Μπάνιο με τη… μεζούρα και μαγιάτικος καύσωνας – Είναι έτοιμες οι παραλίες στην Αττική;
Περίπου 515 οργανωμένες παραλίες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ανοιχτές και αναμένουν πλήθος κόσμου το Σαββατοκύριακο καθώς το θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο. Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους, οι οποίοι βέβαια είναι ένα ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να τηρηθούν ειδικά τις πρώτες ημέρες που αναμένεται μεγάλη κοσμοσυρροή.
Συγκεκριμένα, σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.
Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
Τι ισχύει με κυλικεία και αναψυκτήρια
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι, κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους. Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery.
Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας Εκσυχρονισμός του Θεσμικού Πλαισίου για τις θαλάσσια ενδομεταφορές οι αρμοδιότητες αστυνόμευσης στον αιγιαλό και παραλία ασκείται από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).
Είναι έτοιμες οι παραλίες στην Αττική;
Οι παράκτιοι δήμοι της Αττικής προετοίμασαν τις ακτές τους και αυτή την εβδομάδα ο κύριος όγκος εργασίας αφορούσε την προετοιμασία των οργανωμένων παραλιών.
Η πιο «φορτωμένη» σε οργανωμένες παραλίες, είναι ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καθώς διαθέτει 5 πλαζ και συνολικά 3.100 μέτρα οργανωμένης παραλίας. Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει τις συγκεκριμένες οδηγίες που υπάρχουν για την επαναλειτουργία τους:
«Πρώτα απ’ όλα προβλέπεται να βρίσκονται 40 άτομα ανά ένα στρέμμα, δηλαδή κατά 40% κάτω ο κόσμος που μπορεί να φιλοξενηθεί. Κατά δεύτερον, πρέπει να απέχει 4 μέτρα ο ένας άξονας της ομπρέλας από τον άλλο και δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα. Από εκεί και πέρα, καθαρισμός και απολύμανση καρέκλας, ξαπλώστρας και του ειδικού καλύμματος σε κάθε αλλαγή λουόμενου, αποβακτηριοποίηση διαρκώς στις τουαλέτες και τέλος, όχι αλκοόλ και όχι μουσική, ώστε να αποφευχθούν τα πάρτι στην παραλία. Την ευθύνη έχουν οι διαχειριστές των πλαζ, τους οποίους εποπτεύει η Αστυνομία και ο δήμος».
Ο δήμος εργάστηκε πυρετωδώς όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να οργανωθούν στο έπακρο και οι πέντε πλαζ που διαθέτει. «Εμείς είμαστε έτοιμοι από κάθε πλευρά», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κωνσταντέλλος και συνεχίζει: «Την περασμένη εβδομάδα καταθέσαμε αίτημα για να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και εισακούστηκε. Οι ετοιμασίες έχουν γίνει σύμφωνα με όλες τις οδηγίες κι εμείς θα είμαστε εκεί για να εποπτεύουμε με καλή πρόθεση, να δίνουμε συμβουλές, να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και να διορθώνουμε τις όποιες παρατυπίες ενδεχομένως προκύψουν, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας».
Για την περίπτωση που κάποιοι λουόμενοι δεν συμμορφωθούν, ο δήμος πώς σκοπεύει να αντιδράσει;.
«Ως δημοτική Αρχή δεν θέλουμε να καταφύγουμε σε πρόστιμα. Μπορούμε, αλλά θα θέλαμε να το αποφύγουμε», απαντά ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και προσθέτει λέγοντας ότι «εμείς αυτό που θέλουμε είναι ο κόσμος να έρθει και να ευχαριστηθεί, τηρώντας όμως τα προβλεπόμενα, όχι να τιμωρήσουμε. Όπως είπα, ως δήμος θα είμαστε εκεί για να δίνουμε τις οδηγίες και να διορθώνουμε τις παρατυπίες», ενώ για το πώς περιμένει τη συμπεριφορά των λουόμενων, μας λέει:
«Θέλω να πιστεύω πως ο καθένας θα δείξει την ατομική ευθύνη που απαιτούν οι περιστάσεις. Όπως είδα και το προηγούμενο σαββατοκύριακο, οι ίδιοι οι λουόμενοι επαναφέρουν στην τάξη όποιον παρατυπεί. Ελπίζω λοιπόν ότι δεν θα χρειαστεί η επέμβασή μας, πέρα από τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις και σε αυτή την περίπτωση ελπίζω να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Και εύχομαι ακόμη να μην έρθουν όλοι μαζεμένοι. Τη θάλασσα την απολαμβάνει κανείς και τις άλλες ώρες, όχι μόνο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα».
