Σφίγγει ο κλοιός στο Μαξίμου – Οικονομία, Παιδεία, ελληνοτουρκικά αναζητούν λύσεις
Αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση θα τεθεί, αν δεν βρίσκεται ήδη, η κυβέρνηση. Και πρώτα, η οικονομική. Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν μας πηγαίνουν πέρα από τον Σεπτέμβριο, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες και η κυβέρνηση πιέζεται από τα πολλαπλά, κλαδικά αιτήματα ενίσχυσης των πολιτών.
«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…» είναι η, ολοένα και πιο συχνή, απάντηση που ακούγεται από την οδό Νίκης, στα γραφεία της οποίας εκπονείται το επόμενο σχέδιο στήριξης της εθνικής οικονομίας. Με τρόπο κατά το δυνατόν δίκαιο, υποστηρίζουν από το οικονομικό επιτελείο, αλλά με πεπερασμένα εφόδια πάντως. Και, η ανησυχία εντείνεται όσο δεν ανοίγει η κάνουλα εκ Βρυξελλών και δεν ενεργοποιείται, ειδικότερα, το πρόγραμμα SURE, με δάνεια έως και 1,5 δισ.
Ανάσα για την κυβέρνηση ίσως αποτελέσει το όποιο τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό: εδώ όμως οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά συνεχίζουν να βάζουν προσκόμματα, με την Αθήνα να προειδοποιεί ακόμη και με veto, όπου μπορεί… Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να λερώσει τα χέρια του με ένα μνημόνιο και καθώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να είναι τα πρώτα θύματα αυτής της ιστορίας, έπονται όμως -αν χρειαστεί- και άλλοι: εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, συνταξιούχοι…
Δεύτερη κρίση είναι η αναστάτωση στο χώρο της παιδείας και της νεολαίας.
Εκτός από τις, μετά την καραντίνα, συγκεντρώσεις, το υπουργείο Παιδείας έβαλε το… λιθαράκι του με την απόφαση για τη χρήση της κάμερας στις σχολικές αίθουσες, απόφαση που βρήκε εντελώς αντίθετη τη συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ στο χώρο των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης.
Αξίζει εξάλλου να διαβάσει κανείς την απάντηση που δίνει στο libre.gr για το θέμα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ενώ αξιοσημείωτα είναι και όσα αναφέρει στο χθεσινό του σημείωμα στα «Νέα» ο Γιώργος Παπαχρήστος: «…Η τοποθέτηση καμερών μόνο τον ψυχισμό των παιδιών θα βλάψει, και δεν υπάρχει -δεν διαφαίνεται δηλαδή- κάποιο όφελος (…) είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί το σχέδιο. Για το καλό των παιδιών και των δασκάλων τους…».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και σε μία επί της ουσίας παρέμβαση, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ζήτησε «να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Το αν, τέλος, το παράθυρο που άνοιξε η Νίκη Κεραμέως, για ζωντανή μετάδοση και για όσο διαρκεί η διδασκαλία και μόνον (όχι βιντεοσκόπηση δηλαδή) είναι αρκετό για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, θα φανεί μέσα στη μέρα.
Τρίτη κρίση, με την οποία το πολιτικό σύστημα δεν πολύ-ασχολείται και οι πολίτες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, είναι οι σχέσεις με την Τουρκία.
Πιεσμένη η Άγκυρα από πολλές πλευρές, βλέπει, ωστόσο, σε ένα μέτωπο να πηγαίνει καλύτερα: οι μισθοφόροι της στην Λιβύη έχουν καταγράψει κάποιες νίκες τις τελευταίες ημέρες. Παρά την πρόσκαιρη παύση υπερπτήσεων τις τελευταίες ημέρες, το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να είναι προετοιμασμένο για τις επόμενες κινήσεις όσον αφορά το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και, κυρίως, για την ημέρα που θα δούμε τουρκικό ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης…
Κάθε μία από τις κρίσεις αυτές συνθέτει ένα εκρηκτικό σκηνικό για το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία, ο συνδυασμός δε, και των τριών κρίσεων, ένα εφιαλτικό σενάριο.
Και, ως γνωστόν, όταν όλα τα σφυριά χτυπούν στον ίδιο στόχο…
Νίκος Παπαδημητρίου