Τουρισμός: Πρόσω ολοταχώς για πανηγυρικό άνοιγμα συνόρων – Αποφάσεις και σενάρια για lockdown
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων με τις οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δεν φαίνεται να αλλάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης η οποία προχωρά κανονικά στο πρόγραμμά της για το άνοιγμα του τουρισμού και μάλιστα με την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Σαντορίνη. Ωστόσο πίσω από τον πανηγυρικό τόνο που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρυφτεί η έκδηλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων “εισαγόμενα”.
Η έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι δηλώσεις Χαρδαλιά αμέσως μετά, σχεδόν έρχονται σε αντίθεση με το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο Στέλιος Πέτσας, ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Καταρχάς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε για τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού ότι “με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα και ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο στοίχημα που είναι το άνοιγμα των συνόρων μας”.
Μάλιστα στο ερώτημα αν σχεδιάζουν να επαναφέρουν την καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και το Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν θα επανέλθει η δια ζώσης ενημέρωση και θα γίνεται καθημερινά μόνο γραπτώς.
Χαρδαλιάς: Υπάρχουν σενάρια για lockdown
Από την άλλη πλευρά ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, αμέσως μετά βρέθηκε ενώπιον δημοσιογράφων και δέχθηκε ερωτήσεις μήπως υπάρχει κάτι ανησυχητικό στην εξέλιξη της πανδημίας και γι αυτό έγινε η τηλεδιάσκεψη.
«Δεν είναι κάτι το οποίο έγινε εκτάκτως. Το ότι σταματήσαμε τις προφορικές ενημερώσεις δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν συνεργαζόμαστε για τα ζητήματα αυτά. Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Άρα, δεν υπάρχει κάποια είδηση, απλά αξιολογούμε τα δεδομένα, χαράζουμε τη στρατηγική, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, βλέπουμε τα ζητήματα που αφορούν στους ελέγχους, τα μηνύματα που δίνουμε και τις προτεραιότητες που βάζουμε. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αποτελέσει είδηση».
Σε ερώτηση για τα αυξημένα κρούσματα τόνισε πως όταν μιλάμε για αυξήσεις κρουσμάτων πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κι αυτό διότι δεν αφορά στην ποσότητα. Όπως εξήγησε, «μπορεί να υπάρχουν 50 κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή, αλλά δεν μας απασχολούν. Αν, όμως, υπάρχουν 5 κρούσματα τα οποία είναι διάσπαρτα στην κοινωνία, να μην υπάρχουν στοιχεία στην ιχνηλάτηση από που προέρχονται και έτσι να μην μπορούν να “στεγανοποιηθούν”, τότε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».
«Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όμως μετά τα καθησυχαστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κηρύξει lockdown σε κάποιες περιοχές: «Όλα αυτά είναι σενάρια. Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία γράφουν τι κάνεις σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν και lockdown και οτιδήποτε. Από την πρώτη στιγμή σας έχω πει ότι στη διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είναι είτε υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση στην οποία δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια».
Σχετικά με τα κρούσματα στον Εχίνο της Ξάνθης και το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα εκεί ο υφυπουργός είπε ότι «είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί».
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων
Μήπως όμως ήδη συμβαίνει αυτό για το οποίο ανησυχεί ο κ, Χαρδαλιάς αλλά και η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι εκπέμπεται διαφορετικό κλίμα;
“Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό, ο κορονοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται. Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες, ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς”, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Και πρόσθεσε: «Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό».
Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι “ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι «διάσπαρτα σε όλη την χώρα. Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους. Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών”.
Η κ. Λινού, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το καλό και το κακό σενάριο. «Αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα αν λάβουμε μέτρα προστασίας μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση».
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι συμπεριφορές. «Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη».
Σύψας: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα
Όμως και το μέλος της επιτροπής για την αντιμετώπιση του ιού, Νικόλαος Σύψας, δήλωσε πώς ανησυχεί και για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για την προέλευση. Σε συνέντευξή του στον ANT1 ο κ. Σύψας υπενθύμισε ότι από τα 97 τα 30 σχετίζονται με ταξίδι από χώρα υψηλού κινδύνου, που είναι η Γερμανία, κι άλλα 30 σχεδόν είναι στην Ξάνθη και ενδεχομένως έχουν σχέση με τους συνωστισμούς και τους συγχρωτισμούς που παρατηρήθηκαν στην περίοδο του Ραμαζανίου.
