Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει απευθείας επικοινωνία με τον Ερντογάν
Την ώρα που τα σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται απειλητικά πάνω από τα ελληνοτουρκικά, ανεξαρτήτως της πραγματικής αιτίας (δλδ εξωτερίκευση των εσωτερικών προβλημάτων τουΤ. Ερντογάν) αναζητούνται και τρόποι αποκλιμάκωσης πριν συμβεί το… “κακό” δλδ κάποιο θερμό επεισόδιο.
Αναζητούνται διεθνείς διπλωματικές συμμαχίες ενώ ήδη εκδηλώθηκαν παρεμβάσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την ΕΕ ειδικά για τις παράνομες γεωτρήσεις που επιδιώκει η Άγκυρα εντός υφαλοκρηπίδας.
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ουδείς μπορείς να προβλέψει επακριβώς αλλά όλοι εκτιμούν ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ενώ κάποιοι διακινούν και σενάρια που στρατιωτικοποιούν την κρίση, όσον αφορά την ελληνική απάντηση.
Όμως τι γίνεται με το περίφημο “κόκκινο τηλέφωνο” δηλαδή την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε ανώτατο επίπεδο σε περιόδους κρίσης ή έντασης.
Σίγουρα υπάρχει ένα στα γραφεία των υπουργών Άμυνας. Χρησιμοποιήθηκε τον Φεβρουάριο μεταξύ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ αλλά για “light” θέμα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Τι γίνεται όμως με την απευθείας επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο;
Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επιδιώξει να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτνίασης λένε οι ίδιες πηγές αλλά μέσα σε κλίμα εχθρικών κινήσεων από μέρους της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος, σε επίπεδο κορυφής.
Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Μία τηλεφωνική συνομιλία και πολύ περισσότερο μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν προϋποθέτει όρους και αρχών του διεθνούς δικαίου που σήμερα καταπατώνται από την Τουρκία.
Υπάρχει βέβαια ή τουλάχιστον αυτή ήταν η επιδίωξη για μια μόνιμη επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Τούτο ενδεχομένως βοηθήσει, ενδεχομένως όχι.
Εξάλλου σε οποιαδήποτε κρίση, όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, η Ελλάδα ήταν θα είναι μόνη της. Κάτι που έχει αποδειχτεί και στην πραγματικότητα.