Από τη δική του μεριά, ο δήμος Γλυφάδας διαθέτει πέντε ελεύθερες παραλίες, καθώς η πλαζ που υπάρχει στην ακτογραμμή του, δεν είναι δημοτική. «Εμείς είμαστε πανέτοιμοι από την προηγούμενη εβδομάδα, με τους ναυαγοσώστες, με τα συνεργεία καθαρισμού, με τα προβλεπόμενα, με όλα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου και εξηγεί: «Και στις πέντε παραλίες η διάταξη που κάναμε είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλιστούν τα μέτρα προστασίας. Ενώ το όριο της απόστασης για τις ομπρέλες ορίζεται στα 4 μέτρα, εμείς τις τοποθετήσαμε στα 10 μέτρα, οπότε και να έρθει κάποιος μόνο με την πετσέτα του, μπορεί να κάτσει στο ενδιάμεσο κι έτσι τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση».
Για το κατά πόσο πιστεύει ότι ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα προστασίας, ο κ. Παπανικολάου, απαντάει:
«Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία, έδειξε ότι διαθέτει ατομική ευθύνη. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα».
Και για την περίπτωση που κάποιοι λουόμενοι δεν συμμορφωθούν, ο δήμαρχος Γλυφάδας προσθέτει: «Εμείς παρακολουθούμε διαρκώς και η Δημοτική Αστυνομία είναι εκεί και μπορεί να παρέμβει σε οποιονδήποτε δεν συμμορφώνεται. Όμως, δεν θέλουμε να το κάνουμε. Θέλουμε ο κόσμος να χαρεί τις όμορφες παραλίες μας, δείχνοντας ατομική ευθύνη και τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Και διχτάκι στις εισόδους μπορώ να βάλω αν χρειαστεί, για να ελέγξουμε και να περιορίσουμε την εισροή, όμως δεν θέλω να φτάσουμε σε τέτοια σημεία. Οι πέντε παραλίες μας είναι πανέμορφες και καθ’ όλα έτοιμες για να υποδεχθούν τον κόσμο και ο κόσμος να τις ευχαριστηθεί».
Στην άλλη πλευρά της Αττικής, σε εκείνη που βλέπει στον Ευβοϊκό, ο δήμος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, από τον Άγιο Ανδρέα στο Ζούμπερι έως και τον Σχοινιά, αλλά δεν υπάρχει πλαζ. Όπως είναι φυσικό, κάθε σαββατοκύριακο αυτό το παραλιακό μέτωπο «σηκώνει» ένα τεράστιο φορτίο λουόμενων και όπως χαρακτηριστικά λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας: «Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε χαμός από κόσμο».
Και ο κ. Τσίρκας πιστεύει στην ατομική ευθύνη που δείχνει η πλειοψηφία των λουόμενων και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να κρατηθεί ο κόσμος και είναι λογικό αυτό. Ήταν κλεισμένοι τόσο καιρό μέσα και τώρα που θα ανέβει και η θερμοκρασία, οι άνθρωποι θέλουν να ξεχυθούν στη θάλασσα. Εμείς, πέρα από την καθαριότητα και την απολύμανση, θα βγάλουμε εθελοντές για να συμβουλεύουν τον κόσμο και να δίνουν τις σχετικές οδηγίες, όμως από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, αφού δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες στον δήμο μας, ενώ ο Σχοινάς είναι και προστατευόμενη περιοχή. Τα παραθαλάσσια μαγαζιά μετά τον Μαραθώνα, που διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες παραμένουν ακόμη κλειστά. Βέβαια, έχουν πάει αυτές της ημέρες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, γιατί αντιλαμβάνονται την κατάσταση, και έχουν απομακρύνει στην προβλεπόμενη απόσταση τις όποιες ομπρέλες υπάρχουν, όμως από εκεί και πέρα δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, αφού ως καταστήματα δεν λειτουργούν και οι ξαπλώστρες έχουν αποσυρθεί».