«Επομένως οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που έχουμε της πανδημίας που είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό με εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και ο συνωστισμός και συγχρωτισμός στην Ελλάδα, ήδη δώσανε τα πρώτα τους δείγματα ότι είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μας», τόνισε.
Παράλληλα, τόνισε οι επόμενες κινήσεις ενδεχομένως θα είναι αφενός μεν να ληφθούν μέτρα στα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, αλλά και σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας.
«Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες», σημείωσε και υπογράμμισε: «Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο είναι ότι η επιδημία δεν έφυγε. Όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο και ότι οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε αναξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε και να μην το δούμε μετά από 14 μέρες».
Σε ό,τι αφορά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Σύψας είπε ότι «η αυξημένη θερμοκρασία ενδεχομένως να ελαττώνει την μεταδοτικότητα κατά ένα 10 με 15%. Το υπόλοιπο 85% παραμένει. Υπενθυμίζω ότι ο κύριος τρόπος που έχει ο ιός για να διασπείρεται είναι ο συγχρωτισμός, όταν παραβιάζουμε τον κανόνα της απόστασης» και προειδοποίησε ότι «μπορούμε να δούμε τα ίδια αποτελέσματα τις επόμενες μέρες και σε νησιά στα οποία έχουμε παραβάσεις σε μεγάλη κλίμακα».
Ο λοιμωξιολόγος προέτρεψε πως ο καθένας πρέπει να κοιτάξει το χώρο του και την επιχείρησή του και να κάνει το σωστό.
«Για τα υπόλοιπα θα παρέμβει η πολιτεία αλλά δεν είναι δυνατόν σε χώρους να ανέχονται οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι τον συγχρωτισμό για οικονομικούς λόγους και όχι μόνο αυτό και να διαμαρτύρονται κιόλας. Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του στο χώρο του. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, τόνισε ότι ασφαλώς είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. «Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Απλώς τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί επακριβώς ποιο θα είναι το πλαίσιο με το οποίο θα δεχόμαστε τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ιταλία, να δούμε ποια είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία εξελίσσεται, σύντομα θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Και ιδίως υπό το φως των γεγονότων των εισαγομένων κρουσμάτων από τη Γερμανία».
Στο ερώτημα αν το δεύτερο κύμα μπορεί να έρθει νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη, απάντησε θετικά: «Αν έχουμε κακές εξελίξεις όσον αφορά τον τουρισμό και όσον αφορά την εγχώρια επιδημία και τον συγχρωτισμό, ενδεχομένως να έρθει και νωρίτερα. Μην αμφιβάλει κανείς γι’αυτό. Ο ιός μας έχει μάθει ένα πράγμα, ότι δεν συγχωρεί κανένα λάθος και έχουμε και άλλες χώρες που η επανάκαμψη του πρώτου κύματος έγινε και αναγκάστηκαν να κάνουν εκτεταμένο lockdown. Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάρουμε δραματικά μέτρα. Ενδεχομένως να κάνουμε περιορισμένες παρεμβάσεις, αλλά παρόλα αυτά είναι προφανές ότι δεν εξελίσσεται ευχάριστα η κατάσταση».
Βατόπουλος: Δεν μου αρέσουν τα 30 ορφανά κρούσματα
Αλλά και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς όσους επιλέγουν να διασκεδάσουν σε πάρτι και συγκεντρώσεις τονίζοντας ότι ναι μεν η πανδημία είναι σε ύφεση, ωστόσο μπορεί εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση.
«Δεν μου αρέσουν τα 30 κρούσματα που είναι ορφανά. Δεν εξηγείται από πού προέρχονται. Ο ιός υπάρχει και κυκλοφορεί. Προκαλεί κρούσματα και δεν ξέρουμε από πού προέρχεται. Πολύ εύκολα μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση», τόνισε ο καθηγητής στον Alpha 98,9.
«Πρέπει να προσέξουμε τη συμπεριφορά μας στο θέμα του συνωστισμού. Ο ιός εξακολουθεί και υπάρχει ανάμεσά μας. Είναι πολύ εύκολο μια χαλάρωση να προκαλέσει πολλά κρούσματα και να έχουμε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη», πρόσθεσε.
Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να επέλθουν τοπικά lockdown: «Είναι πρόωρο να μιλήσουμε γι αυτό, αλλά είναι μέσα στα ενδεχόμενα. Πρέπει να δούμε τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Επιστρέφει η ενημέρωση, η οποία θα είναι γραπτή και καλώς γίνεται, γιατί τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από όσο νομίζει ο κόσμος”.