Νέες έρευνες από MIT & Harvard: Η ζέστη δεν “νικάει” την πανδημία
Πονοκέφαλο στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η επιρροή του καλοκαιριού και του ήλιο στη μετάδοση του κοροναϊού, αφού δύο νέες μελέτες των MIT και Harvard έδειξαν πως ο ιός δεν πεθαίνει με την άνοδο της θερμοκρασίας, ούτε σταματά να εξαπλώνεται.
Οι ερευνητές εξέτασαν την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού από τον Δεκέμβριο και διαπίστωσαν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάζουν τον ιό, αλλά δεν αρκούν για να κάνουν μια σημαντική αλλαγή στην πανδημία. Παρόμοιες έρευνες είδαν το φως της δημοσιότητας και πρόσφατα, κάποια στοιχεία, μάλιστα, δημοσιεύτηκαν και στους NYTimes και προκάλεσαν έντονη συζήτηση στην αμερικανική επιστημονική κοινότητα.
Ο επικεφαλής της έρευνας για τη μετάδοση του κοροναϊού, στο πανεπιστήμιο MIT, Χαζίρ Ραχμντάντ, αφότου εξέτασε περισσότερες από 3.700 περιοχές από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, προχώρησε στη συγκεκριμένη διαπίστωση: «Παρόλο που οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν ως ένα βαθμό να μειώσουν τα επίπεδα μετάδοσης του ιού, η πανδημία δεν θα εξαλειφθεί το καλοκαίρι».
Ανάλογα αποτελέσμα έδειξε έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, κατά την οποία εξετάστηκαν πάνω από 375.000 φορείς του κορωνοϊού, τον Μάρτιο, χωρίς να προκύψει σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και στον ρυθμό αύξησης των μολύνσεων.