Σχέδιο για τοπικά lockdown εάν σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων
Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ναι, πανικός όχι. Τα τελευταία 97 κρούσματα –σε διάστημα 4 ημερών– που ανακοινώθηκαν, δημιούργησαν μία αίσθηση νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας, με αρκετούς να προεξοφλούν ακόμα και νέα περιοριστικά μέτρα. Η τακτική εφεξής, εφόσον χρειαστεί, θα είναι τα τοπικά lockdown, όπου διαπιστώνεται έξαρση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα με την έναρξη της τουριστικές περιόδου οπότε αναμένεται να αυξηθούν τα λεγόμενα ταξιδιωτική ή εισαγόμενα κρούσματα.
Αντίστοιχα αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εφησυχασμό. Τα γενικευμένα φαινόμενα χαλάρωσης σε ολόκληρη τη χώρα –και όχι μόνο στη Μύκονο– χτύπησαν καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου και οδήγησαν σε δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες: αφενός επανήλθε η καθημερινή –γραπτή– ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και των κρουσμάτων και αφετέρου έλαβε χώρα διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση των –νέων– δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς τέθηκαν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Κεντρικός άξονας της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Aκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, και βεβαίως ο Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα, αλλά και ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Ιουνίου.
Σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτό που αποφασίστηκε είναι εντατικοποίηση των ελέγχων –κυρίως σε χώρους όπου συγκεντρώνονται όρθιοι, όπως τα μπαρ, αλλά και σε μέσα μαζικής μεταφοράς και πλοία όπου απαιτείται μάσκα– και νέα μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο, μόνο σε τοπικό επίπεδο. Πρακτικά αυτό σημαίνει τοπικό lockdown, σε οικισμό, χωριό, σχολείο ή ακόμα και σε νομό αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Γενικευμένου χαρακτήρα «λουκέτο» σαν αυτό που είχαμε τους προηγούμενους μήνες δεν πρόκειται να έχουμε επισημαίνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, κάνοντας παράλληλα έκκληση για εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Παράλληλα, στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκαν και οι παράμετροι της οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού, για το οποίο θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Την κυβερνητική λογική στο θέμα της πανδημίας περιέγραψε σαφώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου επιχείρησε να βάλει το εκκρεμές στη σωστή του διάσταση. Οπως υπογράμμισε «ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή», αυτό ωστόσο «δεν μας εφησυχάζει». Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό» και ως εκ τούτου «δεν υπάρχει –και δεν πρόκειται να υπάρξει– καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία». Οσον αφορά το τριήμερο στο οποίο παρατηρήθηκε έντονη χαλάρωση των μέτρων προστασίας πανελλαδικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «δεν ήταν μόνο το πρόστιμο και οι κυρώσεις σε γνωστό χώρο διασκέδασης στη Μύκονο, αλλά και η διενέργεια 259 ελέγχων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατέγραψαν 54 παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 24.600 ευρώ».
Τις επόμενες μάλιστα μέρες θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για «το σχέδιο θωράκισης του τουρισμού μας από πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού». Ο κ. Πέτσας, περιγράφοντας τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση, αν υπάρξει κάπου ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί».
Πηγή: kathimerini.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