“Ραντεβού στα τυφλά” με την ανοσία- “Πράσινο φως” Τσιόδρα για άρση του lockdown αλλά χωρίς απαντήσεις…

 “Ραντεβού στα τυφλά” με την ανοσία- “Πράσινο φως” Τσιόδρα για άρση του lockdown αλλά χωρίς απαντήσεις…

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» εκτίμησε στην αποψινή του ενημέρωση ο Σ.Τσιόδρας, για το lockdown το οποίο, όπως είπε, σταδιακά και ελεγχόμενα θα αίρεται.

Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας.

Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε:«Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;

Επί της ουσίας, ο καθηγητής προεξόφλησε έμμεσα ένα δεύτερο κύμα του ιού το φθινόπωρο, μαζί με την εποχική γρίπη.

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος».

Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες»;

Όλα αυτά, βεβαίως, ενισχύουν την αίσθηση αβεβαιότητας της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το πως και πότε μπορεί να χτισθεί ανοσία στον πληθυσμό (και σε ποιο βαθμό), σχετικά με τις πιθανές μεταλλάξεις του ιού, το γεγονός εάν όσοι νόσησαν μπορούν να ξανανοσήσουν και για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα δέυτερο κύμα σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη.

Είναι φανερό πως η κρυφή αγωνία του Σωτήρη Τσιόδρα είναι μια επιβάρυνση του συστήματος υγείας -και ειδικότερα των ΜΕΘ- το επόμενο διάστημα, κυρίως, όμως, τον επόμενο χειμώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως σε κείμενό του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος εμφανίζεται πολύ πιο φειδωλός για την σταδιακή άρση των μέτρων αλλά και για την “επιβίωση” του ιού ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ούτε λίγο, ούτε πολύ πρόκειται για ένα επιστημονικό “ραντεβού στα τυφλά” με τον Covid 19.

Εικόνα

Σχετικά Άρθρα