“Καμπανάκι” Λαγκάρντ για Ταμείο Ανάκαμψης: Η καθυστέρηση αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών εξελίξεων
Δικαιολογημένη χαρακτήρισε την πολιτική νομισματικής τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ ήταν αναγκαίες καθώς υπήρχε κίνδυνος “διατάραξης της σταθερότητας των τιμών”.
Οι καθαρές επιπτώσεις της επέκτασης του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, που οδήγησε σε διεύρυνσή του συνολικά στα 1,35 τρισ. ευρώ είναι “εξαιρετικά θετικές”, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.
Η κ. Λαγκάρντ απαντούσε στην κριτική που έχει ασκηθεί στα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για την καταπολέμηση της ύφεσης. Σύμφωνα με τους επικριτές, παράπλευρη επίπτωση των κινήσεων της Φρανκφούρτης πιθανόν να είναι η εκτίναξη των τιμών των assets και η συμπίεση των επιστροφών που δίνουν οι αποταμιεύσεις. Το ανώτατο, συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε τον περασμένο βήμα ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – προ κορονοϊού – πιθανόν να κινείται έξω από τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και να συνιστά άσκηση οικονομικής/δημοσιονομικής και όχι νομισματικής πολιτικής.
“Τα συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο έσωσαν την οικονομία από το να περιπέσει σε υφεσιακές και αποπληθωριστικές συνθήκες, αλλά και συνέβαλαν στην υποστήριξη της απασχόλησης και στη μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. “Η απόφαση για διεύρυνση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας θα αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την αποφυγή βαθύτερης ύφεσης και για την επιτάχυνση της επιστροφής στην κανονικότητα”, είπε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει λύση σχετικά με τις ανησυχίες των Γερμανών δικαστών, μολονότι επέμεινε ότι η ΕΚΤ υπακούει και βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι κάθε επί μέρους κράτους μέλους.
“Προσωρινό εργαλείο”
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας είναι “προσωρινό, στοχευμένο και αναλογικό” και επίσης ότι αναδεικνύει την βούληση και την ετοιμότητα του δ.σ. της Τράπεζας να προσαρμόζει “όλα τα εργαλεία όπως είναι απαραίτητο, προκειμένου ο πληθωρισμός να κινείται προς το επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί”.
Η ΕΚΤ αναμένει ύφεση της τάξης του 8,7% στην Ευρωζώνη για το τρέχον έτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί αρκετά χαμηλότερα του στόχου (2%) για τα επόμενα χρόνια.
Η πρόεδρος Λαγκάρντ κάλεσε επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να μην καθυστερήσουν στην έγκριση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, προκειμένου το εργαλείο να γίνει διαθέσιμο στις χώρες που το έχουν ανάγκη για την ανάταξη της οικονομίας τους.
“Είναι σημαντικό να εγκριθεί το πακέτο γρήγορα”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. “Ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα θα δώσει μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση σε πολίτες, επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικές αγορές. Οποιαδήποτε καθυστέρηση αποτελεί κίνδυνο αρνητικών εξελίξεων και αύξησης κόστους, άρα και χρηματοοικονομικών επιπτώσεων, της τρέχουσας κρίσης”.
Πηγή: capital.gr