον λόγο αυτό, ανακοινώθηκε και έκτακτη στάση εργασίας από ΟΛΜΕ ΔΟΕ (11.00- 14.00) με νέο κάλεσμα (στις 12.00) για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε μάταια τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών στην επικύρωση του νομοσχεδίου ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως «ξηλώνει» το προοδευτικό νομοθετικό έργο των τελευταίων ετών, επαναφέροντας τις βασικές αρχές «της αποτυχημένης προηγούμενης θητείας της υπό τον κ. Σαμαρά».
Για κέρδη απ’ την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του lockdown μίλησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του για το νομοσχέδιο ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς τους που κράτησαν ζωντανή τη μάθηση μέσα στην υγειονομική καταιγίδα.
Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ο λιτός τίτλος του νομοσχεδίου δικαιώνει την ουσία του. Αναβάθμιση του σχολείου, υλική, δομική και θεσμική. Αλλά κυρίως αναβάθμιση ποιοτική. Αναμόρφωση των προγραμμάτων, εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού έργου σε νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια και μια σειρά από σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμιά μας».
«Σκοπός μας δεν είναι μόνο να διαμορφώσουμε παιδιά τα οποία θα έχουν πρόσβαση στη γνώση και κατοχή της γνώσης αλλά και να διαμορφώσουμε σωστούς και υπεύθυνους ανθρώπους της εποχής τους που αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «βασικό στην πρόοδο είναι και η γνωριμία με ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία».
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η επιδημία του κορονοϊού καθυστέρησε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά δεν εμπόδισε τον διάλογο με τους φορείς και τη δημόσια διαβούλευση.
Τσίπρας: Μίξη παρωχημένου ελιτισμού και συντηρητισμού
Για «μίξη παρωχημένου ελιτισμού και συντηρητισμού» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας πυρά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας από το βήμα της Βουλής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πίσω από την «επίπλαστη εικόνα εκσυγχρονισμού» που «προσπαθεί επιμελώς να καλλιεργήσει» η κυβέρνηση, «κρύβεται μια αναχρονιστική αντίληψη για την εκπαίδευση, βαθιά συντηρητική που περιστρέφεται γύρω από τον πειθαναγκασμό», τον «επιθεωρητισμό» απέναντι στη διοίκηση της εκπαίδευσης, «μια αποτυχημένη και παρωχημένη ιδεολογία για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, που βασίζεται στον νεοφιλελευθερισμ».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «με το μυαλό στην τσέπη των σχολαρχών και των ιδιοκτητών και στο βούρδουλα των παλιών γυμνασιαρχώ». Όμως, υπογράμμισε, αυτοί που θα επηρεαστούν άμεσα από το νομοσχέδιο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων αυτής της χώρας.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το κρούσμα κορονοϊού στη Ξάνθη και το κλείσιμο τεσσάρων σχολείων, λέγοντας ότι λίγο πριν να ανέβει στο βήμα ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του, θυμίζοντας την κριτική που ασκούσε για το «αχρείαστο ρίσκο» του ανοίγματος των δημοτικών για λίγες μέρες, σχολιάζοντας ότι το έκανε η κυβέρνηση για να δείξει μια εικόνα «επιστροφής στην κανονικότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε πως η εκπαιδευτική κοινότητα έχει θέσει σε πλήρη απομόνωση τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας στο παρά ένα της ψήφισης μιας «αναχρονιστικής αντιμεταρρύθμισης».
«Όχι» από ΚΚΕ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΜέΡΑ25
Το ΚΚΕ καταψηφίζει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να σας δυσκολέψουμε για το καλό των μαθητών και των φοιτητών, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.
Έκανε λόγο για μια καλοπαιγμένη παράσταση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με μοιρασμένους ρόλους και αναρωτήθηκε για ποιους λόγους ο κόσμος της εκπαίδευσης να ευχαριστήσει την Ν.Δ. που θέλει κάμερες στο σχολικό μάθημα, αυξάνει το ανώτατο όριο των μαθητών στις αίθουσες και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, έχει μικρά παιδιά σε κοντέινερ και δεν κάνει μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Ο επικεφαλής του ΚΚΕ έκανε αναφορά και στο κομμάτι της διαβούλευσης, λέγοντας πως «η μεγάλη πλειοψηφία των σχολίων στη διαβούλευση είναι αρνητική στο νομοσχέδιό σας».
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, με «καρφιά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση για το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας μια έμμεση αναφορά στη ρατσιστική δολοφονία του Φλόιντ και τόνισε πως το ζητούμενο για το κόμμα της είναι ένα «ένα σχολείο που θα καλλιεργεί την ανθρωπιστική παιδεία και θα προβάλλει αρχές αξίες και πρότυπα» και «θα διαμορφώνει πολίτες που θα αναπνέουν ελεύθερα».
Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως «πρόταση φτωχή σε παιδαγωγικό και αξιακό περιεχόμενο» και άσκησε κριτική για σειρά θεμάτων όπως η επίμαχη διάταξη για ζωντανή μετάδοση μαθημάτων, ενώ συμφώνησε με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών εφόσον δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.
Σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησε χθες (09/06) ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να το αποσύρει, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι στο θέμα της διαγωγής γυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα στην δεκαετία του ΄50, την εποχή της ΕΡΕ.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι αποκαλεί μεταρρύθμιση τις αλλαγές στην Παιδεία, χωρίς καν να έχει προλάβει να μελετήσει τι ακριβώς συμβαίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την ταξική παιδεία και εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία.
Μεταξύ άλλων οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν περισσότερες γραπτές εξετάσεις στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, «Διαγωγή» και πολυήμερες αποβολές, αξιολόγηση και ζωντανή μετάδοση από τις τάξεις με ηλεκτρονικά μέσα και με πρόσχημα τις απουσίες μαθητών λόγω της πανδημίας.
Την ώρα της διεξαγωγής της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ηχηρό «όχι» ακούστηκε από χιλιάδες μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που επί ένα μήνα τώρα διαδηλώνουν μαχητικά ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον τομέα της Παιδείας.
Το νομοσχέδιο, θα ψηφιστεί την Πέμπτη (11/06) με ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Για τον λόγο αυτό, ανακοινώθηκε και έκτακτη στάση εργασίας από ΟΛΜΕ ΔΟΕ (11.00- 14.00) με νέο κάλεσμα (στις 12.00) για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή.
Πηγή: efsynn.gr