Επιχειρηματίας στον Τσίπρα: “Τι έχω πάρει; 800 ευρώ; Έχω πνιγεί στο δίκιο μου αλλά και στα χρέη μου”
Τις ανησυχίες του κόσμου της αγοράς για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού άκουσε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας τόσο κατά την διάρκεια μικρής βόλτας που έκανε στο κέντρο της Αθήνας συνομιλώντας με καταστηματάρχες και εργαζόμενους όσο και κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της εστίασης σε κλειστό μπαρ στην στοά της οδού Βουλής.
Ήταν μία πρώτη έξοδος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να αφουγκραστεί τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να καταγράψει τις ανησυχίες τους αναφορικά με την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.
Κατά την Κουμουνδούρου, οι επιχειρηματίες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα μπορέσουν να επιβιώσουν στο διάστημα που θα βαθαίνει η οικονομική ύφεση και συγχρόνως κατέθεσαν την απογοήτευσή τους για τα ανεπαρκή-όπως τα χαρακτήρισαν- μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Είπαν ότι κατά την γνώμη τους δεν υπάρχει σαφές κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, ενώ οι εστιάτορες διατύπωσαν αμφιβολίες για το «εάν θα ανοίξουμε και όταν θα ανοίξουμε σε δύο εβδομάδες αν θα επιβιώσουμε». Αυτό που τούς απασχολεί είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο πακέτο στήριξής τους ώστε να κάνουν ένα στοιχειώδη προγραμματισμό είτε για το καλύτερο είτε για το χειρότερο σενάριο, κάτι που απέδωσαν στην σύγχυση που όπως είπαν επικρατεί σε κύκλους της κυβέρνησης.
Αναπόφευκτα κατά την συνάντηση έγινε σύγκριση των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την Ελλάδα και επικαλέστηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο. Επιχειρηματίας από τον χώρο της εστίασης φέρεται να είπε : «Τι έχω πάρει; 800 ευρώ; Έχω πνιγεί στο δίκιο μου αλλά και στα χρέη μου», ενώ κάποιος άλλος εξέφρασε την εκτίμηση πως κάποια καταστήματα δεν θα ανοίξουν καν.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού που κινδυνεύουν να κάνουν βουτιά θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ζήτησε «να μην επιδοτηθεί η αναστολή των συμβάσεων αλλά η εργασία και οι μισθοί» τονίζοντας ότι επιμένει ακόμη και τώρα στην επιδότηση της εργασίας με παράλληλη απαγόρευση των απολύσεων ώστε να αποφευχθούν ποσοστά του 2013 στην ανεργία «και να μην ξαναμιλήσουμε για μία χαμένη γενιά».
Για την «επόμενη μέρα» ανέφερε πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να εστιάσει στο πώς και με ποια πρωτόκολλα θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα ζητώντας να υπάρξει συμπλήρωση του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, καθώς και ενίσχυση της εργασίας.
Ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης με όρους και κριτήρια καθώς και μικροπιστώσεις για τους επιχειρηματίες. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση δεν πρέπει να αφεθεί στην «ανοσία της αγέλης» συμφωνώντας πως υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Θύμισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» περιελάμβανε την επιδότηση εργασίας με 7 δις και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δις για ενοίκια και έξοδα κίνησης. Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε ότι πρέπει να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου την οποία καλούνται να πληρώσουν εν μέσω πανδημίας το 2020 με βάση τα εισοδήματα του 2019. Από την πλευρά τους οι εστιάτορες είπαν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για τα ενοίκια καθώς πολλοί απειλούνται ακόμη και με εξώσεις μετά το lockdown. Διερωτήθηκαν επίσης γιατί να ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης της πώλησης αλκοόλ και του takeaway ποτού σχολιάζοντας «έχουμε ποτοαπαγόρευση;».
Νωρίτερα καταστηματάρχες με τους οποίους συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας περπατώντας στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης τόνιζαν πως «η οικονομία πάτωσε» , ενώ κοινή αντίληψη ήταν πως θα πρέπει να ριχθούν λεφτά στην αγορά για να αποφευχθεί η ύφεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «άμα φοβόμαστε να ρίξουμε λεφτά στην αγορά γιατί μπορεί να έρθουν χειρότερα, τελικά είναι σίγουρο πως θα έρθουν τα τρισχειρότερα».
Πηγή: ethnos.gr